IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офиси - отличникът в сектора на бизнес имотите в България

Развитието на аутсорсинг индустрията тласка напред сегмента на офис площите, при индустрията стъпките са още плахи

08:10 | 30.12.15 г. 1
<p>
	Офис сградите се очертава да са и във фокуса на инвестиционния пазар. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Офис сградите се очертава да са и във фокуса на инвестиционния пазар. Снимка: freeimages.com

Офисите – засилено търсене, свито предлагане

Засиленото търсене на пазара на офиси не доведе до осезаем ръст на предлагането и през 2015 г. От големите проекти на пазара излезе само един - сградата на Capital Fort на „Цариградско шосе“ в София, и то запълнен в голяма степен именно благодарение на търсенето от страна на компании от аутсорсинг индустрията.

Точно това търсене катализира редица нови проекти, сред които четвъртата фаза на Expo 2000 и проекта на Bernard Investment на „Цариградско шосе“ в София. Качественото предлагане на готови площи обаче е толкова свито, че през 2015 г. се “роди” феноменът наем на офис в сграда в строеж. Сред сделките се открояват тази на Visteon точно в Capital Fort, както и сделката на ДЗИ и СИБанк за офис в “Милениум център” на бул. “България” в София.

Вероятно недостигът на първокласни площи от клас А ще се запази и през следващата година, защото не се очаква на пазара в София да излязат други големи проекти – те са предвидени основно за 2017 г.

Още по-затегнато е предлагането в другите градове, към които аутсорсинг индустрията все по-често поглежда. Активността в Пловдив, Варна и Бургас е предимно в сектора на жилищното строителство, както показват и данните на Националния статистически институт (НСИ). Затова значителна част от офис площите, които се очаква да бъдат завършени през следващите месеци, вече са отдадени.

Свитото предлагане подкрепя плавния ръст на наемните равнища в София, които за площите клас А вече превишават 12-12,5 евро за кв. м.

От Forton очакват инвестициите в офис сгради да продължат, особено в София. Офисният пазар още не може да набере инерция след годините на слаба инвестиционна активност. По същата причина очакваме да продължи и сключването на наемни сделки още в хода на строителството, заключават от компанията.

Офисните сгради се очертава да са са и във фокуса на инвестиционния пазар, като доходността към момента за първокачествен продукт е приблизително 9%, допълват от Colliers. През следващата година очакваме нива и под тази стойност, прогнозират от компанията.

Индустриалните и логистични имоти – (малко) повече смелост на инвеститорите

През 2015 г. най-сетне стартираха няколко спекулативни проекта като отговор на сигналите на пазара - вторият етап на логистичния парк East Ring, третата фаза на 3ММ Лого център, втора сграда в Universal Logistics, Ring Road Logistic Park и други.

Заради засиленото търсене очакванията са, че новите проекти бързо ще се запълнят, тъй като свободните площи са под 2%. Така свитото предлагане доведе до ръст на цените – средно те превишават 4 евро за кв.м, а в някои случаи – и 5 евро.

Симеон Митев посочва, че се търсят главно големи складови площи от висок клас, отговарящи на европейските стандарти, както и складови площи от по-нисък клас. Към момента търсенето е повече от предлагането и не се очаква обрат в краткосрочен план, смята той.

И Митев отчита, че изграждането на нови площи с цел отдаване под наем е доста плаха тенденция. Строят се малки квадратури на фази, за да се пробва дали пазарът може да ги поеме.

Най-голямо раздвижване на пазара на складови площи се наблюдава в района на София и Пловдив, отчита Митев. Цените на складовете висок клас достигат от 3 до 5,5 евро за кв.м, а на нисък клас – 1-2 евро. В останалите райони на страната цените са с едно до две евро надолу предвид локацията на площите при същото качество, показва статистиката на агенцията Шанс 96.

Най-търсени са локациите в основните градски центрове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, в районите с добре развита инфраструктура и развит пазар на работна ръка. Предвид състоянието на инфраструктурата към момента най-развити райони са  София и Пловдив, коментира Митев. Във Варна и Бургас търсенето е главно сезонно, като според него пазарът там е много специфичен. Районите на Плевен и Стара Загора  са със сериозен потенциал за развитие, заключава той.

По-осезаемото раздвижване на индустриалния пазар е свързано и с развитието на инфраструктурата. Същевременно реализирането на големи проекти ще спомогне за привличане и на нови инвеститори, допълва Симеон Митев.

Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
"Според оценката на Българската аутсорсинг асоциация в момента в индустрията са заети 24 хил. души, а до 2018 г. се очаква те да се увеличат до 60 хил. души...."И шоколада се очаква да започне завива мармота със станиол до 2018г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още