fallback

Пазарът на офиси - отличникът в сектора на бизнес имотите в България

Развитието на аутсорсинг индустрията тласка напред сегмента на офис площите, при индустрията стъпките са още плахи

08:10 | 30.12.15 г. 1

2015 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Пазарът на бизнес имоти в България започна да бере плодовете на кризисните години, образно казано. След няколко години на застой, в които всеки изчакваше да види какво ще последва и никой нищо не правеше, секторът най-сетне дава признаци за отлепяне от дъното и начало на нов възходящ цикъл.

Цялостното усещане за позитивно развитие се подклажда най-вече от сегмента на офис площите, подкрепен от утвърждаването на България като една от водещите дестинации в аутсорсинг индустрията, управлението на бизнес процесите и сектора на информационните технологии.

Разширяването на съществуващите фирми на този пазар и навлизането на нови играчи – и чуждестранни, и местни, вече се отразява не само на пазара на офиси в София, но и на пазарите в другите големи градове. Това води след себе си и интерес към пазара на жилища предвид създадените нови работни места и доходите в тези сектори.

През миналата година България поведе по ръст на сключените сделки с бизнес имоти в Европейския съюз (ЕС) – повече от три пъти на годишна база, показват сравнителни данни на консултантската компания Cushman & Wakefield. Предвид сделките през тази година, както и запитванията, консултантските компании очакват още по-осезаемо раздвижване през следващата година, още повече, че географският фокус на инвеститорите все повече се разширява и вече е близо и до страната ни.

Още е рано обаче да се прогнозира какъв точно ще е ръстът на инвестиционните обеми през тази година. Той зависи от приключването на няколко сделки, които са в ход в момента. Нивата обаче няма да са по-малки, отколкото бяха през 2014 г.

Аутсорсинг индустрията – водещата сила

През последната година България зае водеща позиция като най-добра аутсорсинг дестинация в Европа в няколко класации. Последното признание идва от European Outsourcing Awards (Европейските аутсорсинг награди), организирани от британската National Outsourcing Association.

Според глобалната класация за аутсорсинг дестинациите на Cushman&Wakefield за 2015 г. страната ни е лидер в Европейския съюз (ЕС), а в световен план се нарежда на трето място след Виетнам и Филипините.

Според Global Services Location Index за 2014 г., изготвян от анализаторската компания A.T. Kearney, България е на девето място в глобален мащаб и единствената европейска държава в топ 10 на водещите аутсорсинг дестинации.

Отговорът на тези позиции можем да търсим в развитието на пазара на офис площи през последните две години. В страната ни навлизат все повече компании от индустрията, с бързи темпове се увеличава и броят на заетите в нея.

Според оценката на Българската аутсорсинг асоциация в момента в индустрията са заети 24 хил. души, а до 2018 г. се очаква те да се увеличат до 60 хил. души. От тях 40 на сто са заети с разработване на софтуер, като страната ни е първо място в Европа по сертифицирани ИТ специалисти на глава от населението и на трето място в света по същия показател. Индустрията генерира и 6 на сто от БВП.

Водещите консултантски компании на пазара на бизнес имоти – Colliers и Forton, партньорът на Cushman&Wakefield за България и Македония, отчитат ефектите от разрастването на аутсорсинг индустрията върху пазара на офиси.

“В тази сфера работят образовани хора, които като заплащане са над средното ниво за София и големите градове. Съответно те са двигател и на жилищния пазар, също на съживяващото се потребление и стабилизирането при търговските площи. Крайният ефект е появата на сгради с първокласни наематели, пазарни наеми и висок процент на заетост, които привличат инвеститорски интерес”, коментират от Forton.

Терени за строителство – сигнал за инвестиционния интерес

По данни на Forton за деветмесечието две трети от сделките на пазара са с терени за строителство – главно за жилища и офиси, но не липсват и такива за индустриални площи. Още не са готови оценките за цялата година, но вероятно съотношението ще се запази.

Очакванията са интересът към парцели с добра локация да продължи и през 2016 г., поне доколкото предприемачите вече връщат доверието си в пазара и се насочват към по-мащабни мултифункционални проекти, комбиниращи различни видове площи – жилищни, офисни, търговски и други, допълват от компанията.

И в индустриалния сегмент много от инвеститорите се замислят за покупка и построяване на собствени бази заради високите наеми на новите бази, коментира Симеон Митев от агенцията Шанс 96. Все още обаче инвеститорите, които изграждат проекти с цел отдаване под наем, подхождат доста плахо, допълва той.

Сред най-големите сделки през 2015 г. можем да откроим покупката на земя за строителството на нов комплекс на „Garanti Koza“ в София, както и продажбата на портфолиото от имоти на „Erste Group Immorent“, подчертават от Forton.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още