IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Каталуния се превърнаха в бумеранг

Движението за независимост на региона е силно, но много разпокъсано

09:46 | 26.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Артур Мас едва ли е очаквал такъв нисък резултат на свиканите от него предсрочни избори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Артур Мас едва ли е очаквал такъв нисък резултат на свиканите от него предсрочни избори. Снимка: Ройтерс

Изненадващо слаб резултат постигна сепаратистката партия на регионалния премиер Артур Мас на регионалните избори в Каталуния. Неговият „Алианс за конвергенция и съюз на Каталуния” (CDC) загуби значението си на местните парламентарни избори в неделя и сега му трябват 18 места за абсолютното мнозинство. Така Мас е зависим от формирането на коалиция, за да остане на власт, пише Wall Street Journal.

Причината за слабите резултати на CDC вероятно е и планът за строги икономии, който Мас представлява. Втората най-голямата парламентарна сила е Републиканската левица, която се опълчва на строгите мерки за икономии, но, подобно на Мас, е за референдум за независимост на Каталуния от останалата част на Испания. Като цяло партиите, които са за референдума, имат мнозинство от две трети в новия парламент.

"Посланието (на избирателите) е ясно“, заяви политологът Феран Рекихо от университета Pompeu Fabra в Барселона. „Две трети от електората гласува за партии, които искат референдум за независимост, но Мас бе наказан сурово за политиката си за икономии".

Движението за независимост е разпокъсано

Предизвиканите от Мас предсрочни избори в Каталуния са част от борбата за власт с испанското правителство на премиера Мариано Рахой. При това става въпрос и за размера на плащанията на Каталуния към държавния бюджет. Финансово най-стабилият регион в Североизточна Испания е отговорен за приблизително 1/5 от испанския брутен вътрешен продукт.

Наблюдателите в цяла Европа следят отблизо резултатите от изборите. Гласуването отразява растящата пропаст между бедни и богати региони, която е все по-ясна и в много други страни на ЕС. Резултатът показва, че движението за независимост на Каталуния е силно, но също така и фрагментирано. Така на Мас може би ще му е трудно да обедини движението зад себе си и да осъществи обещаното допитване за отделянето на Каталония от Испания.

Самият регионален премиер обяви, че партията му вече не е способна да управлява самостоятелно. Но също така посочи, че в парламента вече има необходимото мнозинство за референдум за независимост.

„Референдум настина може да се проведе, но фрагментацията в парламента може да усложни управлението", казва Салвадор Кардус, социолог в Автономния университет в Барселона.

Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още