IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко „страшно“ може да бъде правенето на бизнес в България

Ниските данъци и добрата комуникационна структура са сред големите предимства на страната ни, според основателите на Eleven

08:00 | 09.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателите на Eleven Дилян Димитров (вляво), Ивайло Симов (в средата) и Даниел Томов (вдясно).<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Основателите на Eleven Дилян Димитров (вляво), Ивайло Симов (в средата) и Даниел Томов (вдясно). Снимка: Личен архив

- Десетилетия наред ние сме били планова икономика и все още много хора не възпитават децата си в духа на предприемачеството, а на сигурността на „работицата“, която да им носи някакви доходи. В последните години като че ли обаче се променят нещата ...

Д. Д.: Факт е, че България беше планово стопанство, факт е и че след 1996 г. хората се изплашиха да правят каквото и да било. Много предприемачи тогава загубиха пари и това ни върна дори малко назад. Вече се усеща промяна, има много успешни български предприемачи и примери за компании, които са станали топ 3 в света.

Все още много хора носят страха да започнат свой бизнес и търсят сигурната заплата. Повечето отиват от университета на някакво работно място и изкарват там целия си живот. Ние смятаме, че културата започва да се променя. Появата на един такъв инструмент, какъвто е Eleven, каквито са акселерацията и сийд финансирането, ще предостави допълнителен мотив за хората да реализират идеите си.

И. С.: Създаването на предприемаческата култура отнема време. Надяваме се ние да сме един от катализаторите на промяната. В силициевата долина например има толкова много предприемачи, защото там това е нормата, а не изключението. В България да си предприемач все още е изключение. Една от целите ни е да покажем, че предприемачеството не е толкова страшно. Младите хора могат да се сблъскат с много положителни примери, които да им го докажат.

Д. Д.: Очакваме, че ще има лавинообразен ефект. Първата успешна компания, която излезе от програмата, ще мотивира създаването на още 10, а те – на други 100. Независимо дали някой успее да мине през цялата програма, самият досег до други хора с подобен начин на мислене ще повиши смелостта на престрашилите се. Те ще започнат да опитват нова и нова идея и това ще е тяхната работа.

- Къде да се търсят тези нови и нови идеи? Вярно е, че идеите са навсякъде около нас, но как да се генерират правилните? Много хора се затрудняват именно с това да определят откъде да започнат.

Д. Д.: Действително идеите са навсякъде. Може да се тръгне от някакъв личен проблем, на който да се намери решение. Може да се окаже, че много други хора имат този проблем и разрешаването му ще помогне и на тях. Това е добрата идея. Повечето успешни компании, които сега са лидери, са започнали от едно такова решение, което е комерсиализирано. Големите компании, които в момента са еталони за стартиращ бизнес от нулата, са се възползвали от идеи, които са били под носа на всички. Идеите са навсякъде и всеки може да ги види.

- Малко е встрани от предприемачеството, но и един такъв въпрос. Съществуващият бизнес се оплаква от липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Доколкото има връзка между образованието, квалификацията и предприемчивостта, Вие забелязвате ли такъв проблем и действително ли е толкова дълбок?

Д. Д.: Компаниите, които се оплакват от липса на квалифицирани кадри, са тези компании, които имат нужда от хора с професионално образование, хора на оперативни позиции, среден и висок мениджмънт. В България трудно се намират добри професионалисти в корпоративна среда. Ние самите сме „внасяли“ експерти от чужбина да управляват наши инвестиции, защото не е имало експерти в България. Тези години на планова икономика са се отразили върху професионализма, а и сегашната образователна система има нужда от подобряване, най-вече на практическата насоченост на образованието.

И. С.: Проблемът с липсата на квалификация донякъде е проблем и на работодателите. Един от нашите ключови ментори е Васил Терзиев от Телерик. Те например са си създали вътрешна академия за IT специалисти. Щом има недостиг, компаниите трябва да търсят начин да го преодолеят. Няма непреодолими проблеми, а и целият европейски пазар е отворен в условията на голяма безработица. Липсата на квалифицирани кадри за мен е извинение, което не приемам. Да не говоря, че младите хора, с които в момента се срещаме, ми се струват доста високо квалифицирани.

Д. Д.: За да стартираш успешна компания, не е необходимо да си бил 20 години в корпоративна среда и да си минал през всички нива. Точно обратното – това най-вероятно е притъпило креативността и иновативността. Успешните предприемачи са тези, които все още са достатъчно млади, любопитни, дори наивни, да са готови да опитат. Когато някои от тези компании станат големи, според мен ще успеят да си намерят качествени хора за отворените позиции. Първо, могат сами да ги създадат. Второ, ако един работодател има добро име, той ще си намери отличен екип и качествените хора сами ще ги търсят. Работодателите понякога сами отблъскват качествените кадри и получават по-лоши кандидатури.

- Планирате ли да споделите Вашия опит с млади хора, които имат желание да се занимават със свой собствен бизнес? Например, да работите съвместно с университети, а защо не и с професионални средни училища...

Д. Д.: Нашата основна работа ще е да говорим с младите хора. Много са нещата, които младите предприемачи ще искат да разберат. Ние можем да разкажем какво да не се прави, как да презентираш идеята си, така че да привлечеш вниманието на инвеститорите и следващия кръг финансиране. Бихме работили с всички и определено с университетите. Студентите, особено последните години в университетите, имат достатъчно идеи и са достатъчно зрели да стартират свой бизнес. Що се отнася до училищата, там също можем да се включим по някакъв начин...

И. С.: Сирма, Мусала Софт и други технологични компании имат прекрасни инициативи в училища и университети. Една от целите на инструмента е да създаде по-голяма общност от организации, които под една или друга форма да си сътрудничат в подкрепа на предприемачеството.

- Г-н Димитров, предстои Ви среща точно с потенциални млади предприемачи на форума TEDx, чийто формат предполага споделяне на идеи. Как бихте мотивирали тези млади хора да се опитат да реализират идеите си?

Д. Д.: Искам да им разкажа по-скоро какви са трудностите и защо много хора избират да не започват собствен бизнес. Всички знаем колко е хубаво да имаш стартираща компания и колко бързо можеш да станеш богат и известен. Това обаче е по-скоро изключение, отколкото правило. Искам да обобщя причините хората да не развиват собствени компании, било то емоционални или рационални, и доколко тези причини са истински или са извинения за липсата на достатъчно страст и смелост. Голямото ми желание е да видя, че има повече хора, които биха искали да започнат собствен бизнес. Не е толкова страшно да стартираш нова компания и не се рискува толкова много. Хората с идеи трябва да имат смелостта да ги реализират, а не след години да съжаляват, че друг е осъществил тяхната идея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Значи, да не забравяме, просто, че всяка монета има две страни. И, едва тогава, да говорим за данъци, ръст, благосъстояние, спестявания...Изобщо, за икономика. Види се, правителство, министри, дупетати - всички се концентрират само върху едната страна, а после-защо българите сме били недоволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
общото м-у икономиката и финансите е като общото м-у Никола Гюзелев и Милко Калайджиев ;)--------------объркал си понятията ;) ------------------------------------Данък е ТОВА , което ти вземат , без значение от името му !!!-------10 % за Данъчната администрация34 % за Здравната администрация (тук може да коригираш, ако греша ;))-----------това ,че средствата за производство се амортизират стръмно кредитира МЕН а не теб - т.е. става не "двоен" а "троен" при един и същ диаметър ----------корпоративен,ефективен,дивиденти,проценти,амортизации.............това са термини за счетоводители - терминът за Магазина е това,което ти е в джоба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
qwerty_
преди 11 години
Може ли да датете линк и адрес за връзка. Иначе цялата реклама ми е напразно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Това дето си го дал касае доходите от труд , макар че и той не е верен . Мога да ти дам друга сметка : 10 % корпоративен + 5 % дивиденти = 14.5 % ефективен . Това при доста стръмна амортизация на активите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Jason_Thorn
преди 11 години
Да не забравяме и 20% ДДС все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
ale1
преди 11 години
"ниските" данъци станаха "ниски" след много повтаряне на една и съща неистина - т.е. в БГ данъците са ниски!!---------А истината е , че данъците в БГ хич , ама хич не са ниски - спр: 10 % плосък данък + 34 % ДОО + ЗО = 44 % Данъци !!!и който опонира в посока "плоският данък" - ще е прав , но само за заплати над 2000 лв - тогава спира ДОО+ЗО и се плаща само 10 % плосък данък !но колко от БГ-йците са с заплати над 2000 лв ???----------без да съм комунист , дори обратното ;) бих казал , че ако с ТОВА , което остава (1120 лв ) могат да се купят малко стоки , какво остава за тези , които карат месеца с половината ???мнението ми е продиктувано от един единствен мотив - незадоволените хора са злобни,агресивни .а се срещаме ежедневно с тях.......---------от друга страна - никой не реагира,всеки се навежда.......трае..........и се питам-дали аз не греша , дали действ данъците в БГ са като в "удобна юрисдикция" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Ще видим, колко е истинска тази информация. 'щото, напоследък, колко кьорфишеци бяха пуснати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Това е интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още