IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Христосков: Трябва да затворим пробойните в социалното осигуряване

По-добра събираемост на вноските може да се постигне, ако събирането им се върне отново към НОИ

08:13 | 30.01.14 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Д-р Йордан Христосков. Снимка: Личен архив</p>

Проф. Д-р Йордан Христосков. Снимка: Личен архив

Как определяте направените в края на годината промени - пенсионна реформа ли са?

Има два вида реформи – единият е системен вид реформи, когато се сменя парадигмата и системата - както беше през 2000 година. Тогава беше сменена формулата за изчисляване на пенсията, прибавиха се два нови стълба към пенсионното осигуряване, което действително е системна реформа. Другият тип са така наречените параметрични реформи – когато променяме определени параметри на системата – възрастта и стажа за пенсиониране, размерът на вноската и т. н. Не всяка промяна в даден параметър може обаче да бъде наречена реформа, разбира се. Така спирането на нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране не е коректно да се назовава реформа, защото наистина трябва да търсим промяна в системата. А със сега направените промени не се извършват реформи.

От друга страна може да се каже, че в известен смисъл последните промени се  връщаме към принципите на осигуряването. Например – връщането на „швейцарското правило“,  обвързването на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст с минималната работна заплата – все промени с характер на продължаване на реформата, но не са същинска реформа.

Премахването на тавана на пенсиите се отложи за след 2018 година? Как тълкувате това решение?

Изразявам съжаление, че правителството и парламентът не намериха воля да решат този въпрос. За новоотпуснатите пенсии трябваше вече да няма ограничения. Разчетите на НОИ показаха, че има основание новоотпуснатите пенсии да бъдат без ограничения, тъй като в краен случай те нямаше да бъдат по-високи от 1200 лева, защото имаме ограничител – максималният осигурителен доход, който не позволява да има прекалено високи пенсии.

За мен е странно, че беше избрана 2018 година, защото тя нищо не означава от гледна точка на реформата в социалното осигуряване. Това е година извън мандата на това правителство, ако приемем, че то ще изкара пълния си мандат. Сигурен съм, че през настоящата година този дебат ще продължи и вероятно ще има друго решение.

Как гледате на предложението на левицата за гъвкави форми на пенсиониране - право на пенсия да имат и хората, на които не достигат две години стаж?

Категорично съм против. Първо, ЕК настоятелно ни казва, че гъвкавите форми на пенсиониране са отживелица, че с ранно пенсиониране не може да се пребори безработицата. Трябва да се търсят мерки на пазара на труда, които да създадат заетост на хората в предпенсионна възраст. Наред с това вносителите не представиха никакви уточняващи условия в полза на такава промяна. Подобно предсрочно пенсиониране всъщност насърчава сивата икономика, не води до освобождаване на работни места и на практика тези хора биха получавали доход от две места.

За такива случаи практиката в Западна Европа е въвеждането на помощ за безработица преди пенсиониране. Тя е еднаква за всички и не е обвързана с размера на получаваното възнаграждение преди загубването на работата. На второ място тези хора не подлежат на същия режим като безработни, не се подписват в бюрата по труда. И в същото време ако започнат работа, помощта се спира, ако отново загубят работата си, продължават да получават помощта отново докато дойде моментът за пенсиониране. Тази практика можеше да бъде обсъдена и при нас, за да не се прибягва до гъвкаво ранно пенсиониране.

В последните дни на миналата година парламентът одобри връщането на стария режим за пенсиониране на военните?

Това е другият законопроект, който определям като „политически инатлък“ на военният министър Ангел Найденов. Връщането на ранното пенсиониране за военните е жест към предизборната програма на БСП, където беше записано това условие. Определено това е крачка назад. Въвеждането на минимална възраст при военните трябваше да бъде последвано и в други структури по сигурността – полицията, специалните ведомства - като разбира се, бъде диференцирана, както е в армията - за онези, които са на тежка служба на улицата да е по-ниска, а за другите, които работят в кабинети – да е по-висока.

Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
По принцип няма смисъл да оборваш социалните и обществените възгледи на сократа, много пъти съм се изправял срещу него. Това не пречи обаче по други въпроси да има много трезво виждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Човека не е виновен, че има безрезервна вяра в държавните институции. Явно така са го възпитали. То не е толкова лошо, ако не беше прекалено наивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
*** са там, където отъждествяват държавата само със собственото си управление и вярват, че хората няма да обръщат внимание на кооперирането им с мафията от ДС и ДПС.Защо да се осигурявам в България където заради социални безумици пенсионната и здравни системи редовно се дотират от бюджета, приходи от приватизация или външни заеми? Това отдавна е пирамида като тази на Карло Понци.Всеки разумен ще се осигурява в страна от северна европа.5 години осигуровки в германия (без квалификация) = 190 евро позижнена пенсия5 години осигуровки в германия (с квалификация) = 380 евро позижнена пенсияТам поне имат икономика, тука какво има - корумпирана система източвана от ченгета от ДС, масони и мафиоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 5
qnidopi
преди 10 години
Прави са и bgMan и albobo76. Ако питаш мен *** тука има. Ама не са те..Кое точно от твърденията им не е вярно? "Пенсионната система е пирамирада" - как се нарича обречена финансова схема при, при която "х" брой хора (2 млн работещи) издържат 2,5 пъти повече хора (неработещи, пенсионери, ромове и т.н.)? Аз го виждам като бомба, която ще гръмне още преди да стигна пенсионна възраст. Чиста пирамида."Само *** ще наливат пари в пенсионна и здравна система, която дава толкова много права и привилегии на тези, които имат най-малък принос в нея." - това за да го оспориш трябва да си или *** и сляп, или ***. И в двата случая е безмислено да ти се обяснява каквото и да било. Ти си проблемът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 20
cokrat1
преди 10 години
Ето още един ***...и то пълен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Извиняват се с всякакви глупави измишльотини вместо публично да признаят пълното разочарование и отказа на хората от престъпната българска схема наречена "българско пенсионна и здравна система".Само *** ще наливат пари в пенсионна и здравна система, която дава толкова много права и привилегии на тези, които имат най-малък принос в нея.Никога повече никакви осигуровки в България, докато са в сила безумни и излишни социални привилегии за роми, военни и полицаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
cokrat1
преди 10 години
Аман от *** коментари. Прочети цялото интервю няколко пъти ...пък дано разбереш нещо за пенсиите, осигуровките и т.н...Това е един от най-компетентните хора по въпроса бе ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
За прамидата пенсионно осигуряване има само един изход - фалит. Чиновниците могат да го отлагат, но не и да го избегнат. Разбира се това няма да ги спре да завлекат в бездната, колкото могат повече от нас, с колкото могат повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още