IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офиси - отличникът в сектора на бизнес имотите в България

Развитието на аутсорсинг индустрията тласка напред сегмента на офис площите, при индустрията стъпките са още плахи

08:10 | 30.12.15 г. 1
<p>
	Офис сградите се очертава да са и във фокуса на инвестиционния пазар. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Офис сградите се очертава да са и във фокуса на инвестиционния пазар. Снимка: freeimages.com

Търговски площи и алтернативни активи

На пазара на търговски площи в общи линии – нищо ново. Предлагането и наемните нива са стабилни – и в моловете, и по водещите търговски улици, продължава и процесът по препозициониране на проекти с неработещи концепции. Два примера – в началото на 2016 г. се очаква да приключи ремонтът в първия мол в България – City Center Sofia, а мол Галерия Варна ще се превърне в болница.

Затишието обаче може би е индикация за предстоящо оживление на инвестиционния пазар. Инвеститорски интерес не липсва, както и качествен продукт, което е предпоставка за сделки през следващите тримесечия, прогнозират от Forton.

През тази година също имаше сравнително големи сделка за търговския сегмент предвид застоя на пазара – за Марково тепе мол в Пловдив и Галерия Варна във Варна.

Що се отнася до профила на инвеститорите на пазара – опортюнистични или с по-дългосрочен хоризонт, това зависи от очакванията на продавачите, посочват от Forton. “В момента на нашия пазар има продукт и за двата типа инвеститори, но конкретни сделки може да очакваме само ако продавачите имат реалистични очаквания за цената на активите си”, смятат от компанията.

Според Colliers обаче все още инвеститорите са с опортюнистични очаквания за нашия пазар. Обичайната стратегия за период на държане на инвестицията е между 3 и 5 години, посочват от компанията. “В момента има интерес във всички сегменти: офиси, жилища, складови площи и хотели. Този тип инвеститори създават предпоставки и обикновено предшестват навлизането на институционални инвеститори”, заключават експертите.

Извън основните сегменти от пазара на бизнес имоти, капацитетът ни за привличане на инвеститори в т.нар. алтернативни сегменти – здравна, социална и културна инфраструктура, студентски жилища и т.н., е ограничен, смятат от Colliers.

Студентите, социалната дейност и здравното осигуряване са обект на държавна намеса в България, а дейността се субсидира. В много случаи (може би изкл. здравното обслужване) приходите са прекалено ниски, за да оправдават инвестиция в недвижими имоти.  Например, няма икономическа логика да се строят частни общежития за студенти, докато има субсидирани държавни такива на наемни цени под пазарните. Още повече, заетостта в такива имоти е сезонна.

От Forton подчертават, че за момента този пазар се доминира от местни инвеститори, защото те познават пазара по-добре. Чужди инвеститори едва ли ще навлязат на този пазар самостоятелно, по-скоро в партньорство с местни компании и при наличие на достатъчен мащаб. Тъй като говорим за проекти, които в голямата си част са социални, ключови при тях са демографската перспектива, както и регулациите от страна на държавата.

Перспективи за развитие

Близкото бъдеще изглежда благоприятно за пазара на бизнес имоти. При липса на неочаквани сътресения, 2016 би трябвало да е година на по-осезаем подем. В момента цената на капитала в Западна Европа е много ниска, което „изтласква“ повече капитал в Източна Европа, посочват от Colliers. В Полша и Чехия се изразходват възможностите за инвестиране в подценени имоти, а и такива на пазарни цени. Това насищане би подтикнало част от инвеститорите да се обърнат към България, прогнозират от компанията.

Потенциалните геополитически рискове и политическата нестабилност остават фактор при взимане на инвестиционни решения за България, посочват от компанията, като дават и пример: в началото на 2015 г. очакванията бяха, че ще привлечем повече инвестиции поради логиката капиталите да се движат на изток в ЕС. Рекордите обаче са в държавите от Централна и Източна Европа.

За компаниите от региона България е по-скоро стабилно и спокойно място за развитие на бизнеса им, казват от Forton. За разлика от регионалните инвеститори обаче, тези на глобално ниво разглеждат Югоизточна Европа като район в близост до конфликтни точки и голямото предизвикателство в комуникацията с тях е да ги убедим, че тук ще намерят стабилност.

Очакванията на компанията са през следващата година малките сделки до 10 млн. евро да продължат да се доминират от местните и опортюнистичните инвеститори. Според прогнозите и банките ще проявят по-сериозна активност, поне що се отнася до пакетни сделки с обезпечения по необслужвани кредити. Доходността обаче ще продължи да намалява, особено в офис сегмента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
"Според оценката на Българската аутсорсинг асоциация в момента в индустрията са заети 24 хил. души, а до 2018 г. се очаква те да се увеличат до 60 хил. души...."И шоколада се очаква да започне завива мармота със станиол до 2018г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още