fallback

Българският пазар на бизнес имоти, носещи доход, се ускорява

Над четири пети от инвестиционния обем през първото полугодие се формира от работещи активи, според консултантска компания

14:25 | 28.07.16 г.

Сделки с бизнес имоти за над 114 млн. евро са сключени през първата половина на 2016 г. - с 80% повече спрямо първата половина на 2015 г. Това показват данните на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Статистиката на компанията почти съвпада с данните на друг консултант от сектора – Colliers, която отчете обем на инвестициите от 117 млн. евро.

И двете компании регистрират една и съща тенденция – силен превес на сделките с доходоносни активи в сравнение с парцелите, които доминираха до миналата година. Според Forton сделките с доходоносни активи възлизат на около 100 млн. евро от всички инвестиции, т.е. повече от четири пети от тях.

Сред най-значимите сделки за тази година са тази за Sofia Airport Center, който беше придобит от собственика на City Center Sofia Revetas Capital, Mall Plovdiv, който беше придобит на 100% от ирландския инвестиционен фонд Avestus Capital, за Retail Park Plovdiv, придобит от собствениците на веригата homeMax (бившата bauMax), както и тази за хотелите „Изгрев“ и „Обзор“ в Златни пясъци.

„За инвеститорите в бизнес имоти България е все по-привлекателен пазар заради отличния баланс между риск и доходност в комбинация с добри икономически показатели. Очакваме активността да остане висока и през следващите тримесечия“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton.

Според него в търсене на доходност инвеститорите гледат към нови пазари и проекти. Комбинацията от стабилност, растеж в сектора на бизнес имотите и по-малък политически и валутен риск, в сравнение с конкурентни пазари, предполагат повишаващ се интерес към България. Предпоставка за продажба на доходоносни имоти е и фактът, че очакванията за доходност на инвеститори и продавачи се доближат, а като цяло трендът е към плавно намаляване на нивата във всички сегменти на пазара.

Индустриални имоти

Секторът остава стабилен, с постоянен интерес от страна на инвеститори, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в компанията.

Сделките с доходоносни активи в този пазарен сегмент обаче са рядкост. Повечето инвеститори влагат в изграждането на имоти, които ползват най-вече за собствени нужди. През изминалото полугодие има само една сделка с фабрика с цел доходност – фабриката на „Zobele” край Пловдив, в индустриална зона „Раковски“.

Гюрджиев обясни, че интересът на инвеститорите постепенно се разширява и компании, които искат да разкрият производства в България, вече не гледат само към Пловдив, а и към Плевен, градовете в Северозападна България и други региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още