IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как референдумът в Шотландия ще засегне пазара на имоти?

Има риск от ръст на лихвите, забавяне на строителството и дълъг период на несигурност за цялата икономика

12:00 | 17.09.14 г. 1
<p>
	Доверието на пазара на имоти в Шотландия отслабва вс еповече с приближаването на референдума, според експерти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доверието на пазара на имоти в Шотландия отслабва вс еповече с приближаването на референдума, според експерти. Снимка: Ройтерс

Утре Шотландия ще трябва да реши дали да приключи съюза си с Лондон и да стане независима. Какъв обаче би бил ефектът върху пазара на имоти – онлайн изданието themovechannel.com прави своята прогноза.

Цените

Цените на жилищата в Шотландия се радват на силен ръст. През последните две години растящата икономика подкрепи силно възстановяването на пазара от кризата и средногодишно беше отчетен ръст на цените от малко над 8%, според данни на Zoopla.

Всъщност най-новите данни на британската национална статистическа служба показват, че цените на имотите в Шотландия вече са надминали предкризисните пикови равнища, т. е. вече са на нови рекордно високи равнища.

Според консултантската компания Strutt & Parker цените на жилищата в Шотландия са нараснали по-силно в сравнение с цените в Англия и Уелс през тази година.

Този ръст до голяма степен се дължи на нарастващата увереност за подобряване на финансовите условия. Несигурността около референдума обаче може да подкопае това доверие и при подкрепа на независимостта тенденциите може да се обърнат.

Rightmove предупреди наскоро, че отделянето на Шотландия може да предизвика рязък спад на цените в цялото Обединено кралство.

Сделките

Основното, което движи продажбите, е позитивното настроение и доверието, освен достъпността на имотите, личните средства и наличното външно финансиране.

През първото тримесечие на 2014 г. настроенията започнаха да се влошават благодарение на задаващата се перспектива за независимост, посочват от Knight Frank. Според компанията към края на март 2014 г. са били обявени за продажба с 26% по-малко първокласни жилища спрямо същия период на предходната година. Експертите обясняват това с колебливостта на продавачите в навечерието на референдума.

Юристът Остин Лафърти също е забелязал подобна тенденция – все по-голямо отслабване на доверието с приближаването на вота.

Поддръжниците на идеята за независимост обаче отхвърлят всякакви опасения. Според тях референдумът не оказва влияние върху продажбите на жилища и ипотечното кредитиране и „бизнесът си върви както обикновено“.

Кредитирането

Заради правителствените стимули за покупката на жилище секторът на имотите и пазара на ипотеки в Шотландия се радва на наплив от купувачи. През второто тримесечие са регистрирани 7 500 ипотеки на купувачи на първи собствен дом, което е с близо 30 на сто повече спрямо първото тримесечие и с 23% повече спрямо второто тримесечие на миналата година. Купувачите на първи дом са заели общо 790 млн. паунда, което е с 39% над предходното тримесечие и с 32% повече на годишна база.

„Сравнително благоприятните условия на шотландския пазар водят до сериозен ръст на купувачите до равнища, невиждани от 2007 г.“, коментира Линда Дохърти, председател на CML Scotland.

Ако все пак обаче Шотландия напусне Обединеното кралство, вероятно ще се стигне до ръст на лихвите заради очаквания ръст на лихвите по облигациите на независимия регион. От Националният институт за икономически и социални изследвания изчисляват, че разходите по ипотеките биха нараснали средно с от около 1 700 до 5 200 паунда годишно.

Последна актуализация: 11:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
akvari_um
преди 9 години
нека строят жилища за семейства , не на банките !!!!! какъв е смисъла от парите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още