fallback

Половината от работещите в IT сектора искат да напуснат България

2700 лв. e средната заплата в бранша, но се наблюдава остра липса на кадри, твърдят от КНСБ

13:18 | 25.03.17 г. 10

Над половината от заетите в IT сектора искат да напуснат България. През последните 10 години заетостта в бранша достигна 70 000 души, а средната заплата е 2700 лв., но въпреки това се усеща остра липса на кадри. Това става ясно от пресконференция на КНСБ, която се проведе днес.

Неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време (повече от осем часа на ден) са сред основните проблеми пред работещите в сферата на информационните технологии, предаде БТА, като се позовава на проучване на КНСБ.

Половината от работещите в сектора имат нагласи за емиграция, независимо от добрите условия за работа у нас. Като цяло се чувства сериозен дефицит на кадри, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според председателя на Националния браншов съюз (НБС) "ИКТ" Георги Билюков, има свръхнатовареност на специалистите в сектора. Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места. 

От ранна детска възраст родителите трябва да насочват децата си в тази сфера, за целта е необходимо да се промени образованието на най-малките, смята Билюков.

Около 63 на сто от анкетираните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Близо 33% от участвалите в изследването посочват, че съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в „open spase” пространства. В края на работния ден около 2/3 от служителите споделят, че в определена степен се чувстват психически и физически изтощени именно заради този вид работна обстановка.

Повече от половината от изследваните лица имат висока оценка за удовлетвореност от работното си място. Едва 7.7% споделят, че по-скоро не са удовлетворени, а напълно неудовлетворени са 1.7 на сто. 

Тъй като договорените параметри в индивидуалните трудови договори не винаги отговарят на реалността, от КНСБ предлагат да се разработи пакет от мерки, насочени към подобряване на условията на труд в сектора. Целта е да се намали стресът и напрежението на работното място и това да бъде регламентирано в колективен трудов договор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от виж още