IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилският реал се свлече до 5-месечно дъно

Валутата бе подложена на разпродажби след отчетения рекорден търговски дефицит през януари

22:27 | 03.02.14 г. 2
Бразилският реал се свлече до 5-месечно дъно

Бразилският реал отстъпи до 5-месечно дъно спрямо долара, след като експерти намалиха прогнозите си за валутата, а търговският дефицит на страната нарасна до рекорден връх.

Реалът се смъква за втора поредна сесия, поевтинявайки с 1,14% до 2,4402 за долар.

Същевременно индексът на Bloomberg, следящ представянето на топ 20 икономики от развиващия се свят, губи 0,4 на сто до най-ниското си ниво от 2009 г. насам. Само през януари измерителят отстъпи с 3%.

Бразилските пари ще поевтинеят до 2,47 за долар до края на годината, показва средният резултат от проучване, проведено от централната банка на латиноамериканската страна.

По-рано през деня бразилските власти публикуваха данните за търговския баланс, който отчете дефицит от 4,06 млрд. долара през януари – най-големият в историята на статистическото отброяване.

"Има много голям страх по отношение на развиващите се пазари. Обезценяването на реала вероятно ще продължи, за да достине 2,50-2,60 до края на годината", заяви Соланж Срур, главният икономист в базираната в Рио де Жанейро ARX Investimentos.

Бразилските пари поевтиняха с 2,1% през януари на фона на загрижеността, че спадът на данъчните приходи в страната ще доведе до понижение на кредитния рейтинг. Валутата бе поставена под натиск и на фона на продължаващото свиване на стимулите в САЩ.

Индия, Южна Африка и Турция повишиха разходите по заемите през миналата седмица, за да подкрепят своите валути и да ограничат инфлацията след решението на Фед.

"Ние оставаме изложени на негативните международни новини, които биха могли да повлияят на валута", отбеляза в телефонно интервю Реджиналдо Галардо, валутен стратег в Treviso Corretora de Cambio в Сао Пауло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Ами то е ясно защо плачат. Отчитат най-големият в историята на статистическото отброяване търговски дефицит, а като им пада и валутата при това положението, не виждам от какво трябва да са доволни. "Индия, Южна Африка и Турция ПОВИШИХА РАЗХОДИТЕ ПО ЗАЕМИТЕ през миналата седмица, за да подкрепят своите валути и да ограничат инфлацията след решението на Фед." Май развиващите се пак са пре.бани. Кой ли спечели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Преди 10 год доларът беше над 3 реала и никой не го смяташе за странно...Не ми е ясно защо всички реват след като само до преди 2 месеца се чудеха какви интервенции да правят за да не им се покачва валутата, защото така им се сдухвал износът...Е са не е ли ОК за износа?....Че Бразилия е експортна страна - произвежда всичко от игленици до самолети. Има си и 180 милиона население..И петрол да удави света. Не е ясно много точно какво искат Развиващите се...Тяхното прилича много на "Хем сърби, хем боли, хем мама не дава".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още