fallback

Колко „страшно“ може да бъде правенето на бизнес в България

Ниските данъци и добрата комуникационна структура са сред големите предимства на страната ни, според основателите на Eleven

08:00 | 09.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Наскоро Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) избра Eleven и LAUNCHub да управляват финансовия инструмент за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране на иновативни предприемачи, финансиран с 21 млн. евро по линия на JEREMIE.

Работата по създаването на Eleven започва в края на 2011 г. Така основателите му - Дилян Димитров, Ивайло Симов и Даниел Томов, създават фонда за инвестиции в стартиращи иновативни компании по модела на Ycombinator, първият акселератор в САЩ.

С Дилян Димитров и Ивайло Симов разговаряме за същността, ролята и потенциала на акселерацията и сийд финансирането и за развитието на предприемаческата култура в България.

Дилян Димитров е завършил Стопанско управление в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1998 г. Работил е във фонд за рискови инвестиции, в глобална финансова институция и частна българска компания, а през последните 6 години и половина се занимава с дялови инвестиции в един от най-активните инвестиционни фондове в Югоизточна Европа.

Ивайло Симов е магистър по Стратегическо управление от Стопански фактултет на Софийски университет „Св. Клиемент Охридски”. Опита му в инвестиционната индустрия започва през 1998 в един от първите фондове за рисково инвестиране в България. От 2003 г. работи в сферата на дяловите инвестиции.

- Вие сте част от екипа на start-up акселераторa Eleven, който ще управлява част от средствата по инициативата JEREMIE. Разкажете повече за бъдещата дейност на Eleven и историята на създаването.

Дилян Димитров (Д. Д.): Eleven е фонд мениджъра на инструмента за акселерация и сийд финансиране, който е най-малкият по програмата JEREMIE. Ние сме четирима партньори. Освен Ивайло и аз, другите двама са Даниел Томов и Джон Брадфорд. Джон е от Великобритания и има изключително богат опит в създаването и стартирането на акселератори. Ние тримата с Даниел Томов имаме опит в инвестиционната индустрия в България и региона, както и предприемачески опит.

Ивайло Симов (И.С.): Повече от 10 години се познаваме с Дилян, още от университета. Завършили сме „Стопанско управление“ в Софийския университет, а после за кратко работихме заедно в Кеърсбек, първия фонд за рисков капитал в България, който действаше от 1994 г. Аз и Даниел Томов пък сме работили заедно в Global Finance.

Д. Д.: Проектът за акселерация и сийд ни се стори по-вълнуващ от това, с което досега сме се занимавали – с рисков капитал и дялови инвестиции. За такъв тип инвестиции – най-ранния етап за една компания, има най-голям вакуум на пазара в региона и най-вече в България. Сблъсквали сме се с компании, които са били в такава фаза – стартиращи или такива, които търсят рисково финансиране в рамките на 500 хил. евро или лева. Никога не е имало работещ инструмент на пазара за такова финансиране. Видели сме много добри идеи, които не се реализираха заради липсата на финансиране. Изключително важно e да има такъв инструмент и за нас ще е предизвикателство да го управляваме.

- Start-up, акселерация, сийд – това са чуждици, които на обикновения българин не са му много ясни. Нека да дадем едно по-разбираемо обяснение на тези инструменти за финансиране на стартиращ бизнес.

И. С.: Идеята за акселератори е сравнително нова. Първият такъв инструмент е стартирал в САЩ 2004-2005 г. Акселераторът съчетава най-добрите страни на инкубатора с рисково финансиране. През последните години стана възможно със сравнително по-малко средства да се изграждат компании, особено в уеб пространството или в сферата на мобилните приложения, които да постигат големи успехи. Най-пресният пример е с Instagram, които наскоро се продадоха на Facebook. Наличието на open source софтуер, на инфраструктура на ниска цена, на бързи връзки дава възможност със сравнително по-малко средства да започне реализацията на големи идеи. От това се възползват акселераторите. Те инвестират в много на брой компании и не се страхуват, че някои от тях няма да успеят. Помага се на много предприемачи да пробват да осъществят идеите си. Нашата цел е за 3 години да инвестираме в 200 проекта.

- Каква е обаче цената на тази помощ?

И. С.: Според мен цената е приемлива – миноритарен дял от компанията. Инвестицията е 25 хил. евро за 3 месеца, плюс още 25 хил. евро за следващите 3 месеца за оцелелите след първите 3 месеца. На топ проектите след тези 6 месеца можем да предоставим допълнително още 150 хил. евро за 12 месеца. При нас първите 6 месеца (акселерацията) са за доказване на концепцията чрез прототип или работеща бета версия, а следващите 12 месеца (сийд) - за комерсиализация на продукта или услугата.

Важното за акселератора е, че освен пари той предоставя много повече възможности за менторство и партньорства, които да помогнат на компаниите да се развият.

Д. Д.: Има един много популярен начин за описване на развитието на една компания и  финансирането, което й се предоставя – с трите F: friends (приятели), family (семейство) и  founders (основатели), които понякога са наричани и fools (наивници). Това е най-ранният етап, в който една компания се финансира по някакъв начин, за да се реализира. Първите източници на финансиране са приятелите и семейството, а понякога са самите основатели. Цената за създаването на нова компания наистина е паднала драстично и ако до скоро не можеше да се мисли за проект с по-малко от 50-100 хил. лева финансиране, в момента човек може да стартира компания и с 1 000 лева, ако има някакъв друг доход, с който да задоволява нуждите си.

След приятелите и семейството вече започват различните фази на развитие на компанията. Трите F са инвеститорите, които я „отглеждат“ до някакъв работещ прототип, бета или демо версия, така че тя да се представи пред следващия кръг инвеститори, които са сийд финансирането. В зависимост от това в кой регион на света действа компанията, сийд финансирането варира. Ние говорим за 150-200 хил. евро, но то може да достигне и до или над 1 млн. долара.

След като се докаже дадена идея или продукт и получи сийд финансиране, следващите стъпки са рисковото финансиране, дяловото финансиране, капитал за растеж и в някакъв момент най-големите излизат на борсите като източник за финансиране на дейността.

Нашият инструмент предоставя началния капитал за стартиране и след това средства за доразвиване на идеята, т. нар. акселерация и за стартиране на първи комерсиални усилия.

Не само парите обаче са водещото. Ние разполагаме и с голям брой ментори, които имат капацитета и познанията да подпомогнат стартиращия бизнес. Ние предоставяме и контакти. Голяма част от стартиращите компании са успели заради късмета някой да познава правилния човек, който да натисне правилното копче в точния момент. С партньорството си със Springboard и Google и с контактите, които ние самите имаме, можем да предоставим голям кръг от хора, с които да срещнем нашите екипи и те да им дадат допълнителен тласък за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
fallback