IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай продават имоти, за да покрият загубите на борсата

За да се разделят бързо със собствеността си, инвеститорите са склонни да отстъпят с 10% под пазарната цена

18:45 | 10.07.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Драстичният спад на китайския фондов пазар изглежда се разпространява върху пазара на недвижими имоти в страната. Инвеститорите бързат да продадат жилищата, които притежават, или се отказват от закупуването на нови имоти, за да покрият реализираните загуби от инвестициите в акции, съобщават местни медии, цитирани от CNBC.

На пазара се появяват все повече апартаменти и вили, тъй като инвеститорите се опитват да компенсират загубите, реализирани на фондовия пазар, като продават имоти. Това заявиха няколко агенции за недвижими имоти, базирани в Шанхай, пред China Daily.

Цуей Айдзюн, брокер на имоти в Shanghai Junda Property Services, посочва, че четирима от неговите клиенти са продали домовете си спешно, след като са реализирали загуби на фондовата борса, съобщи държавният вестник.

В последните дни има изгледи, че стабилността се завръща на китайския фондов пазар след продължителния спад. Индексът Shanghai Composite загуби 25% през изминалия месец, а Shenzhen Composite реализира още по-големи загуби, като изтри 30% от стойността си.

„Имаше инвеститори, които продаваха акциите си, за да си купят имоти през март и април. Но сега виждаме хора, които продават имотите си, за да покрият загубите, реализирани на фондовия пазар“, заяви Цуей пред China Daily.

Бързайки да се разделят с имота си, продавачите ги предлагат на цена с 10% под пазарната, пише още вестникът и дава за пример вила в шанхайския луксозен квартал Pudong New Area, която се продава на цена от 17 млн. юана (2,74 млн. долара), доста по-евтино от останалите вили в района, чиято цена е 19 млн. юана.

Тези събития идват тъкмо когато китайският пазар на недвижими имоти започна възстановяването си. Средната цена за жилище нарасна с 0,56% през юни спрямо месец по-рано според проучване на China Index Academy, което включва 100 града. През май ръстът е бил 0,45%.

Правителството активизира подкрепата си за сектора в края на март, представяйки мерки, които да активизират купуването на жилища, включително намаляване на първоначалната вноска за второ жилище и намаляване до две години на периода, в който продавачът трябва да е бил собственик на жилището, за да избегне плащането на данък, припомня CNBC.

Разгромът на фондова борса би могъл да има продължителен ефект върху пазара на недвижими имоти, смята Дейвид Цуей, ръководител в Bank of America-Merrill .

Големият въпрос е колко точно са взели назаем инвеститорите, използвайки за допълнителна гаранция недвижими имоти. На 5 юли китайският регулатор на ценни книжа обяви, че имотите се приемат като допълнителна гаранция за маржин търговия.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
СриФФ-а там тепърва започва! Скоро ще има "поле" за реформи... работата за маймуните ще намалее, но за ККП тепърва започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
mick
преди 8 години
Цели 10% под пазарната цена???? И това било катастрофа? Катастрофа е когато започнат да продават на 10% от "пазарната" цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още