IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за жилищния пазар в Китай натежават на глобалната икономика

При 10% спад на цените и сделките с имоти ръстът на БВП на Китай ще е с 1,5 до 2 процентни пункта по-нисък според Moody’s

10:07 | 10.10.14 г.
Опасенията за жилищния пазар в Китай натежават на глобалната икономика

Опасенията от евентуален срив на пазара на имоти в Китай все повече натежават на прогнозите за глобалния растеж, пише FT.

Всички икономисти, които са коментирали факторите, възпиращи растежа, посочват евентуалното “твърдо приземяване” на китайската икономика заради забавящия се сектор на имотите и строителството като един от най-големите рискове.

Рейтинговата агенция Moody’s Investors Service например също предупреди наскоро, че резкият спад на пазара на жилища в Китай може да застраши възстановяването на световната икономика.

Продажбите на жилища в страната спадат с 9,3 на сто на годишна база през второто тримесечие на тази година. Това е и най-сериозното понижение от края на 2008 г. насам. Данните от Националното бюро по статистика показват също, че цените на жилищата през август са паднали в 68 от 70-те големи града, наблюдавани за целите на статистиката.

Според оценката на Moody’s при спад от 10 процента и на сделките с имоти, и на цените ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай ще бъде с от 1,5 до 2 процентни пункта по-нисък, отколкото се очаква. Т. е. икономическият растеж може да се стопи и до 5-6%.

Същевременно по-слабият ръст на китайската икономика ще доведе до свиване на световната търговия и би могъл да “доведе до значително отрицателно въздействие върху растежа на световната икономика”, предупреждава рейтинговата агенция.

Лора Ийтън, икономист във Fathom Consulting, също коментира, че рискът от “твърдо приземяване” на Китай нараства през последните няколко години. Тя допълва, че в Китай все още не се е развихрила банкова криза, но страната е на прага на такава.

Западните пазари на имоти не представляват системен риск за световната икономика, каквото се наблюдаваше преди спукването на ипотечния балон в САЩ. Цените започват да растат по целия свят, но са далеч от предкризисните темпове.

Глобалният индекс на Международния валутен фонд (МВФ), който отразява цените на жилищата, нараства вече седем последователни тримесечия. През изминалата година в 33 от 51-те страни, включени в индекса, са отчетени увеличения на цените на жилищата.

Един от основните фактори за повишаване на цените на жилищата в целия свят са рекордно ниските лихви и разхлабената парична политика на централните банки.

Фондът обаче предупреждава и за други “огнища на риск” освен Китай – например Канада, Австралия и няколко западноевропейски града, където имотите са силно надценени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още