IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Спасителен пакет за Испания? Не „дали“, а „кога“!

Състоянието на банковия сектор, следствие от краха на пазара на имоти, може да принуди страната да поиска дори две спасителни програми

08:25 | 19.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Спасителен пакет за Испания? Не „дали“, а „кога“!

Анализаторите, следящи ситуацията в Испания, не знаят кога и колко пари ще бъдат необходими, но някои от тях са почти сигурни, че страната ще поиска милиарди евро като спасителна помощ за своите банки, а вероятно и за самата държава, пише Ройтерс.

През последните месеци испанският премиер Мариано Рахой и министърът на икономиката Луис де Гиндос непрекъснато повтарят, че страната не се нуждае от международен спасителен финансов пакет, а от Европейския съюз, който заедно с Международния валутен фонд в момента спасява Гърция, Ирландия и Португалия, също отхвърлят подобни коментари.

Председателят на групата на финансовите министри на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Жан-Клод Юнкер заяви, че Испания предприема необходимите мерки, за да върне икономиката си към ръст въпреки рецесията и безработицата, която гони 24%. „Не мисля, че Испания ще има нужда от външна подкрепа“, каза Юнкер. „Бих искал да предложа на финансовите пазари да се държат рационално. Испания върви в правилната посока“, добави той.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също отхвърли сравненията с държавите, които вече изпълняват програми за получаване на спасителна помощ. „Данните за фундаментите в Испания не са сравними с тези на страните, които изпълняват програмите“, каза Шойбле. „Испания обаче трябва да работи за връщане на доверието, ако иска положителното развитие да продължи“, изтъкна той.

Анализаторите обаче смятат, че испанските банки ще трябва да се обърнат към Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС), спасителния фонд на еврозоната, за помощ при покриване на загубите, причинени от краха на пазара на недвижими имоти в страната.

Инвеститорите пък се тормозят дали дясноцентристкото правителство на Рахой ще успее да реализира мерките на строги икономии, като в същото време възроди навлязлата в нова рецесия икономика на страната.

„Ще им се наложи да поискат средства от ЕИФС за рекапитализиране на банковия сектор“, заяви Карстен Бжески, старши икономист в брюкселския филиал на ING. „Мисля, че ще видим истинския край на испанското нещастие, ако пазарът на недвижими имоти се стабилизира“, добави той.

Едно нещо обаче е в полза на Испания – страната вече набра почти половината от необходимите ѝ до края на годината 86 млрд. долара от финансовите пазари, привличайки част от евтините 3-годишни кредити на Европейската централна банка при изключително изгодната лихва от 1% годишно, които бяха излети в банковия сектор на страните от еврозоната. Това означава, че правителството може да издържи месеци, преди да му се наложи да се обърне за помощ при финансирането към ЕС.

Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Чували ли сте за сборника от преспивни песнички за пазари и мелодиите в тях: - "... испанският премиер Мариано Рахой и министърът на икономиката Луис де Гиндос непрекъснато повтарят, че страната не се нуждае от международен спасителен финансов пакет" - "Не мисля, че Испания ще има нужда от външна подкрепа, каза Юнкер." - "Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също отхвърли сравненията с държавите, които вече изпълняват програми за получаване на спасителна помощ." ......?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Възможностите за испанското правителство са:1. Да продължава НЕПРИГОДНО за евро свое финансово управление, което ще подсигурява допълнително развитие на стопанска криза.2. Да подобри своето финансово управление и същото да стане ГОДНО за евро, което ще премахне сегашната стопанска криза.До 24 часа след прекратяване на сегашната финансова грешка стопанската криза ще е успешно неутрализирана.Пример: Ако Испания бе с подобрено финансово управление и същото е ГОДНО за евро Испания ще е без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още