IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Почивките в Гърция може да поевтинеят наполовина

Работа на държавата е да направи България конкурентоспособна туристическа дестинация чрез въвеждането на адекватни мерки, базирани на конкуренцията

08:16 | 07.07.15 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Драганов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Румен Драганов. Снимка: БТА

Може ли и у нас плажовете да станат достъпни по примера на Гърция?

Не само че може, но трябва да стане, защото иначе няма как да сме конкурентоспособна дестинация. Няма как една нощувка у нас в Несебър например да струва 20 лева, а чадър с два шезлонга да струва 30 лева. Плажната ивица по Конституция е публична държавна собственост и няма как да се оправдава правителството, че не познава опита на Гърция, а просто трябва да следват техните стъпки. Държавата е тази, която е в състояние да направи нулева стойността на тази услуга у нас, инструментариумът е у правителството. Правителството трябва да направи България като туристическа дестинация конкурентоспособна чрез въвеждането на адекватни мерки, които вече са създадени от конкуренцията.

Необходимо е и овладяване на хаоса в туристическите зони – например Банско и Слънчев бряг. Липсата на регламент за управление на туристическите места и зони и изоставането на законодателството в тази област отново показват неразбиране на принципите в туризма. Това са икономически зони, които не получават дял от приходите, които генерират. Инвестициите изтичат навсякъде, но не и в джоба на хората, които живеят по тези места.

С колко по-малко ще са руските туристи у нас това лято?

Очакваме спад от около 150 хиляди руски туристи, или 20% по-малко от миналата година, когато пристигнаха около 660 хиляди руснаци за цялата година. Спадът от украинския пазар ще бъде от порядъка на 12%, или 24 хиляди туристи по-малко. Той ще бъде компенсиран от всички пазари, които са с доларови плащания и във валути като британска лира, швейцарски франк, японска йена, които ще се възползват от евтиното евро. Това засяга и руския пазар, защото част от руснаците получават заплатите в долари, особено тези, които инвестират у нас и за тях България се явява по-евтина с 20% от миналата година. Много добри записвания по отношение на нашата страна има и от всички централно- и източноевропейски пазари – Германия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария. Очакваме и доста по-интензивни пътувания от Скандинавия вследствие на чартъра, който започна да оперира от май тази година.

Това лято спрямо миналото ще имаме с 300 хиляди туристи повече. Миналата година имахме около 7,2 милиона посещения на Черноморието, за тази година очакваме те да бъдат 7,5 милиона, или с 4% повече. Отчита се общо увеличение на пътуващите към нашето море, като тук се включват български и чуждестранни посещения.

Какви намаления на цените са подготвили туроператори и хотелиери за сезона?

Цените на хотелите по морето са намалени в момента с близо 18%, като някои са стартирали с намаления до 30%, има и такива, които са задържали цените – особено във високия сезон. Общо за целия летен сезон очакваме намалението на цените да не надхвърля 7 на сто, каза експертът.

Като цяло ще имаме спад на приходите от туризъм с около 22 на сто, заради това, че туристите са станали много икономични в разходите си по време на почивка. Според данните на Министерството на финансите приходите ще са около 85 милиона лева, НСИ, който следи настаняванията, изчислява приходи от около 950 милиона лева, а БНБ изчислява приходи от малко над 3 милиарда евро. И в трите параметъра ще има намаление в рамките на 20-22%.

Определено ще имаме по-голям брой туристи заради очертаващото се топло лято. Миналата година имахме стопиране на пътуванията през уикендите, което демотивираше много от българските, румънските, гръцките и македонските туристи да почиват у нас като близка дестинация заради лошото време.

Как възприемате идеята на Николина Ангелкова Министерството на туризма да стане „one-stop-shop” за големи инвеститори в сферата на туризма?

Преди всичко Министерството на туризма трябва да изясни каква е целта на тези нови инвеститори. В последните години средната заетост на легловата база е около 33%, средната цена на българския туристически продукт е най-ниската в Европа и по среден приход от налична стая също сме последни, така че колкото повече нови легла, толкова по-ниска средна заетост и средна цена. Ако политиката на държавата е да фалира голяма част от хотелите, трябва да бъде насочена към удвояване на легловата база, тоест, ако намалим средната заетост на базата, това означава всеки хотел да работи по-малко от месец в годината. Преди да насърчаваме инвеститори, трябва да им обясним, че ние разполагаме с огромен брой легла – 1,5 милиона. Иначе заблуждаваме инвеститорите и правим българския туризъм още по-неефективен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Почивах в Гърция. Както последните 8 год. В градчето в което почивам през последните 4 год. се чувствах като в България. Имах чувството,че сме повече от гърците. Никаква криза не се усещаше в нищо. А цените не само,че не са намалени, а дори за догодина са прилично повишени. Вече тук, там са обявени. Така, че нищо от това, което е казал "специалиста" не е вярно. Всъщност, мисля, че това не е изненада за никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
HighSpirited
преди 8 години
За сега няма никакво намаление,цените остават същите,при фалит е възможно,но предполагам няма да се стигне до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
data
преди 8 години
В Бг има и не малко готини и диви плажове - добре е да сте по обективни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
АКО ги получат! Ще научат в края на сезона. Най вероятно ще им дадат мин. заплата с аргумента че сезона е слаб а държавата виновна! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
toto
преди 8 години
Българи с малка буква ли го пишете вече?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 8 години
тук се свежда хотелите на власт имащите и роднините им да са пълни пък кво става с другите хотели не ги боли...бг е потънал кораб от десетилетия кой как може да се спасява и по4ива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 50 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Докато туристическият отрасъл и туристическата инфраструктура се държи 75% от мутрите на прехода, а работещите получават 500 лева заплата, при тройно и четворно по-високи заплати в същия бранш в Турция, при приблизително сходни ценови пакети. Докато същите тези мутри са окупирали почти изцяло плажовете със своите "чадърчета"! Докато работещите се третират като роби, и докато процентът на нормалните хора в този бранш на стане поне 50% от собствениците на прилежаща инфраструктура и обекти! То развитието на туризма в България никога няма да може да бъде на нивото на съседите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 15
MZ/X
преди 8 години
Поевтиняването на Гърция ще е в резултат на отлива на туристи и ще е временно явление, а отливът на туристи от Гърция вероятно ще помогне малко на българският туризъм пак временно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
само "държавата" да не се изсили да дава субсидии и да прави облекчения на нашите бизнесмени в сферата на туризма. иначе подобни неадекватни изказвания не ми пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 4
Hahoto
преди 8 години
От както преди 5 години открих гръцкото море, нашето си го гледам само от младежките си снимки, когато беше диво и истинско, а не бетонен ад.Гърците не предлагат с нищо кой знае колко повече, но просто няма как да застроят хилядите километри морска ивица. Голяма част от плажовете им са 10 пъти по лоши от нашите, каменисти с морски таралежи, НО за мен незаменимо е че няма навалица на тях, че е чисто и спокойно, че децата ти няма да хванат прословутия у нас морски вирус с повръщане и разстройство.В Гърция се почива наистина, почива се и в семейното хотелче, почива се и на плажа. Хората в семейните хотелчета са любезни и те карат да се чувстваш като у дома си. Няма дебеловрати с ланци, няма чалга. А цената е като в България. Така че сори, няма как да ме върнете на нашето море скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още