fallback

Илия Левков: Възможно е след 10 години у нас да има над 100 хил. електромобилa

Електромобилите могат да донесат икономии поради спирането на кражбите на гориво и на резервни части за автомобили

08:05 | 05.04.12 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Илия Левков, Снимка: Личен архив

Председателят на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Електромобили" (ИКЕМ) Илия Левков е магистър по икономика и управление. Специализирал е висш мениджмънт в Япония. Консултант е по управление и мениджмънт на компании от различни браншове.

Левков е председател на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Електромобили" и на Стопанска камара-Петрич. Член е на УС на РСК-Благоевград и СК-Сандански. Също така е управляващ собственик на „Левков" ЕООД.

С председателя на Индустриален клъстер „Електромобили" разговаряме за перспективите за електромобилите у нас и за възможните начини за насърчаване на покупката им у нас и в Европа.

- Г-н Левков, към момента колко приблизително са електромобилите в страната и кои модели са предпочитани?

В София до момента има продадени 7 нови електромобила, марки Mitsubishi и Citroen. Общият брой на електрическите превозни средства в страната е около 1000, като повечето са китайско производство. Най-много електромобили има в Бургас и по Черноморието.

Повечето от електромобилите у нас са произведени с бензинов двигател, а впоследствие той е заменен с електрически. Имам предвид, че е извършена конверсия, при която традиционният автомобил е преобразуван в електрически.

- Какви са основните неща, които трябва да имат предвид потенциалните купувачи на електромобили?

Както знаем, повечето електромобили имат сравнително кратък пробег с едно зареждане - около 100-150 км. Но поддръжката им е евтина, а и основните предимства на електромобила са, че е безшумен и екологично чист. Когато електромобили се използват например за зареждане със стоки на магазини в сравнително големи градове, т.е. имат пробег на ден от около 50 км, те стават по-изгодни за използване от автомобилите с течни горива.

От друга страна, оригиналните електромобили от европейски марки са скъпи. Тяхната цена е с около 50% по-висока спрямо същата марка и клас бензинов автомобил. Зареждането на батериите им при обикновени условия трае няколко часа. Ускореното зареждане за 20-30 минути е възможно, но от много по-скъпи съоръжения.

Но пък електромобилът може да се използва от частни лица за придвижване из града и основно до работа и обратно. При такива случаи според правени в Европа проучвания средно на ден се изминават около 38 км. Което означава, че електрическото возило може да се зарежда веднъж на 3 дни, дори на седмица, ако се използва по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
fallback