IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли кураж сърцето на Испания да се отдели?

Каталония вече отброява месеците до провеждането на референдума за независимост от Испания

08:47 | 14.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според социологически проучвания по-голямата част от местното население приветства идеята за отделяне от Испания. Снимка: Ройтерс</p>

Според социологически проучвания по-голямата част от местното население приветства идеята за отделяне от Испания. Снимка: Ройтерс

Изминаха близо три века, откакто Каталония е неизменна част от Испания. Днес обаче изглежда, че областта е все по-близо до възвръщане на автономния й статут.

Председателят на каталонския парламент Артур Мас насрочи референдум за независимост на региона, които ще се проведе през ноември 2014 г. Съвсем очаквано идеята незабавно бе класифицирана от испанското правителство като противоконституционна. В Конституцията на иберийската страна се отбеляза необходимостта от "неразривно единство на испанската нация".

В комбинация с продължаващия натиск за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство каталонската кампания за обявяване на независимост е белязана от желанието за поправяне на една историческа неправда, пише CNBC. Освен това областта продължава да е най-богатата в цяла Испания и има най-голям принос в захранването на щедрата социална система на страната.

Както в Шотландия, така и в Каталония съществува свирепа гордост от местното културно наследство. Въпреки че евентуално отделяне би ги поставило сред по-малките страни в Европейския съюз (ЕС), моментната полуавтономност изглежда не е достатъчна на населението. Същевременно и двете страни имат своите икономически аргументи. Шотландия се намира в близост до богатите петролни находища на Обединеното кралство в Северно море, докато Каталония е източник на значителна част от експорта на Испания.

"Вземайки предвид икономическото значение на Каталония, степента на несигурност около въпроса може да наруши спокойствието на пазарите", отбеляза Алистър Нютън, старши политически анализатор в Nomura.

Каталония е отговорна за приблизително на една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания, както и за около 15 на сто от населението. Нейният БВП на глава от населението е най-висок в цялата страната. Въпреки това в разгара на кризата областта получи извънредна ликвидност от Испанската централна банка на стойност 14,5 млрд. евро. Именно това е и сред основните въпроси, които стоят на дневен ред пред политиците – кога и по какъв точно начин заемът ще бъде погасен, ако догодина Каталония реши да се отдели?

Испания бе една от най-тежко засегнатите от финансовата криза членки на еврозоната. Преди година Мадрид бе принуден да поиска спасителен заем от 100 млрд. евро, за да спаси банковия си сектор. Страната все пак успя да излезе от повече от двугодишната рецесия през второто тримесечие на 2013 г., но безработицата продължава да е рекордно висока.

Каталонският парламент определи вече и точната формулировка на въпроса, на който ще трябва да дадат отговор гражданите на областта след единадесет месеца – "Смятате ли, че Каталония трябва да бъде държава, да или не?". Ако отговорът е да, следва уточняващ въпрос – "Искаш ли тази държава да бъде независима, да или не?".

Въпросът с независимостта на испанската област повиши напрежението и в Брюксел. Европейските власти бяха принудени да предупредят, че независими Шотландия и Каталония няма да бъдат радушно приветствани.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви пред репортери: "Една нова независима държава може, поради факта на своята независимост, да се превърне в трета страна в международните споразумения. От деня на независимостта нататък договорите може вече и да не се прилагат на нейната територия".

С други думи, един нов статут на Шотландия и Каталония няма непременно да им даде право да са част от ЕС, или дори да използват единната европейска валута – еврото.

Въпреки сложността на казуса каталонската кампания за отцепване изглежда ще продължи. И само времето ще покаже дали политическия ход ще бъде успешен, или ще изпрати в нова икономическа безизходица както самата Каталония, така и цяла Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още