IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един признак, че кризата на жилищния пазар в САЩ може скоро да свърши

Засилената наемна активност ще задвижи и жилищния пазар като цяло, смятат коментатори

16:06 | 29.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Един признак, че кризата на жилищния пазар в САЩ може скоро да свърши

Обикновено не е добра новина, когато наемът ви бъде увеличен. За жилищния пазар в САЩ обаче растящите наеми може да са един от най-обнадеждаващите признаци за години, пише Business Insider.

Пазарите на жилища под наем и за покупка на имот обикновено се движат в противоположни посоки. Когато жилищният пазар е горещ и хората купуват повече жилища, наемите е по-вероятно да са по-ниски или да се понижават, тъй като има по-малко наематели.

Когато обаче високите лихвени нива и други фактори охладят жилищния пазар, повече хора наемат имоти. Тъй като за строителите е необходимо известно време да добавят повече жилища на пазара, несъответствието между търсене и предлагане тласка наемите нагоре.

Както с много други неща, тази естествена връзка между двата пазара бе разклатена по време на рецесията.

Всеки знае за жилищния крах в САЩ, който започна с прекомерното жилищно строителство и кредитирането, отпускано на милиони купувачи, които не можеха да си позволят покупката на имоти и бяха обречени да фалират.

При последвалите неизбежни сътресения на пазара принудителните отнемания доведоха до свръхпредлагане на жилища и рязко свиване на кредитирането. Така много собственици на жилища се превърнаха в наематели.

Вместо да се повишават обаче наемите се понижиха. Причината е в начина, по който хората реагираха на загубата на работата си и понижаващите се приходи. Младите хора се върнаха да живеят при родителите си. Други пък се преместиха в общи жилища с двама или трима други души, за да понижат разходите за наем. Съпрузите в проблемните бракове стиснаха зъби и отложиха развода с още няколко години, тъй като не можеха да си позволят две отделни жилища. Като цяло търсенето на жилища под наем се понижи.

Сега всички тези препълнени жилища започват да се разреждат. Появяват се нови наематели с темпове, близки до тези в края на 90-те години, когато икономиката беше в подем. Сега за пореден път порасналите деца се разделят с родителите си и много други се изнасят в самостоятелно жилище.

Това потиска високите незаети дялове до нива от преди рецесията и дава тласък на наемите.

По прогнози на компанията за пазарни проучвания REIS жилищните наеми в САЩ ще се повишат с 3,4% през 2011 г., което е повече от очаквания ръст на инфлацията или на личните доходи. В градове като Сан Хосе, Вашингтон, Сиатъл и Ню Йорк наемите ще се повишат дори повече. В някои конкретни райони те може да скочат дори с над 10%.

Разбира се, някои наематели ще протестират, че наемите са прекалено високи, но за икономистите този тип напрежение на пазара е добре дошъл знак, че засегнатите части на икономиката се връщат към нормалното си състояние.

С увеличаването на приходите на собствениците на сгради новото строителство ще се ускори, което ще предостави така необходимата заетост на много строителни работници в един сектор, характеризиран от висока безработица. А ако наемите се повишават по-бързо от инфлацията или доходите, наемателите ще започнат да мислят за покупка – именно това, от което се нуждае сринатият жилищен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"всеки пролетарий получава пари - но НЕ според нуждите а според заслугите"-----------------------------------Напротив - откакто има кредити за пролетарии, точно според нуждите се (раз)дават пари. Е, разбира се, и срещу обещания за "заслужване" на тия пари в бъдеще. Когато обаче, по един или друг начин (напр. чрез инфлация, създаване на стимули за сметка на дълг и др.) държавата се чувства отговорна тези обещания да бъдат изпълнени, тогава имаме и комунизъм в доста чист вид. И в края на краищата Маркс ще се окаже прав и комунизма ще победи. И те така те! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ale1
преди 13 години
каквото и да се пише,говори , очаква............резултатът винаги е един и същ:----------който е силен в приказките - ще е слаб в работата!Всяка индустрия има нужда от продажби , в т.ч. и строителната!всеки пролетарий има нужда от стоки които купува.всеки пролетарий получава пари - но НЕ според нуждите а според заслугите (само при комунизма щяха да плащат според нуждите , но го отмениха преди да дойде;) )--------последните новини подсказват че иде ново "нещо" което всъщност е СТАРОТО нещо ...Всичко тече,променя се и се връща там откъдето е започнало ;) ,Резултатът от битката на пролетария с монополите е предизвестнена - спр цените на всичко което се купува в БГ.който не купува днес,купува утре,който не купува утре,купува други ден или на оня свят - там казват че всичко било евтино ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
не това е показател че хората нямат пари за ново жилище и дългосрочните планове са несигурни а и банките по-трудно дават пари защото толкова са се набълбукали с недвижима собственост че се чудята какво да я правят защото при всички вариянти сегашната цена е по-ниска от отпуснтия кредит. Тия икономисти четата данните както дявола евангилието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още