IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как борсовият срив в Китай ще се отрази на водещите глобални пазари на имоти?

Брокери от Австралия, Великобритания и Канада очакват да се засили интересът към страните им, които и без това привличат огромен брой китайски купувачи

10:30 | 13.07.15 г.
Как борсовият срив в Китай ще се отрази на водещите глобални пазари на имоти?

Брокерите на имоти в Австралия, Великобритания и Канада очакват да се засили интересът към пазарите на имоти от купувачи от Китай като ранен знак, че китайските инвеститори търсят убежище от срива на борсата в Шанхай, пише Ройтерс.

Брокерът от Синди Майкъл Палиър разказва, че само за седмица е продал два нови апартамента и е показал къща за 13,8 млн. австралийски долара (10,3 млн. щатски долара) на китайци, които търсят алтернатива на акциите.

„Много богати физически лица изтеглят вложенията си в акции, защото пазарът е прекалено напрегнат. Парите в брой от Китай ще се насочат към други инструменти, включително и към имотите в Австралия“, коментира Палиър.

От средата на юни досега китайските акции изтриха около 20 на сто от стойността си въпреки опитите на властите да пресекат отлива на инвестиции.

Много от акционерите вече осребриха вложенията си преди грандиозния срив на борсата в Шанхай. Основни акционери продадоха дялове за 360 млрд. юана (58 млрд. щатски долара) през първите пет месеца на 2015 г. За сравнение, през цялата 2014 г. бяха продадени дялове за 190 млрд. юана, а през предходните години средната стойност на продадените дялови участия е около 100 млрд. юана, сочат данни на Bank of America Merrill Lynch.

Повечето от тези пари се очаква да бъдат вложени в по-ликвидни инвестиционни инструменти, например американски дългови книжа и валути-убежище, какъвто е швейцарският франк. Имотите в чужбина обаче също ще привлекат сериозен дял инвестиции.

„Има доказателства, че купувачи от Китай засилват интереса си към глобалните пазари на имоти със статут на убежище, включително Лондон, в резултат на волатилността на пазара на акции“, коментира Том Бил, който оглавява звеното за проучвания на жилищния пазар в Лондон на Knight Frank.

От консултантската компания Douglas & Gordon в Лондон пък споделят, че пред последните седмици са консултирали двама клиенти от Китай, които са искали да купят цели блокове с апартаменти – нещо твърде необичайно за китайци, което индикира движение на капитали.

От 2000 г. насам над 91 хил. богати китайци са получили второ гражданство – един от факторите, които насърчават търсенето на имоти по света. Повечето от тези богати китайци се местят в САЩ, Хонконг, Сингапур и Великобритания.

Според консултантската компания Colliers International китайски инвеститори са вложили около 5 млрд. долара в имоти в САЩ само през първото полугодие, докато през цялата 2014 г. вложенията им се изчисляват на 4 млрд. долара.

В Лондон също се наблюдава засилване на интереса към най-горния сегмент от пазара, макар и все още да няма ръст на сделките. Интересът е основно към имоти на стойност над 25 млн. паунда.

Засилва се и популярността на Австралия и Канада сред китайските купувачи на имоти.

Треската за имоти обаче не минава без критики. Властите в Лондон, Сидни и Ванкувър обвиняват именно китайските инвеститори за подхранването на резкия ръст на цените.

Не липсват и опасения за обратното – че китайски инвеститори, които не са се отървали навреме от акциите си, ще донесат проблеми за глобалния пазар на имоти. Не липсват и случаи, при които купувачи на имоти се отказват от сделки заради загуби от вложения в акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още