IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маню Моравенов: Очаквам умерен ръст на инвестициите и ръст на IPO-та на борсата

Заради бума на ВЕИ проекти и високата цена на тока следващата година ще се насочат и доста инвестиции в този сектор, прогнозира изпълнителният директор на БФБ

13:01 | 15.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса. Снимка: БФБ</em></p>

Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса. Снимка: БФБ

На 22 ноември Investor.bg ще проведе десетото издание на най-голямата годишна среща на инвестиционната и финансовата общност в България и региона - конференцията Investor Finance Forum. По този повод разговаряме с утвърдени лица и представители на капиталовите пазари и бизнеса за очакванията им за развитието и тенденциите в икономиката, финансите и бизнес средата. Първи е Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

Investor Finance Forum (IFF) става на 10 години. Как се промениха инвестиционният и финансовият пазар през изминалите 10 години?

- Промените са съществени най-малко поради причината, че от период на финансова и икономическа криза се достигна до подем на инвестиционната дейност и дори бум в някои сектори, като недвижимите имоти.

В същото време този период се отличава със силното навлизане на регулациите на инвестиционните и финансовите пазари в комбинация с много иновации в технологиите и дигитализацията. Регулациите доведоха до единни стандарти, но и до много високи фиксирани разходи за участниците на регулираните пазари. Това от една страна даде тласък на големите пазари и глобални инвеститори да станат още по-големи, но от друга, ограничи растежа на малките и по-локални пазари и инвеститори.

В този дисбаланс се създадоха нови възможностите за превземане на пазарен дял от финтех компании в нерегулираните пазарни сегменти. Мрежата на възможностите за инвестиции и финансиране през частни капитали се разви много бурно, като се превърна в сериозен конкурент на малките и средно големи пазарни оператори. Краудфъндингът и многостранните системи за търговия успешно развиват международни пазари, като привличат инвеститори и емитенти с бързина, ниски разходи и ниска административна тежест.

Коя според Вас е думата/терминът на 2021 г. в икономиката?

- Устойчивост. Новото десетилетие ще бъде ключовият преход на всички икономики към природосъобразни такива. Успехът или провалът на това глобално начинание ще са ключови за бъдещето на човечеството въобще.

Възможно ли е инфлацията, за която сега се говори толкова много, да представлява и шансове, а не само рискове?

- Отдавна финансистите разглеждат риска и доходността като едно общо цяло. Най-нагледният пример е, че те представляват двете страни на монетата. От тази гледна точка рисковете предопределят възможности за по-високи печалби. Големият въпрос при инфлацията е в каква пропорция ще се разпредели нарастването на цената на стоките и услугите между участниците на пазарите: производители, търговци, клиенти/потребители. Това разбира се е индивидуално за всеки пазар и за всяка икономика.

Какви са вашите прогнози за развитието на пазара на инвестиции у нас в следващата година?

- Прогнозите ми са за умерен ръст на инвестициите, като водещи ще са иновациите и технологичният сектор. Жилищният пазар на недвижими имоти ще продължи да е един от водещите за дребните инвеститори, а този на индустриалните имоти и логистиката - за големите такива.

Очаквам ръст на IPO-та на борсата и обръщане на погледа на пенсионните фондове към възможностите на българския фондов пазар. Предвид бума на проекти в производство на ВЕИ и високата цена на тока следващата година ще се насочат и доста инвестиции в този сектор.

Тази година Investor.bg празнува 20 години от старта си, а Investor Finance Forum - 10-годишния си юбилей. Каква е ролята на Investor и на Investor Finance Forum в развитието на инвестиционния и финансовия пазар у нас и кое беше най-ценното за вас?

- Investor.bg е символ на независимата финансова медия в страната и с годините се превърна в основната медия на борсовия пазар. След успешното си първо в новата история на БФБ IPO компанията премина през бурен растеж и към днешна дата се утвърди като една от водещите медийни групи в България.

Investor Finance Forum е най-престижният инвестиционен форум в страната и Западните Балкани, който се очаква с нетърпение от всички участници на финансовите пазари.

Investor Finance Forum ще премине в хибриден формат, като една част от участниците ще се включат в конференцията в хотел Hyatt Regency Sofia, а други - в специалното телевизионно студио в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, с коментари, анализи и паралелни включвания в реално време от най-големия инвестиционен форум. Конференцията ще се излъчва и на живо в каналите на Investor Media PRO и Investor.bg.

Подробности за програмата и участниците в юбилейното десето издание на Investor Finance Forum ще откриете ТУК, където може да се регистрирате за събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Аз пък очаквам фалити, през БИЙМ влизат само продънени дружества, вече получили отказ за нормално листване и неспособни да покрият каквито и да било критерии,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още