IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бум" и "лудост" - новите асоциации за жилищния пазар в големите градове

Един от основните въпроси е върви ли пазарът към надуването на нов, опасен балон

15:42 | 01.01.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Най-силни увеличения се отчитат в „Младост“ в София - квартал, предпочитан и от купувачи за собствени нужди, и от инвеститори заради добрата инфраструктура и близостта до много от фирмите, които разкриха работни места в Бизнес парка, в района на Околовръстния път, както и по протежението на „Цариградско шосе“.

Силни ръстове на наемните нива се отчитат и в другите предпочитани квартали – в района на „Студентски град“, „Гео Милев“, „Надежда“ заради метрото и други.

Ваканционни имоти – купуват българите

Местното търсене вече е основен двигател и на пазара на ваканционни имоти, като по-активният сегмент през последната година е пазарът в зимните и спа курортите, отколкото по Черноморието.

Българите все повече се осмеляват да направят и такава инвестиция – било то сънародници, работещи в чужбина, или пък хора, които търсят възможности за инвестиция на свободни пари.

За пръв път 50% от сделките на ваканционния пазар са от българи, т.е. местното търсене прелива и в други сегменти на пазара, каквито от възникването им през 2003 г. до момента са били винаги доминирани от чуждестранни купувачи, коментира Полина Стойкова.

Заради засилената активност цените в ски курортите тръгнаха нагоре, като очакванията са интересът и позитивните тенденции като цяло да се задържат и дори засилят с началото на сезона.

Какво да очакваме през 2017 г.

През следващата година възходящият тренд в София и другите големи градове ще продължи и отново ще бъде движен от местното търсене, прогнозира Полина Стойкова. Създалата се конкуренция между новите сгради и обектите на вторичния пазар ще доведе до една по-пъстра картина на предлагането, която все по-добре ще успява да удовлетворява търсенето, посочва тя.

Очаквам по-значимо увеличение на обема продажби, отколкото на цените на имотите, където темпът на нарастване ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на 10% през 2017 г., каза още Стойкова.

Не може да се говори за надуване на балон, допълват от Адрес. Действително се строи активно, но и изчерпването на качествените нови проекти, каквито са повечето, е динамичен процес. Т.е. ако пазарът се движи с настоящите темпове, новото строителство ще бъде усвоено от интереса на купувачите, смятат експертите.

Допълнителен тласък на активността ще дава очакваното продължаващо понижение на лихвите по кредитите и ръста на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 6
ratten
преди 7 години
дани, търсил ли си да купиш нещо в последните 1-2 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
julian12
преди 7 години
Е, и Миглена трябва да яде нещо. По-добре да пише за имоти отколкото някаква долна геополитическа пропагнда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Раздвижване на пазара има , но е глупост да се купува с кредити . Ясно е че хора като Тошо Тошев ще пускат такива статии , нали трябва да има балъци които да теглят кредити . Лихвата от следвашата година почва да расте .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
dani de vito
преди 7 години
Поне до момента няма никакъв ръст в цените на имотите.Напротив - стабилно бавно снижение ,като това важи и за курортите ,и за луксозните жилища ,и за кварталите ,и за селските къщи.Цените на жилищата неповлияни от спекула и заемни средства се определят от доходите на населението в съответния регион.Средно жилище от да речем 70 квадрата трябва да е около 100 наема или 3 годишен брутен доход според учебника по микроикономика.Цената на разход за строителен предприемач е с около 20 процента по-ниска от тази и гарантира норма на печалба. Всичко нагоре е със завишена цена ,може да има купувачи ,но не може да има масово раздвижване поради липса на такива средства у средния купувач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Това платена публикация ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още