IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталуния отказва да се съгласи с финансовата политика на Мадрид

Каталунският финансов министър отказва да ограничи дефицита на областта и иска Мадрид да освободи фондове, които дължи на регионалното правителство в Барселона

13:55 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Каталуния отказва да се съгласи с финансовата политика на Мадрид

Икономически значимият испански регион Каталуния отново не се съобрази с централното правителство в Мадрид по въпросите за бюджета и обяви, че бюджетният дефицит на автономната област за тази година ще достигне 5,4 млрд. евро или почти 2,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на областта – два пъти над официално наложения от испанското правителство лимит от 1,3%, пише Financial Times.

Финансовият министър на Каталуния Андреу Мас-Колел оповести решението пред местния парламент, малко след като централното правителство в Мадрид се похвали за чувствителния спад на дефицита в испанския бюджет през първите четири месеца на годината.

Инвеститорите на облигационните пазари в еврозоната следят отблизо усилията на Испания да намали дефицита в публичния сектор, тъй като някои наблюдатели се опасяват, че страната може да последва Гърция, Ирландия и Португалия и да потърси финансова помощ от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) в случай, че не успее да контролира финансите си.

От всички 17 автономни региона в Испания Каталуния е особено важна, тъй като икономиката й е голяма колкото тази на Португалия.

Мас-Колел заяви, че регионалният дефицит ще се понижи рязко спрямо 2010 г. Той посочи, че бюджетът се характеризира с „икономичност и приложимост“ и че може да падне дори под официалния таван, ако правителството в Мадрид освободи фондове, които дължи на Каталуния.

Испанските министри отхвърлиха тези искания и настояват Каталуния да изпълни официално заложените бюджетни цели. Испанското правителство е поставено под натиск, тъй като сценарият от миналата година, когато Мадрид ограничи бюджетния си дефицит с повече от прогнозираното, но много от регионалните правителства похарчиха значително повече, отново се повтаря. През 2011 г. Испания планира да понижи обшия публичен дефицит до 6% от БВП от 9,3% през 2010 г.

Във вторник финансовият министър на Испания Елена Салгадо обяви, че през първите 4 месеца на годината централният дефицит се е понижил на половина спрямо същия период на предходната година до 2,45 млрд. евро заради повишаващите се приходи от данъци и ограничаването на разходите.

Салгадо посочва, че Испания е на път да постигне бюджетните си цели и подчертава, че съотношението на акумулиран публичен дълг към БВП в Испания е вече на едно от най-ниските нива сред развитите икономики и може да падне дори под прогнозираните 68,7% през тази година.

Въпреки това икономисти предупреждават, че данните за дефицита на страната в началото на годината не са показателни за евентуалните резултатите в края на декември.

Те също така подчертават, че от началото на годината испанската икономика нараства единствено поради неочаквания ръст в потреблението през първото тримесечие. Едно от вероятните обяснения за това е, че регионалните администрации продължиха да харчат значителни средства преди изборите на 22 май. На тези избори централното правителство на социалистите претърпя тежки загуби от дясната опозиция и редица малки регионални партии, включително каталунските националисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още