IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истанбул влиза в конкуренцията за най-високи сгради

Дадено е одобрение за строителството на "Metropol Istanbul" в азиатската част на мегаполиса, включващ 300-метрова кула

12:28 | 12.01.12 г. 6
<p>
	План на проекта.<em> Илюстрация: <strong>RMJM</strong></em></p>

План на проекта. Илюстрация: RMJM

300-метрова кула, която ще си съперничи с най-високите сгради в Европа, ще бъде изградена в Истанбул, съобщи Wall Street Journal.

Офисът на шотландското архитектурно бюро RMJM в Дубай обяви, че е получил одобрение за строителството на "Metropol Istanbul". Проектът е с площ от 500 000 кв. м и включва три кули, търговски център, офиси и луксозни апартаменти. Строителството ще приключи към края на 2015 г.

Цената на комплекса, който ще се намира в азиатската част на Истанбул в нова финансова зона, изградена с подкрепата на правителството, е над 800 млн. долара.

Управляващият директор на RMJM Крис Джоунс каза, че в Турция досега не е реализиран подобен проект. По думите му обаче при сегашната финансова обстановка той не би бил възможен за осъществяване в никоя друга част на Европа. 

В Истанбул, където живеят около 17 млн. души, в момента няма много небостъргачи, както в повечето европейски столици. Турски архитекти и експерти по градско планирани обаче критикуват манията в града да се строят все по-високи сгради.

Увеличава се и групата от жители на Истанбул, които са притеснени от тенденцията за високото строителство.

Неотдавна беше осъществена успешна гражданска кампания за спирането на изграждането на висока кула, която щеше да пречи на гледката към двореца Топкапъ и емблематичната Синя джамия.

Друг проблем е постоянният риск от земетресения в мегаполиса. При последния трус с магнитут 7,4 по скалата на Рихтер близо до Истанбул през 1999 г. загинаха над 17 000 души, основно поради некачественото строителство.

Джоунс от RMJM обаче твърди, че кулите са конструирани да издържат земетресения и са с подсилена и аеродинамична структура. В отговор на обвиненията, че сградата може да попречи на гледките към историческите сгради в Истанбул, той подчертава, че тя ще е разположена далеч от историческото сърце на града.

Според RMJM проектът е отбелязал зашеметяващ старт. От пускането му на пазара преди по-малко от седмица вече са разграбени близо 60% от апартаментите. Клиентите са най-вече турци, желаещи да се преместят в азиатската част, която през последните години се разрасна значително.

Друга група от купувачите пък търсят възможност за атрактивна инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Пич Токио е не по-малко сеизмичен.Както се видя и при 9 по Рихтер небостъргачите не паднаха. Всичко е до качествено строителство. В Хаити като нямат сграда на повече от 3 етажа да не би да им помогна при земетресението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Какъв ген те гони.БГ вече 20г се управлява пряко от бившата ДС и свързани. Как да стане като ченгетата нямат грам акъл. Няма как. И не е до ген, а до възпитание и образование.15-20г в правилната насока и 80% от европа ще ни диша прахта. Разбира се от нас зависи това да го направим. С висене по кръчми няма да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
tigerdragon
преди 12 години
Преди няколко години сеизмолозите казаха, че Истамбул трябва да бъде преместен някъде на по-сигурно място - че на това място НЕ ТРЯБВА да се допуска разрастване на мегаполис. Пък сега и небостъргачи ще строят... Не ми се вижда като "устойчиво развитие".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
а хем се води земетръсна зона турция....истината е 4е Турция е много ама много по напред във всяко едно отношение от аспектите в живота спрямо ***....за да е така тук си е виновен и генът на българина а промяна на това няма как да има докъто тук бродят такива....идете и вижде отношение и на4ин на живот на турците и как се усешта присъствието на държавата и как за всеки има място под слънцето и за рибар и за шофьор и за бизнесмен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Eon
преди 12 години
Ех тази пуста завист... на мен ми е зле, ама е хубаво на съседа да му е още по-зле. Типично бай Ганьовско мислене... Затова сигурно шотландците ще строят небостъргача в Истанбул, а не в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Ogibogi
преди 12 години
Турците много си повярваха...скоро ще спукат балона на партито на Ердоган , а МВФ ще си го върне с голяма лихва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още