IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа продължават да растат

И тази година се очаква да бъде силна за пазара въпреки геополитическите теми

13:30 | 20.03.15 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа продължават да растат

През 2014 г. инвестициите в бизнес имоти в Европа са достигнали 213 млрд. евро, което представлява ръст от около 13% в сравнение с 2013 г. Общата стойност на инвестициите през последното тримесечие на годината възлиза на 68 млрд. евро, 52% от които са от трансакции между различни държави, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

На водещо място продължават да бъдат сделките с офиси. Обемът на трансакциите възлиза на 94 млрд. евро (44%), следвани от търговските площи с 48 млрд. евро (22%). Най-голямо увеличение в инвестиционните обеми отбелязват хотелите - с 15 млрд. евро (+30%) и индустриалните имоти - с 24 млрд. евро (+27%).

Лондон запазва атрактивността си за международните инвеститори, които търсят сигурни доходи, като офисите в Централен Лондон водят класацията на предпочитанията им. Азиатските застрахователни компании увеличават инвестициите си в резултат на занижаването на ограниченията към инвеститорите от страна на Китай, последният пример за което е навлизането на пазара на Taikang Life. Най-значимата сделка е придобиването на финансовата зона на Canary Wharf от Qatar Investment Authority и Brookfield.

Жилищните имоти в Лондон също продължават да се радват на интерес от страна на инвеститорите от Азия и Близкия изток въпреки очакванията за стабилизиране на цените в сектора през 2015 г. Налице са и редица алтернативни сегменти, привличащи внимание, включително студентските общежития.

В последно време в Холандия се забелязва подем при инвестициите в жилищни имоти с няколко реализирани продажби на портфейли за близо 9 млрд. евро. Тези знаци на оживление окуражават и местния, и чуждия капитал да продължи да изследва възможностите в сектора.

Правителствата на Испания и Италия активно се освобождаваха от портфейлите си от държавни имоти на принципа продажба с обратно наемане, за да оптимизират финансите си. В Испания регионалното правителство в Андалусия продаде 70 офис имота за около 300 млн. евро на американския фонд WP Carey. Тази трансакция е предшествана от други такива от страна на правителствените служби в Каталуния и Барселона в полза на AXA и Цюрих през миналата година и през 2013 г.

В Италия, Португалия и Гърция обаче нивото на директните инвестиции остава и се очаква да остане ниско, докато икономиките им не се възстановят.

През 2014 г. се засили активността на инвеститорите от САЩ, за която имаше принос и North Star Asset Management. Те стъпиха в Европа с покупката на портфейл от разнообразни имоти в осем държави за около 500 млн. евро, както и на 11 офиса, собственост на SEB, за около 1 млрд. евро. Тези фактори, заедно с раздвижването на пазара на търговски центрове в региона, показват, че Европа отново е в списъка на световните инвеститори, търсещи надеждни активи. Значимите сделки, сключени в сегмента във Франция, Италия, Испания, Обединеното Кралство, Белгия и Полша, демонстрират незатихващата притегателна сила на този тип имоти.

Горепосочените данни допълват информацията от Проучването на нагласите на световните инвеститори за 2015 г. на Colliers. В него се вижда ясно, че търговските центрове заемат второ място след офисите в предпочитанията на западноевропейските инвеститори. Изчисленията на Real Capital Analytics (RCA) показват, че размерът на инвестициите в търговски площи през 2014 г. надвишава 20 млрд. евро в сравнение с 18 млрд. евро през 2013. Почти всички европейски пазари, вкл. Великобритания, Франция, Испания и Италия, отчитат двуцифрен растеж на трансакциите през разглеждания период.

Инвестициите в пазара на бизнес имоти в Германия достигнаха 40 млрд. евро през 2014 г., а като се включат и сделките с жилищни имоти, обемът се увеличава до 53 млрд. евро. Това е най-високият резултат, отбелязван от финансовата криза насам, и свидетелства за постоянния интерес към Германия като сигурна дестинация, предлагаща количество и качество на имоти, като към това се прибавя и необходимостта на някои германски фондове да се освобождават от активи.

Най-голямото раздвижване през четвъртото тримесечие, в резултат на продажбите на редица офис сгради на международни инвеститори, е във Франкфурт. Това го превръща в третия най-голям пазар на международни инвестиции през 2014 г. със сделки за около 1,8 млрд. евро.

Във Франция през 2014 г. също се наблюдаваше растеж на инвестиционните обеми, които достигнаха 25 млрд. евро, но за разлика от Великобритания интересът бе концентриран предимно върху Париж (75%).

И тази година ще бъде силна за пазара на бизнес имоти в Европа, взимайки предвид цикъла на развитие на пазара, прогнозира компанията. Секторът привлича опортюнистичен капитал от целия свят, а същевременно е налице забавяне на азиатските икономики и бързо възстановяване и достигане на тавана на цените в САЩ.

Геополитически теми като конфликта в Украйна, ебола и световния тероризъм продължават да имат тежест при взимането на инвестиционни решения, но въпреки всичко недвижимите имоти ще запазят мястото си сред активите, които са интересни на инвеститорите. Ликвидността на някои европейски пазари ще бъде под въпрос, а глобалният фокус върху Великобритания и Париж като капиталови убежища ще се запази, прогнозират консултантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още