IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай смекчава ограниченията за достъп до пазара на имоти

Завоят в политиката показва, че има граница, до която се толерира икономическото забавяне, коментира анализатор

11:51 | 01.10.14 г.
Китай смекчава ограниченията за достъп до пазара на имоти

Китайските политици облекчават ограниченията за пазара на имоти, които въведоха след световната финансова криза, на фона на нарастващите опасения, че забавянето на сектора на имотите застрашава икономическия растеж, съобщава Bloomberg.

Хората, които кандидатстват за ипотека, за да си купят второ жилище, ще плащат по-ниски първоначални вноски. Възможно е да се понижат и лихвите по ипотечните кредити за покупка на второ жилище – мярка, която беше възможна за прилагане само за купувачите на първи дом, отбелязва информационната агенция.

Централната банка в Пекин е решила също така да смекчи и забраната за отпускането на ипотеки за покупка на трето жилище.

Предприетите действия представляват пълен завой на политиката на затягане на пазара, продължила през последните четири години. Забавянето на пазара на имоти и свиването на инвестициите в сектора увеличи рисковете пред икономиката на Китай през тази година. Очакванията са, че икономическият растеж на страната няма да достигне заложената цел от 7,5%.

„Икономическият растеж остава слаб заради забавянето на вътрешното търсене“, коментира Чън Дзиен, главен икономист за Китай в Barclays Plc в Хонконг. „Ще отнеме няколко месеца, за да се видят положителните ефекти от облекчаването на рестрикциите за достъп до пазара на имоти, включително и върху производствения сектор, който се очаква да регистрира слаб ръст в края на годината“, допълва икономистът.

„Завоят в политиката показва, че има граница, до която се толерира икономическото забавяне“, допълва Шън Дзиенгуан, старши икономист за Азия в Mizuho Securities Asia Ltd. в Хонконг. Според него решението значително намалява риска от „твърдо приземяване“ на китайската икономика.

Агенцията припомня, че за първите осем месеца на годината продажбите на жилища се свиха с 11 на сто на годишна база, а цените ускоряват спада, като намаления се наблюдават дори в първостепенните градове като Пекин и Шанхай. Очаква се бързото въвеждане на облекченията да доведе до ръст на продажбите още през октомври, но значителен спад на запасите от жилища на пазара не може да се очаква. Това означава, че вероятно в близко бъдеще няма да има и осезаем ръст на цените на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още