IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел. Ненчева: Експортът на българската мебелна индустрия се насочва на Изток

Браншът разчита на единствено на евросредства, за да инвестира в модернизация на производството, каза директорът на камарата на мебелната промишленост

08:05 | 25.04.13 г. 2
<p>
	<em>Елица Ненчева </em>Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Елица Ненчева Снимка: Investor.bg

- От кога мебелната индустрия е извадена от сектора на високите технологии?

Доста отдавна. Ние вече направихме стъпки, за да може секторът отново да влезе сред високотехнологичните. Очакваме това да може да се случи за следващия период на оперативните програми. Надяваме все повече български производители да могат да кандидатстват за европейски средства, за да обновяват производствата си.

Отворихме думата за еврофондовете и тук бих могла да вметна, че към настоящия момент нямаше оперативни програми, насочени към подкрепата на браншови организации, които са свързващото звено между бизнеса и държавните институции. На практика ние помагаме и на едните, и на другите, но сме оставени на произвола на съдбата. Искрено се надявам, че в новия програмен период ще влязат програми, които да помагат на браншовите организации. Внесли сме писма към предишния министър по еврофондовете Томислав Дончев, подали сме сигнал също и към Министерство на икономиката. Предстои внасяне на писма към служебния кабинет - ще търсим правата си.

- Липсват ли добре подготвени кадри, които да отговарят на търсенето и изискванията на бизнеса?

Българският мебелен бранш е традиционен бранш. В този ред на мисли ние имаме много професионални гимназии и висши учебни заведения, които подготвят кадри. Трябва да подчертая, че икономическата обстановка не подмина и тези институции. За тях е трудно да оцелеят. Софийската професионална гимназия затвори врати, в Кюстендил също ще затвори. Става все по-трудно да се оцелее и да се подготвят наистина професионални кадри. Младите хора искат да бъдат мениджъри – ако могат още с излизането си от гимназията да бъдат завършили мениджъри. Никой не иска да бъде обучен професионално. Ние от камарата и фирмите, които членуват в нея ще предприемем кампания за популяризиране на професията и подобряване на нейния имидж.

- Браншът забави ли инвестициите си през последните няколко години?

Не бих казала, че браншът е забавил инвестициите си през последните години. Напротив – доста колеги инвестират, както по отношение на технологичния парк, така и в човешки ресурси. Да, винаги може повече, но такава е икономическата обстановка. В никакъв случай не може да се говори за забавяне.

Тук е моментът да отбележа, че браншът купува нови машини и обновява парка си, само когато са налични средства от оперативните програми – тези които са одобрени по ОП „Конкурентоспособност“. За всички останали за съжаление е много трудно.

- Какви са очакванията ви за сектора оттук нататък?

Започваме да пишем стратегия за развитие на сектора. Ще положим много усилия да развием бранша, като още по-конкурентен – говорим за дървообработването, мебелното производство, подготовката на кадри. Ще насочим вниманието си към търсенето на нови пазари и намирането на нови търговски контакти за нашите фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
За IKEA не е права госпожата, такова качество на такива цени в БГ няма. Има разбира се по качествени мебели, но те не са български и са в пъти по-скъпи. Има и по-евтини, но са ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Става все по-трудно да се оцелее и да се подготвят наистина професионални кадри. Младите хора искат да бъдат мениджъри ако могат още с излизането си от гимназията да бъдат завършили мениджъри. Никой не иска да бъде обучен професионално.--------------Така е за съжаление. Обаче при толкова много чантаджии, повечето от тях са безработни, да видиш как ходят по мебелните фирми да търсят работа.. и разбира се не намират. В мебелния бранш сами си обучаваме персонала, за жалост учебния процес е изхвърлил всички подобни специалности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още