IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко „страшно“ може да бъде правенето на бизнес в България

Ниските данъци и добрата комуникационна структура са сред големите предимства на страната ни, според основателите на Eleven

08:00 | 09.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателите на Eleven Дилян Димитров (вляво), Ивайло Симов (в средата) и Даниел Томов (вдясно).<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Основателите на Eleven Дилян Димитров (вляво), Ивайло Симов (в средата) и Даниел Томов (вдясно). Снимка: Личен архив

Как привлякохте Google и Springboard като партньори?

Д. Д.: По същия начин, по който ние ще предоставяме партньорства за осъществяването на проектите. Някой познава някого, който пък познава правилния човек на правилното място...

И. С.: От самото начало, когато започнахме да обсъждаме идеята да направим акселератор, решихме, че ни трябват правилните партньори. Това трябваше да са хора с опит в правенето на акселератори. В лицето на Джон намерихме най-добрия партньор, защото той е стартирал един от първите акселератори в Европа и е помогнал на още 12. Ние всъщност сме 12-ят му проект. Тази мрежа от акселератори ни дава също много контакти, а и достъп до самите пазари, в които те се намират. Ако българска компания иска да отиде в Холандия или във Великобритания, или в Германия, ние имаме подходящите партньори навсякъде.

Другият интересен партньор е Google. Сред  големите технологични компании те ни паснаха най-добре и като философия и защото са отворени към подобни инициативи за подпомагане на предприемачеството. Последно в Лондон създадоха Google Campus, където са базирани и нашите партньори от Springboard и където ще водим проектите за срещи с инвеститори.

Д. Д.: Google имат много отворени приложения, мобилна платформа, социална мрежа и други интересни и широко използвани продукти. Компанията разполага с експертиза във всички сфери, в които очакваме немалка част от проектите по нашата програма да се фокусират. Компанията съдействат на подобни програми в САЩ и Великобритания, а Eleven е първата им такава програма в Централна и Източна Европа и сме изключително горди, че успяхме да ги привлечем. Всички сме ентусиазирани да работим по този проект.

- Трудно ли беше да ги привлечете за една такава идея, която да се развива в малка България?

И. С.: Трудно беше да попаднем на правилния човек в Google, който да подкрепи вътрешно идеята. Когато това се случи...

Д. Д.: Те си направиха собствено проучване на хората от нашия екип, кой какъв опит има, защото и те си избират партньорите. Първоначално опитахме няколко точки на контакт, но беше трудно да разберем точно на кой човек това му е ресорът. В момента, в който попаднахме на правилния човек, нещата тръгнаха гладко.

Д. Д.: Ние нямаме желание да правим само български проект. В България има голямо богатство от таланти и хора с идеи, но нашият фокус е по-скоро регионален, отколкото локален. Разбира се, условие по програмата е проектите да са в България, но самите екипи могат да бъдат отвсякъде.

И.С.: Всъщност в идеалния вариант България ще се превърне в притегателен център за предприемачи от целия регион.

- Говорим за „големи идеи“, които да се развият в „големи компании“. Какво отличава „големите идеи“ от всички останали и задължително ли е „голямата идея“ да е в сектора на информационните технологии, да е нещо качествено ново? Може ли „голямата идея“ да е и нещо добре познато старо, но адаптирано към съвременността?

Д. Д.: Големите идеи са тези, които решават проблеми бързо, лесно и удобно. Интересното е, че повечето големи идеи са добре пакетирани стари идеи. Това, което виждаме в успешните напоследък проекти, е че топлата вода някой просто я преоткрива. Типичен пример за една такава компания, която е стартирала от акселератор в САЩ, е Airbnb. Това е сайт, в който всеки може да публикува притежаван от него недвижим имот, който не ползва, и да го отдаде под наем за някакъв период от време – година, седмица, ден, месец. Това е един от най-успешните проекти на първия акселератор в силициевата долина. Не е необходимо проектът да е технологичен, стига да може да се възползва от програмата и да може да постигне видим резултат за сравнително краткото време в акселератора (3-6 месеца).

Идеите, които са само за България, вероятно ще са твърде малки за това, което ние искаме компаниите да постигнат. Може би ще предпочетем такива идеи, които могат сравнително бързо и лесно да се разраснат и да станат регионални, а защо не и световни.

- Имате голям опит в работата с предприемачи, рисково финансиране, дялово финансиране. Напоследък обаче дори големи чужди компании не дават добра оценка на бизнес средата в България, основно заради корупцията, разпокъсаното законодателство, неефективната съдебна система и т. н. Как се развиват иновативни идеи в такава среда?

Д. Д.: Нещо, което ние ще предоставим, е възможност да се ползват услуги на специалисти – юристи, финансисти и т. н., които да поемат цялото обслужване на стартиращите компании и да контактуват с администрацията и другите играчи на пазара. Те са хора, които правят това по занятие и се справят много добре, а и така екипите ще се фокусират изцяло върху развитието на идеята. Няма да оставим предприемачите сами да се оправят с бюрокрацията и ще им окажем пълна подкрепа.

Поне първоначално компаниите ще са достатъчно малки, за да се разминат с неработещата част от бюрокрацията и администрацията. Може би наистина големите инвеститори се сблъскват със спънки, но там са намесени и много други интереси. Нашите очаквания са, че проектите, които ще стартираме, ще имат повече ползи от това, че са реализирани именно тук.

И. С.: Освен това ние се опитваме да гледаме позитивно на предимствата, които дава България, и да се абстрахираме от недостатъците. Предимствата на страната ни не са малки. Първо, данъците са ниски и правенето на бизнес по принцип в България не е толкова скъпо. Другото е, че интернет и комуникациите са на изключително високо равнище.

Д. Д.: Искаме тези 500 предприемачи, които предстои да минат през нашата програма, да получат едно разбиране, че почтеността в правенето на бизнес е от изключително значение. Оттук нататък те ще станат носители на тази култура. Очакваме това да има съществено влияние върху средата и се надяваме да променим нещо. Ние сме тук, за да променим нагласата на хората в България и в региона, че може да се стартира бизнес, че това не е толкова страшно.

Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Значи, да не забравяме, просто, че всяка монета има две страни. И, едва тогава, да говорим за данъци, ръст, благосъстояние, спестявания...Изобщо, за икономика. Види се, правителство, министри, дупетати - всички се концентрират само върху едната страна, а после-защо българите сме били недоволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
общото м-у икономиката и финансите е като общото м-у Никола Гюзелев и Милко Калайджиев ;)--------------объркал си понятията ;) ------------------------------------Данък е ТОВА , което ти вземат , без значение от името му !!!-------10 % за Данъчната администрация34 % за Здравната администрация (тук може да коригираш, ако греша ;))-----------това ,че средствата за производство се амортизират стръмно кредитира МЕН а не теб - т.е. става не "двоен" а "троен" при един и същ диаметър ----------корпоративен,ефективен,дивиденти,проценти,амортизации.............това са термини за счетоводители - терминът за Магазина е това,което ти е в джоба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
qwerty_
преди 11 години
Може ли да датете линк и адрес за връзка. Иначе цялата реклама ми е напразно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Това дето си го дал касае доходите от труд , макар че и той не е верен . Мога да ти дам друга сметка : 10 % корпоративен + 5 % дивиденти = 14.5 % ефективен . Това при доста стръмна амортизация на активите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Jason_Thorn
преди 11 години
Да не забравяме и 20% ДДС все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
ale1
преди 11 години
"ниските" данъци станаха "ниски" след много повтаряне на една и съща неистина - т.е. в БГ данъците са ниски!!---------А истината е , че данъците в БГ хич , ама хич не са ниски - спр: 10 % плосък данък + 34 % ДОО + ЗО = 44 % Данъци !!!и който опонира в посока "плоският данък" - ще е прав , но само за заплати над 2000 лв - тогава спира ДОО+ЗО и се плаща само 10 % плосък данък !но колко от БГ-йците са с заплати над 2000 лв ???----------без да съм комунист , дори обратното ;) бих казал , че ако с ТОВА , което остава (1120 лв ) могат да се купят малко стоки , какво остава за тези , които карат месеца с половината ???мнението ми е продиктувано от един единствен мотив - незадоволените хора са злобни,агресивни .а се срещаме ежедневно с тях.......---------от друга страна - никой не реагира,всеки се навежда.......трае..........и се питам-дали аз не греша , дали действ данъците в БГ са като в "удобна юрисдикция" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Ще видим, колко е истинска тази информация. 'щото, напоследък, колко кьорфишеци бяха пуснати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Това е интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още