- Вашето предприятие откъде се снабдява с месо?
Почти цялата месопреработка в България се снабдява с месо от Европа – от Франция, Австрия, Холандия, Дания, от Полша, от Унгария.
- Замразено?
Ние получаваме прясно охладено месо от Германия. От една кланица, която коли 6000 прасета на ден. Там не могат да си позволят да има антибиотици в прасетата.
- А може ли антибиотиците и други вредни химии да са в храната на животните?
Бих казал, че сегашното месо е по-качествено. Просто се преекспонира и се шуми много по този въпрос, но никой не може да ме убеди, че свинекомплексите, които са до магистралата край Белозем, или този, който е тук при нас, или пък в село Маноле, са по-добри, отколкото в Германия.
Ами че в Германия там не припарва човек при животните. Ние като влизаме при тях се екипираме като космонавти. При тази стерилна среда антибиотици почти не се ползват . А при отворения тип свинеферма – как няма да му даваш антибиотици, как няма да му сложиш ваксина против чума - заразата може да влезе отвсякъде. Така че безопасността е гарантирана. А вече вкусът – това е нещо, което хората искат да си купят или пък могат да си позволят.
Преди да започне кризата се беше очертала една тенденция на увеличаване на цените на колбасите и търсене на по-висококачествени продукти. И тогава целият бранш се стараеше да отговори на това търсене. Така че не могат хората да се оплакват и да твърдят: „ядем боклуци”. Ядете това, което купувате – има и хубави, има и лоши неща на пазара.
- Месопреработването в България не страда ли от вноса на чужди колбаси?
Всяка нация си има вкусови предпочитания. Трудно е някой да вкара отвън колбаси и да наложи вкуса им на българина. Ние продаваме в цялата страна и наблюдаваме разлика във вкусовите предпочитания дори между Северна и Южна България.
Един пример при малотрайните колбаси в полиамидна обвивка: в Северна България се харчи повече Хамбургски салам, в Южна – Камчия. И това години наред е така. Наложило се е вероятно от някогашните големи месокомбинати – пловдивският произвеждаше Камчия, а на север – Хамбургски.
В България от чужбина влизат най-вече изрезки - къде с полуизтекъл срок на годност на ниска цена. Това е, което може да се внесе. Не могат да вкарат нормални немски или австрийски колбаси, или испански и да ги наложат на пазара. Винаги ще се немерят хора, които ще поискат примерно да опитат испански салам от 40 лв. килограма. Но масовото, което се продава, е онова, което е наложено с времето като традиция.


"Toха" взе приз за цялостно представяне на кулинарния фес за Никулден във Варна (СНИМКИ)
Спипаха двама гастрольори, тарашили жилища и автомобили във Варна
Трима мъже от Попово са загиналите при зверската катастрофа край Търговище
Няма опасност за околната среда заради авариралият танкер край Ахтопол
Никола Цолов спечели първия си подиум във Формула 2
ChatGPT спечели правото си да се саморегулира. Това може да се развие зле
Германия ускорява мерките срещу дронове - зачестяват инцидентите на летищата
Биткойн опциите показват, че трейдърите се подготвят за крипто зима
Факторингът е трамплин за малкия бизнес при въвеждането на еврото
SpaceX ще предложи акции на вътрешни лица при рекордна оценка
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Кадиров: Зеленски отдавна не е легитимен президент на Украйна
Спират камионите през „Капитан Петко войвода–Орменио“
Защо туристи посещават места на зверства?
Община Царево задейства системата BG Alert
Идеи за коледни подаръци под 50 лева


преди 13 години Подобните пазарни недоразумения за да се отсеят е нужна цялостна промяна Образование и изграждане на културата на потребление е нужноИди обясни на 99 % от Българите че кремвирша ,салама ,сладоледа ,шунката ,сиренето ,изварата и почти всички продукти в България са с менте етикети и зад тх стои чисто и просто Копита ,сухожилия и тонове хидрогенирано палмово масло чийто импорт е нарстнал десетократно за няколко години Къде мислите е изчезнало това масло ?Изядено е Създайте култура и гледайте как ще се променят моментално и ще започнат да продават колбаси от месо .Има право донякъде тъй като хората проявяват търсене към именно този *** Прави се пари от него и мститите 20 предприемача са доволни .Няма да е така ако и медиите поведат ожесточена кампания за *** и то ежеседмична с класации на фирмите по сектори бързо ще фалират тези недоразумения .Очевидно и интересът и волята са различни в управлението отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 13 години Тоя новоизлюпен предприемач е типичен пример за наглата българска прослойка от т.нар. производители, които произвеждат *** и ги продават за нормални продукти. АБЕ БАЙНО - АКО НАПИШЕШ НА ПРОДУКТА СИ - КОЛБАС ОТ ЖИЛИ И КОПИТА, ВМЕСТО ЛУКАНКА - КОЙ ЩЕ ТИ ГО КУПИ????Ти нагло лъжеш потребителите и освен това най-нагло хвърляш вината върху тях - Ами те го ядат кво толкова????Ядат го, защото на етикета пише ЛУКАНКА - а това не е така БОКЛУККККК!!!! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 13 години не съм съгласен, че има качествени български колбаси. Само скъпи ***. Особено тези с вече готовите марки произвеждат САМО *** просто защото са НАГЛИ. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 13 години определено е прав, произвежда се това което се и търси - нискокачествени боклуча, когато на пазара пуснаха продукти с бг стандарт бума беше няколко месеца колкото да се опита и край, на пазара има и хубави неща, но никой не ги купува и рентабилността при тях е далеч по-ниска що тогава се чудите, че се правят само *** ?! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 13 години Ако си купиш един пуловер, на етикетът му трябва да има куп неща. Държава-производител, фирма вносител, състав, инструкции за ползване, че дори и разни сертификати ако ти ги поискат. И още неща трябва да има там. Идете в така наречените "транжорни", хипермаркети и т.н. и си купете парче месо, или някаква кайма. Освен цената и грамажа, друго няма почти никога. Продават ни каквото им попадне, а какво има вътре - никой не пише. За съжаление в такива времена живеем и нищо не може да се направи. Вчера ходих в едно село и си купих агне - по 12 лв кг заклано и изчистено. Карантиите ми ги подариха, заедно с буркан овче мляко. Ама се затрих два часа да ги чакам да го дерат, че и се набутах в едни кални улици - не ти е работа. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 13 години Внасят висококачествени меса, пък произвеждат нискокачествени продукти?Вкусовите предпочитания на хората се променят почти винаги когато намерят по- качествен продукт, ето защо търсенето на евтини салами, не е оправдание за производителите. Направете нещо наистина качествено и вкусно, а не скъпа имитация. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 13 години този господин буквално си признава че неговата фирма деликатес 2 произвежда евтини ***. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 13 години И извода в началото и описаната схема са абсолютно точни! Не, че няма и друга гледна точка, ама..., абе държава пълна с Андрешковци и от двете страни на "тезгяха". отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 13 години Да де. То в бранша сте "играчи". Не производители, не професионалисти, а играчи;) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 13 години Прав е човека, че хората купуват *** затова и се продават такива.Проблема е с по скъпите продукти - опита за налагане на стандарт беше добър, но не съвсем успешен. Проблема идва от това, че продават *** за качествен продукт. Най често става по схемата - пускат продукт с много хубаво качество на висока цена, хората го научават и почват да го купуват. Като мине половин година най много му смъкват качеството, но не и цената и опаковката. Рано или късно хората се усещат, че не е както беше и спират да купуват. После цикъла се повтаря - от гледна точка на потребителя - гадна работа. Направо си е измамна схема и то при всякакви продукти не само месни. отговор Сигнализирай за неуместен коментар