IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските борси изтриха капитализация за 572 млрд. долара за един месец

Въпреки усилията на властите в Пекин балонът се спука изведнъж и за всички, посочва анализатор

09:34 | 09.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските акции продължaват свободното си падане, което доведе до загуба на капитализацията на обща стойност 3,5 трлн. юана (572,21 млрд. долара) в последния месец, съобщава "Росбалт", позовавайки се на публикация на The Wall Street Journal.

"Никога не съм виждал такова падане преди. Мисля, че никой не е виждал такава загуба на ликвидност", посочва анализаторът на Northeast Securities Ду Чанчун.

Реакцията на правителството в Пекин не закъсня. В сряда Китайският регулатор на ценните книжа забрани на основни акционери, висши мениджъри и директори да продават дялове в публични дружества в продължение на шест месеца. Органът също така блокира първичните публични предлагания, ограничи късите продажби върху борсовите индекси и насърчи финансовите фирми да купуват акции. До момента 1 331 компании блокираха търговията с техните акции.

Също в сряда китайският премиер Ли Къцян се завърна в страната след едноседмично посещение в Европа, което обаче видимо не е преминало спокойно според очакванията му.

"Ли беше много ядосан, когато се върна от Европа, и затова, че изведнъж трябваше да се справи с огромен проблем у дома", заяви пред Financial Times анонимен източник.

Завръщането на Ли бе катализаторът за серията от спешни мерки, предприети от китайските брокери, фонд мениджъри и публични компании, в безпрецедентен опит да окажат подкрепа на пазарите. Китайската асоциация на инвестиционните посредници формира стабилизационен фонд за 120 млрд. юана (19 млрд. долара) в опит да върне Shanghai Composite отново на 4 500 пункта. Измерителят затвори сесията в сряда при 3 506 пункта.

Същевременно в изявление Китайската централна банка обяви готовността си да намали още лихвите и задължителните резерви за банките – ход, който ще бъде петият подобен от ноември миналата година насам. Преди това институцията не бе коригирала ставки близо две години.

През миналата седмица Китайската комисия за регулиране на ценните книжа формира специална работна група за разследване на манипулация на фондовия пазар в страната. Ходът дойде след обвиненията в местните социални медии, че чуждестранни инвеститори са изпратили надолу цените на акциите сред масирани къси продажби въпреки коментарите на редица експерти, че пазарът е пропаднал поради ограниченията върху маржин търговията.

Китайските борси бяха най-добре представящите се в света през тази година, като пазарът в Шанхай добави повече от 150% за 12-те месеца до 12 юни. Оттогава насам обаче бяха изтрити почти 37%, което изпрати акциите на територията на мечия пазар.

"Въпреки всички усилия на властите да запазят пазара от пропадане балонът изглежда се спука изведнъж и за всички. През последните години китайският пазар предостави всички класически признаци на прегряване, включително обемите маржин търговия, която наскоро достигна рекордни нива. Ниските лихвени проценти и наличието на дългов капитал доведе до факта, че оценката на акциите надхвърли всички възможни равнища", отбеляза анализаторът на VTB Capital Нийл Маккинън.

"Вълната стимулира разпадането на китайския пазар и се разпространи и в други азиатски пазари, както и в пазарите на суровини, което е разбираемо – когато балонът се скупа, инвеститорите започват спешно да закриват позициите си", добави експертът.

С тази оценка обаче не е съгласен министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев. "Мисля, че китайските ни колеги – централната банка и регулаторите, могат да се справят с тази ситуация, която не трябва да ескалира до ниво, което да застраши нашите проекти, инвестициите ни и нашата външна търговия", заяви министърът.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
''Макроликвидността подхранва пикове и балони на цените на активите, но недостатъчната пазарна ликвидност в крайна сметка ще предизвика срив и колапс''/Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate/ - http://darikfinance.bg/***/115311#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Кога ще се спука в САЩ Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/Нобеловият лауреат за икономика проф. Робърт Шилер от университета Yale изобретил Schiller P / E за измерване оценката на пазара дава една графика на която показва, че акциите в момента са много скъпи, в сравнение със средното за последните 10 години. Обикновено, акциите имат индекс цена-печалба (Shiller P/E) равен на 16, а този индекс в момента е близко до 28. Това означава, че акциите са оценени с 65% по-високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още