IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският пазар на бизнес имоти, носещи доход, се ускорява

Над четири пети от инвестиционния обем през първото полугодие се формира от работещи активи, според консултантска компания

14:25 | 28.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

Сделки с бизнес имоти за над 114 млн. евро са сключени през първата половина на 2016 г. - с 80% повече спрямо първата половина на 2015 г. Това показват данните на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Статистиката на компанията почти съвпада с данните на друг консултант от сектора – Colliers, която отчете обем на инвестициите от 117 млн. евро.

И двете компании регистрират една и съща тенденция – силен превес на сделките с доходоносни активи в сравнение с парцелите, които доминираха до миналата година. Според Forton сделките с доходоносни активи възлизат на около 100 млн. евро от всички инвестиции, т.е. повече от четири пети от тях.

Сред най-значимите сделки за тази година са тази за Sofia Airport Center, който беше придобит от собственика на City Center Sofia Revetas Capital, Mall Plovdiv, който беше придобит на 100% от ирландския инвестиционен фонд Avestus Capital, за Retail Park Plovdiv, придобит от собствениците на веригата homeMax (бившата bauMax), както и тази за хотелите „Изгрев“ и „Обзор“ в Златни пясъци.

„За инвеститорите в бизнес имоти България е все по-привлекателен пазар заради отличния баланс между риск и доходност в комбинация с добри икономически показатели. Очакваме активността да остане висока и през следващите тримесечия“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton.

Според него в търсене на доходност инвеститорите гледат към нови пазари и проекти. Комбинацията от стабилност, растеж в сектора на бизнес имотите и по-малък политически и валутен риск, в сравнение с конкурентни пазари, предполагат повишаващ се интерес към България. Предпоставка за продажба на доходоносни имоти е и фактът, че очакванията за доходност на инвеститори и продавачи се доближат, а като цяло трендът е към плавно намаляване на нивата във всички сегменти на пазара.

Индустриални имоти

Секторът остава стабилен, с постоянен интерес от страна на инвеститори, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в компанията.

Сделките с доходоносни активи в този пазарен сегмент обаче са рядкост. Повечето инвеститори влагат в изграждането на имоти, които ползват най-вече за собствени нужди. През изминалото полугодие има само една сделка с фабрика с цел доходност – фабриката на „Zobele” край Пловдив, в индустриална зона „Раковски“.

Гюрджиев обясни, че интересът на инвеститорите постепенно се разширява и компании, които искат да разкрият производства в България, вече не гледат само към Пловдив, а и към Плевен, градовете в Северозападна България и други региони.

Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още