IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Яков: Кризата остави едва 15-20 големи играчи в преработването на месо у нас

Колбасите у нас не са добри, но вината е в потребителите и техните изисквания, смята съсобственикът на „Деликатес 2“ ООД

08:00 | 11.04.12 г. 13
<p>
	<em>Величко Яков, Снимка: Investor.bg</em></p>

Величко Яков, Снимка: Investor.bg

- Сега в магазините има изобилие от месни продукти. Но хората са разочаровани от качеството и вкуса им. Сигурно сте наясно, че доверието към съдържанието и качеството на продуктите непрекъснато пада.

Хората ядат това, което искат. Пазарът ни показва ние какво трябва да произвеждаме. Ако хората искат да купуват евтини и нискокачествени продукти и ги ядат, не трябва да се оплакват.

- Но не е ли причината, че масовият потребител това може да си позволи  - само евтини продукти, а не защото това иска да яде?

Не могат да се оплакват от това нещо. Производителите правят това, което се търси.

- Някои от скъпите колбаси обаче често са отровно солени и са пълни с жили – например луканките, които няма как да минат към евтините месни продукти?

Не съм съгласен. При нас поне не е така, ние поддържаме малко по-високи ценови нива, аз заставам зад продуктите си и въобще не се притеснявам за качеството им. Но ако отидем в Германия, тези колбаси няма да ги вземат.

- За малотрайните ли говорите?

За много от продуктите. И трайните, и суровопушените, които са с по-ниски ценови нива, не са това, което трябва да бъдат. Но пазарът като ги приема – произвеждаме ги.

- Кое не им е наред? Не са гледани добре животните и не са направени от качествено месо ли? Или не са обработени добре?

Правени са, да речем, с по-ниско стойностни меса или пък не са добре изсъхнали. Има много фактори, които могат да поевтинят един продукт.

- А колко е реална опасността, че без да знаем при консумация на месни продукти, се нагълтваме и с антибиотици, с които се лекуват животните?

Това съм почти сигурен, че никъде в страната не може да се случи. Откакто сме в Европейския съюз ние всички работим по НАССР и по ISO. За всеки един колбас може да се проследи и види от какво месо е направен, с коя подправка, с коя обвивка, от коя смяна. При всички е така.

- И кога животното е погълнало антибиотика ли?

Тук отиваме в кланицата. Ние купуваме месото със сертификат. И човекът, който го е издал, си носи отговорност. В кланицата се води всичко: от кого е купено животното, кога е закупено, кога е заклано, как е охладено, как е изследвано, какво са показали пробите и на кого е продадено.

Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
aidriell
преди 12 години
Подобните пазарни недоразумения за да се отсеят е нужна цялостна промяна Образование и изграждане на културата на потребление е нужноИди обясни на 99 % от Българите че кремвирша ,салама ,сладоледа ,шунката ,сиренето ,изварата и почти всички продукти в България са с менте етикети и зад тх стои чисто и просто Копита ,сухожилия и тонове хидрогенирано палмово масло чийто импорт е нарстнал десетократно за няколко години Къде мислите е изчезнало това масло ?Изядено е Създайте култура и гледайте как ще се променят моментално и ще започнат да продават колбаси от месо .Има право донякъде тъй като хората проявяват търсене към именно този *** Прави се пари от него и мститите 20 предприемача са доволни .Няма да е така ако и медиите поведат ожесточена кампания за *** и то ежеседмична с класации на фирмите по сектори бързо ще фалират тези недоразумения .Очевидно и интересът и волята са различни в управлението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Voldemor
преди 12 години
Тоя новоизлюпен предприемач е типичен пример за наглата българска прослойка от т.нар. производители, които произвеждат *** и ги продават за нормални продукти. АБЕ БАЙНО - АКО НАПИШЕШ НА ПРОДУКТА СИ - КОЛБАС ОТ ЖИЛИ И КОПИТА, ВМЕСТО ЛУКАНКА - КОЙ ЩЕ ТИ ГО КУПИ????Ти нагло лъжеш потребителите и освен това най-нагло хвърляш вината върху тях - Ами те го ядат кво толкова????Ядат го, защото на етикета пише ЛУКАНКА - а това не е така БОКЛУККККК!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
не съм съгласен, че има качествени български колбаси. Само скъпи ***. Особено тези с вече готовите марки произвеждат САМО *** просто защото са НАГЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
определено е прав, произвежда се това което се и търси - нискокачествени боклуча, когато на пазара пуснаха продукти с бг стандарт бума беше няколко месеца колкото да се опита и край, на пазара има и хубави неща, но никой не ги купува и рентабилността при тях е далеч по-ниска що тогава се чудите, че се правят само *** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Ако си купиш един пуловер, на етикетът му трябва да има куп неща. Държава-производител, фирма вносител, състав, инструкции за ползване, че дори и разни сертификати ако ти ги поискат. И още неща трябва да има там. Идете в така наречените "транжорни", хипермаркети и т.н. и си купете парче месо, или някаква кайма. Освен цената и грамажа, друго няма почти никога. Продават ни каквото им попадне, а какво има вътре - никой не пише. За съжаление в такива времена живеем и нищо не може да се направи. Вчера ходих в едно село и си купих агне - по 12 лв кг заклано и изчистено. Карантиите ми ги подариха, заедно с буркан овче мляко. Ама се затрих два часа да ги чакам да го дерат, че и се набутах в едни кални улици - не ти е работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
kleo77
преди 12 години
Внасят висококачествени меса, пък произвеждат нискокачествени продукти?Вкусовите предпочитания на хората се променят почти винаги когато намерят по- качествен продукт, ето защо търсенето на евтини салами, не е оправдание за производителите. Направете нещо наистина качествено и вкусно, а не скъпа имитация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
mitkopom
преди 12 години
този господин буквално си признава че неговата фирма деликатес 2 произвежда евтини ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
И извода в началото и описаната схема са абсолютно точни! Не, че няма и друга гледна точка, ама..., абе държава пълна с Андрешковци и от двете страни на "тезгяха".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Да де. То в бранша сте "играчи". Не производители, не професионалисти, а играчи;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Прав е човека, че хората купуват *** затова и се продават такива.Проблема е с по скъпите продукти - опита за налагане на стандарт беше добър, но не съвсем успешен. Проблема идва от това, че продават *** за качествен продукт. Най често става по схемата - пускат продукт с много хубаво качество на висока цена, хората го научават и почват да го купуват. Като мине половин година най много му смъкват качеството, но не и цената и опаковката. Рано или късно хората се усещат, че не е както беше и спират да купуват. После цикъла се повтаря - от гледна точка на потребителя - гадна работа. Направо си е измамна схема и то при всякакви продукти не само месни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още