IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският пазар на бизнес имоти, носещи доход, се ускорява

Над четири пети от инвестиционния обем през първото полугодие се формира от работещи активи, според консултантска компания

14:25 | 28.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

С изграждането на магистрала „Марица“ районите около Хасково и Кърджали също стават все по-привлекателни за инвестиции в производства. През второто тримесечие около Димитровград беше обявен старт на два големи проекта – фабрика на Yazaki и на турския производител на автомобилни компоненти Sa Ba.

Интерес към България продължават да проявяват предимно фирми от автомобилната индустрия. Има запитвания и от производители на авиокомпоненти, особено след като американската Woodward разкри производство наскоро, от предприятия от хранително-вкусовата промишленост, козметиката, фармацията и т.н.

В логистичния сегмент, който продължава да е най-активен предимно в София като най-голям и водещ пазар в България, най-значимата сделка за първата половина на годината е за склада на Billa край столицата. След като REWE реши да оттегли от страната другата си верига – Penny, Billa се пренесе в нейната логистична база, а своята продаде на новорегистрирана компания, свързвана също с бързооборотния сектор.

Офис площи

Компаниите от IT и BPO сектора (центровете за обслужване на клиенти) продължават да доминират на пазара на офиси, който се движи и от стъпването на нови играчи на пазара, и от разширения на съществуващи фирми, и от предоговаряне на площи, наемните договори за които изтичат, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton.

Обемът на наетите площи в София за периода надвишава 34 хил. кв. м, което представлява ръст от 6% на годишна база. Основен двигател на този ръст са предоговорените площи на Coca Cola в Adora Business Center и на Ernst&Young в Polygraphia Office Center.

През второто тримесечие IBM подписа договор за нови 1 000 кв. м в Sofia Airport Center, ключови наематели в Capital Fort също увеличиха площите си.

Заради недостига на качествено предлагане продължава и наемането на офис площи в строеж, като делът на тези сделки варира между 16 и 20% през различните тримесечия. Сред по-значимите през второто тримесечие беше договорът за 2 787 кв. м на софтуерната компания Epam в SPS Tower до бул. „България“.

Пашова подчерта, че търсенето е силно и за големи квадратури в резултат от сливанията и разрастването на бизнеса при редица компании в IT и BPO сектора. Същевременно обаче предлагането остава слабо, което забавя ръста на наемния пазар.

Инвеститорите продължават да действат по-предпазливо и обмислят внимателно проектите си, допълни Пашова. През следващата година обаче предстои завършването и излизането на пазара на големи, знакови проекти за пазара в София, с които се очаква пазарът сравнително да се балансира.

През последното тримесечие в столицата бяха завършени общо под 7 000 кв. м офиси, с което общата наличност клас А и Б достига малко над 1,8 млн. кв. м., показват данните на компанията. Свободните площи в най-качествените проекти обаче са вече под 2%, макар че това няма особено отражение върху цените и те остават стабилни: 13 евро/кв. м за първокласни офиси в София и 6-8 евро/кв. м за клас Б проекти.

Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още