fallback

Г. Тонев: Ликвидацията на ЕЛАРГ е първото смислено предложение от публична компания

Инвеститорите реагираха положително на предложението на Съвета на директорите, като вчера акциите на АДСИЦ-а поскъпнаха с 18%

07:40 | 25.11.11 г. 7

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт. Снимка: Личен архив

Анализатори, инвеститори и читатели одобряват предложението на Съвета на директорите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ за доброволна ликвидация на фонда с цел акционерите да получат много повече от текущата цена на акциите.

Вчера акциите на ЕЛАРГ поскъпнаха с 18% до 0,80 лв. за акция, като оборотът възлезе на 250 хил. лв. при 58 сключени сделки.   51% от 126 анкетирани читатели на Investor.bg одобряват ликвидацията, а 25% са против. Последната дума обаче ще имат акционерите на ЕЛАРГ на предстоящото извънредно общо събрание на дружеството.

Реакцията на анализаторите също е красноречива. "Най-накрая доживяхме да станем свидетели на първото смислено предложение от публична компания", заявява Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт. 

Ето и мненията на Гено Тонев (инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт), Пламен Дерменджиев (банков експерт и инвеститор), Цветослав Цачев (ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг), както и на един анализатор, пожелал анонимност:

- Добър ход ли е предложението за ликвидация за акционерите на ЕЛАРГ? Гено Тонев: Да, най-накрая доживяхме да станем свидетели на първото смислено предложение от публична компания. Пламен Дерменджиев: Абсолютно адекватно решение на мажоритарния акционер, което ще е от полза за дребните акционери. В тези времена всяко решение, водещо до възможности за реализация на кеш, е добро за инвеститорите. В случая с ЕЛАРГ решението е толкова по-полезно, колкото е по-голяма разликата между пазарната капитализация и ликвидационната стойност. Целта е ясна: максимизиране на кеша за акционерите и тъй като това не може да стане през акциите, решението е да се кешират активите. Въпросът тук е дали продажбите ще се извършат прозрачно и на пазарна основа. Цветослав Цачев: Алтернатива на продажбата на активите и ликвидация на дружеството е да се разчита на подобряване на пазарната конюнктура на борсата и възстановяване на цената на акция до стойността на капитала. Очевидно е, че това няма да се случи в близко бъдеще. Така че това е добър и дори единствен изход за акционерите, които са закупили обезценени акции и разчитат на бързо изчистване на пазарното неравновесие. За тези, които разчитат на дългосрочно повишаване на цените на земеделските земи, новината едва ли е добра, особено ако са придобили акциите на висока цена. Но вероятно те ще се преориентират към други дружества. Анализатор, пожелал анонимност: Ликвидацията на едно дружество трябва да е стратегическо решение, а не продиктувано от намерения за краткосрочни спекулативни печалби. От тази гледна точка, ако всички акционери искат да се освободят от дела си в АДСИЦ-а и това не може да стане при цена на акциите по-голяма или равна на ликвидационната стойност на собствения капитал, то е удачно подобно решение. Следва да се има предвид, че цените на акциите в момента включват и ликвидна премия на фондовия пазар и това е една от причините да се търгуват под пазарната стойност на нетните активи. Портфейлът от земеделска земя на ЕЛАРГ е апетитен и е много вероятно да бъде разпродаден бързо при текущите пазарни цени на земята, докато на настоящия етап за парцелите в местността Камбаните в София едва ли ще бъде намерен купувач, освен при достатъчно ниска цена. Като цяло обаче считам, че ликвидацията на дружеството би се осъществила при по-висока цена за акционерите спрямо цената на акциите преди обявяването на новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още