IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е цената на имотния бум в Испания?

Реалният размер на проблемните ипотеки е много по-голям, отколкото показва статистиката, опасяват се икономисти

14:16 | 25.04.12 г.
Каква е цената на имотния бум в Испания?

Бумът на недвижимите имоти в Испания бе един от най-стремителните в света. Стимулирани от рекордно ниските лихви, испанците се втурнаха да купуват вили по Коста Бланка, пищни апартаменти в Мадрид и милиони жилища по цялата страна, пише New York Times.

От пика си през 2007 г. обаче цените се сринаха с поне 25%, а дъното все още изглежда далеч.

Докато Испания преживява втората си рецесия за последните три години, а безработицата приближава 25%, все повече затънали в дългове испанци вече не могат да покриват месечните вноски по ипотеките, които банките раздаваха с такава готовност.

При нарастващия дял на жилищните ипотеки, застрашени от неплатежоспособност на кредитополучателите, мнозина икономисти твърдят, че е въпрос на време най-големите банки в Испания да изпитат нужда от спасителни пакети.

Правителството на свой ред пък се задъхва под тежестта на собствения си дълг и бюджетен дефицит и може и да не намери необходимите средства, за да им се притече на помощ.

Последиците от всичко това за останалата част на Европа бяха в центъра на срещите на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка миналата седмица във Вашингтон. Големият страх е, че Европейският съюз (ЕС) ще трябва да се намеси със спасителен заем за Испания, който ще бъде много по-голям, отколкото бяха заемите, отпуснати на Ирландия, Гърция и Португалия.

Преди две години, когато банките в Ирландия станаха жертва на срива в сектора на имотите, опитите на правителството да ги спаси в крайна сметка го принудиха да вземе 80 млрд. евро от ЕС и МВФ. Анализатори са на мнение, че подобен спасителен заем за Испания ще струва най-малко 200 млрд. евро, което е почти два пъти повече от 110-те млрд. евро, отпуснати на Гърция.

Миналата седмица испанската централна банка обяви, че лошите кредити в страната са достигнали най-високото си ниво от 1994 г. насам. Икономисти обаче се опасяват, че реалният им размер вероятно е доста по-висок и достига двуцифрени процентни стойности при някои кредитори.

Без съмнение броят на новите жилищни ипотеки е паднал драстично в Испания. Броят на ипотеките, сключени през февруари, е с 46% под нивата отпреди година, което е най-голямото понижение от 2004 г., когато статистиката започна да публикува подобни данни.

Бумът на недвижимите имоти направи Испания страната с най-висок дял на собствениците на жилища в света - над 8 от всеки 10 испански домакинства имаше собствен дом. В момента все повече от тях се мъчат да продадат имотите си или да ги върнат на банките, защото не могат да покриват вноските.

Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още