IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните акционери в Китай няма да могат да продават дяловете си шест месеца

Търговията с акциите на 1 331 фирми в Поднебесната империя вече е блокирана

21:52 | 08.07.15 г. 7
Основните акционери в Китай няма да могат да продават дяловете си шест месеца

Китайският регулатор на ценните книжа забрани на основни акционери, висши мениджъри и директори да продават дялове в публични дружества в продължение на шест месеца – ход, който цели да спре пропадането на местния капиталов пазар.

Инвеститорите с дялове от над 5 на сто трябва да поддържат позициите си, заяви Комисията за регулиране на ценните книжа в изявление. Правилото цели да запази стабилността на капиталовия пазар на фона на "неприемливите движения" в цените на акциите, отбеляза органът, цитиран от Bloomberg.

"Това не е нещо, което може да се случи в САЩ или в която и да е друга развита пазарна икономика", каза Брайън Якобсен, главен стратег на Wells Fargo. "Това мирише малко на отчаяние. Но Китай е много уникална система, която предприема уникални стъпки, за да се опита да спре спада".

Китайският бенчмарк Shanghai Composite изтри близо 6% в сряда, след като опитите на властите да ограничат разпродажбите бяха засенчени от данните от вторник, показали безпрецедентен спад на маржин търговията.

Китайските власти също така блокираха първичните публични предлагания, ограничиха късите продажби върху борсовите индекси и насърчиха финансовите фирми да купуват акции. До момента 1 331 фирми блокираха търговията с техните акции.

По-рано през деня китайският министър-председател Ли Къцян се завърна в страната след едноседмично посещение в Европа, което обаче видимо не е преминало спокойно според очакванията му.

"Ли беше много ядосан, когато се върна от Европа, и затова че изведнъж трябваше да се справи с огромен проблем у дома", заяви пред Financial Times анонимен източник.

Завръщането на Ли бе катализаторът за серията от спешни мерки, предприети от китайските брокери, фонд мениджъри и публични компании, в безпрецедентен опит да окажат подкрепа на пазарите. Най-скандалното бе, че Китайската асоциация на инвестиционните посредници формира стабилизационен фонд за 120 млрд. юана (19 млрд. долара) в опит да върне Shanghai Composite отново на 4 500 пункта. Измерителят затвори сесията в сряда при 3 506 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Проблемът на Брикс е че само се защитават, а не нападат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Що си мислиш, че този който срива пазара е в Китай:)). Някой показва на китайците нещо:) Умен човек си, сети се сам кой и какво :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Колко (не)удачно този срив се случи точно преди срещата на BRICS.Сега ще се съберат петима лидери с доста поорязани крила и доста проблеми за решаване. Като си помисля то и ние европейците си имаме такива, че и по-големи.Май само САЩ цъфти и се рее в небесата. Що ли така?За китайската борса обаче не се тревожа.Китайските партийни другари ще вземат бързо необходимите мерки.Виновните за саботажа ще бъдат открити и наказани най-строго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
''невидимата ръка'' на пазара а колкото до САЩ дали ще се случи - няма защото там направо ще се сринат и няма да има време за плавно сриване Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/Нобеловият лауреат за икономика проф. Робърт Шилер от университета Yale изобретил Schiller P / E за измерване оценката на пазара дава една графика на която показва, че акциите в момента са много скъпи, в сравнение със средното за последните 10 години. Обикновено, акциите имат индекс цена-печалба (Shiller P/E) равен на 16, а този индекс в момента е близко до 28. Това означава, че акциите са оценени с 65% по-високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
Нали УЖ брокерите "***" дето не можели да четат, но търгували обърнали борсата :))))))))))Или онези обърнали борсата, а сега тези /големите/, ще платят сриФФ-а, щото са им продавали на тях и са се възползвали един вид :))))))))))))А всъщност, освен че е добре маймуните винаги да знаят какво става, дори и без да мислят, то е добре и големите да са "клекнали" когато ги рефомрират и регулират с останалите маймуни!А "Китайската асоциация на инвестиционните посредници" със събраните $19 млрд., за да спре сриФФ-а на борсата, може единствено по закон да откупи акциите на братовчедите на вожда, да имат за Поршета през следващите 5г, докато текат "реформите и регулациите" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още