IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталония поиска разрешение от Мадрид за референдума за независимост

Каталонският народ предпочита да се управлява сам, заяви президентът на областта Артур Мас

14:43 | 31.12.13 г.
Каталония поиска разрешение от Мадрид за референдума за независимост

Президентът на Каталония Артур Мас поиска от централното испанско правителство да разреши референдума за независимост, който автономната област иска да организира през 2014 г, съобщава Франс прес.

"Възползвам се от това новогодишно послание, за да поискам от държавата да ни позволи да гласуваме, за да чуе гласа на каталонския народ и да не издига стени, за да го заглуши", заяви Мас в телевизионното си обръщение.

Артур Мас, който е част от консервативната коалиция "Конвергенция и съюз", обяви на 12 декември постигането на споразумение с трите други политически сили в Каталония за свикване на референдум на 9 ноември 2014 г. Допитването трябва да включва два въпроса: "Искате ли Каталония да бъде държава?" и "Искате ли тази държава да бъде независима?"

Премиерът на испанското правителство Мариано Рахой обаче остана непреклонен и заяви, че референдум няма да има. По думите му един подобен акт би бил "противоконституционен", пише БТА.

"Каталонският народ предпочита да се управлява сам, вместо да бъде управляван, и иска да прави това в по-обединена, по-силна и по-федерална Европа", добави Мас в обръщението си в навечерието на Нова година.

Според последното проучване на Центъра за изследване на общественото мнение на Каталония около 48,5 на сто от анкетираните предпочитат независима държава, 21,3% –  федерация с Испания, а 18,6% искат запазавне на сегашното положение на региона.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още