IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в Истанбул - белег на просперитета или поредният балон?

Някога градските архитекти са си представяли Истанбул като Амстердам, но концепцията за развитието на града е силно променена

09:33 | 26.10.12 г.
Строителството в Истанбул - белег на просперитета или поредният балон?

На пръв поглед парцелът на Zorlu Group в сърцето на Истанбул изглежда просто като поредната  строителна площадка. Щом прекрачи офиса за продажби на обекти в проекта обаче, човек попада в един напълно различен свят.

Елегантна дама Ви води по облицован с мек мокет коридор до приемна, където по стена от изкуствен гранит успокоително се лее вода. На огромни екрани текат 3D трейлъри за прекрасния живот, който ще предлага последният хит в имотите в Истанбул - от закрити басейни до изкусно подредени орхидеи, пише Таймс.

Строителният проект е на стойност 2,5 млрд. долара и реализацията му приключи идната пролет. Цените на апартаментите с тераси с гледка към Босфора започват от 1,5 млн. долара, а почти половината от 550-те от тях вече са продадени. Купувачите са американци, европейци и богати жители на Обединените арабски емирства, Азербайджан и Казахстан. Всички те са привлечени от вилите в османски стил и луксозните молове по Босфора.

"Истанбул в момента е много желан", твърди Мехмет Евен, заместник-управител на Zorlu Real Estate. "Той може да се мери с Лондон, Париж и Москва", допълва той.

Този проект е само един от десетките, които се изпълняват в радиус от 10 км от центъра на града. Докато икономиките в останалата част на света се свиват, Истанбул кипи - за последните две години градът отчита икономически растеж от 8%. Той бе избран за най-добрата дестинация за инвестиции в имоти в Европа през 2012 г., според класация на PriceWaterhouseCooper. Докато инвеститорите в засегнатите от рецесия икономики търсят по-висока възвръщаемост, Истанбул печели.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който е бивш кмет на Истанбул, не крие амбициите си за града, а строителството е в основата на неговите планове. През 2010 г. секторът отчете годишен ръст от 17%, превръщайки се в една от най-големите индустрии в страната.

По време на управлението на Ердоган в страната израсна поколение от предприемачи, които помагат за диверсифицирането на икономиката. Именно на тях се дължи ръстът в търговията с Африка и Близкия изток.

Въпреки че тези нови пазари намалиха зависимостта на Турция от Европа, износът за Европейския съюз намалява, което оказва влияние на икономиката. Неотдавна страната понижи прогнозата си за икономическия растеж през тази година до 3,2%. Банките сложиха спирачките на разходите, стимулирани от потребителските кредити, като затегнаха критериите за отпускане на кредити.

Така строителството, което миналата година отчете ръст от над 11%, се разрасна едва с 0,4% през второто тримесечие на тази година.

Не са малки и политическите рискове за Турция. Сирийският конфликт на източната граница заплашва да се разрасне. На югоизток кюрдските сепаратисти засилват борбата си, а над половината от хората живеят в бедност. Строителният бум в градовете все още не е достигнал до тях, но в Истанбул всичко е лъскаво.

Филмовият режисьор Имре Азем, който проследява зашеметяващата трансформация на Истанбул в известния си филм "Екуменополис" е разтревожен, че бурният растеж в крайна сметка ще приключи със срив.

Градските архитекти през 1980 г. си представяха Истанбул като Амстердам - зелен, със запазена история и естетика. "Вместо това, се случва нещо жестоко. Моделът се основава на наплива на все повече хора към града и постоянното застрояване на все повече земя. Така расте балонът", посочва Азем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още