fallback

Какви са обещанията на новата власт?

Новото мнозинство очерта своите ключови приоритети

18:43 | 06.11.14 г. 2

Програмната декларация на бъдещото управление, която беше изготвена след тежки преговори между различните партии, съдържа ключовите приоритети на новото мнозинство.

Външна политика на България

- Засилена интеграция на България в Европейския съюз (ЕС) и НАТО и запазване на външнополитическата ориентация; - Защита на интересите и правата на българите в чужбина чрез нов Закон за консулска защита; - Политика на подкрепа за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани; - Подготовка на България за председателството на ЕС през 2018 г.

Правосъдие

- Приемане от парламента на дългосрочна стратегия за реформиране на правосъдната система, гарантирайки нейната независимост; - Прекратяване на партийната намеса и лобисткото вмешателство в дейността на съда и прокуратурата; - Осигуряване на консенсус за промяна на конституционния модел на съдебната власт, промени, предвиждащи създаване на Висш съдебен съвет (ВСС) и Висш прокурорски съвет (ВПС); - Обществен контрол върху върху работата на Главния прокурор; - Пряк избор на членовете на ВСС и ВПС; - Въвеждане на електронно правосъдие.

Икономика и растеж

- Осигуряване на ускорен икономически растеж и гарантирано нарастване на доходите и социалните плащания; - Подобряване на бизнес средата и подкрепа на българските производители; - Структурни промени за управление на туризма; - Ускорено въвеждане на електронно управление; - Финансова децентрализация на местните власти; - Нормативно регламентирана публичност на кредитната история на КТБ и нейните клиенти в рамките на българското и европейското законодателство; - Ускорено приемане на актуализацията на държавния бюджет за 2014 и приемане на бюджета за 2015 г.

Електронно управление

- Въвеждане на електронно управление като основа за модернизация на държавата; - Достъп до електронен път на информацията, с която разполагат публичните институции; - Реформа на държавната администрация.

Образование и наука

- Постепенно нарастване на средствата за образование; - Ново законодателство за осъществяване на реформа в системата на средното и висшето образование; - Разкриване на нови детски градини; - Повишаване на качеството на висшето образование.

Социална политика

- Продължаване на пенсионната реформа и търсене на възможност за допълнително; нарастване на пенсиите. Съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социално-икономическите характеристики на страната; - Запазване на уредбата за пенсиониране на работещите първа и втора категория до приемането на цялостна пенсионна реформа през 2015 г.; - Устойчиво нарастване на трудовите доходи и пенсии, съобразено с темповете на икономически растеж; - Възможност за почасова работа и въвеждане на минимално почасово заплащане; - Насърчаване на отговорното родителство и подкрепа на тридетния модел. Висок интензитет на подпомагане до трето дете.

Здравеопазване

- Преструктуриране на НЗОК; - Пакет от мерки за повишаване събираемостта на здравните вноски; - Подобряване на качеството и достъпа до здравеопазване; - Формиране на нов модел на болнично здравеопазване.

Енергетика

- Приемане на енергийната стратегия на България до 2030 с поглед до 2050 г.; - Преразглеждане на новите енергийни проекти и тяхната икономическа ефективност; - Продължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"; - Подкрепа само за нови мощности, отговарящи на принципа за развитие на системата с най-малко разходи и без предоставяне на държавни или корпоративни гаранции; - Избор на нов състав на ДКЕВР по принципи, гарантиращи неговата политическа; независимост; - Осъществяване на мащабна програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради като до две години обхване 50% от тях.

Транспорт и инфраструктура

- Автомагистрали "Хемус", "Марица", "Струма", изграждане на тунел под Шипка, северна скоростна тангента на софийски Околовръстен път, АМ "Калотина-София", скоростен път "София-Видин; - Реконструкции на ЖП линиите София-Септември, Пловдив - Бургас, Драгоман - София и други.

Култура и духовност

- Насърчаване на формирането на нова културна среда за етнокултурно взаимодействие и интеграция на всички етнически и религиозни групи; - Утвърждаване на културата като национален приоритет.

Сигурност и обществен ред

- Реформа в сферата чрез нова законодателна уредба за всички служби за сигурност; - Структурни промени чрез отделяне на ГДБОП от ДАНС и вливане в МВР; - Законодателни мерки за контрол върху незаконната миграция; - Мерки за ограничаване на битовата престъпност и полицейско присъствие в населените места.

Още интересни новини от България и чужбина може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:33 | 04.09.22 г.
fallback
Още от виж още