IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Airbnb - барометър за пътуванията след пандемията

Компанията се изправя пред нарастваща конкуренция и още не е сигурно дали успешно ще въведе нови продукти

22:17 | 07.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Това беше моментът, когато осъзнахме, че светът ще се промени“, коментира Браян Чески  пред FT през май. „Пътуванията ще се променят и вероятно никога няма да бъдат съвсем същите, каквито бяха“, допълни той.

Той започна да работи по осигуряването на спешно финансиране, като набра 2 млрд. долара дълг и собствен капитал от частни инвестиционни фирми, сред които Silver Lake, Sixth Street Partners и други. Новите инвеститори заявиха, че изпадналата в беда компания им е интересна поради „фундаменталната и трайна“ привлекателност на туристическата индустрия.

През май Чески проведе видеоконференция със своите отдалечени служители, за да им каже, че компанията ще освободи 25% от работната си сила - около 1 900 работни места - като част от бързите усилия за намаляване на разходите. Компанията спря почти целия маркетинг и се оттегли от проекти, за които смяташе, че са извън основния бизнес за споделяне на домове.

По това време компанията идентифицира и нови модели, които да и постелят пътя за възстановяване благодарение на милионите хора, които работят от разстояние в момента и търсят дългосрочно решение. Мат Фогарти, домакин с два имота в Сиера Невада, планинска верига източно от Сан Франциско, казва, че хората от града искат да дойдат и да живеят там, като остават поне по месец.

По целия свят хората започнаха да наемат отдалечени от града места сред природата, за да избягат в самоизолация и да работят. От май, тъй като краткосрочните резервации спаднаха драстично, дългосрочните наеми се увеличават значително.

Увеличаване на конкуренцията

Преди да дебютира на борсата Airbnb се самоопределя като компания, готова за отскок. Тя твърди, че бизнесът и се е оказал по-устойчив от други в туристическия сектор. RBC Capital Markets отбелязва, че Airbnb продължава да расте по-бързо от ключовите си конкуренти, Booking.com и Expedia. И трите бяха сериозно засегнати от коронавируса, но ударът по приходите и брутните резервации на Airbnb е по-малко сериозен.

Дългосрочното въздействие на борбата на Airbnb с Covid-19 обаче може още да не е напълно очевидно. Връзката му с домакините е поставена под напрежение, валят оплаквания относно политики - като например принуждаване на домакините да възстановяват средства на гостите поради забрани за пътуване, свързани с Covid-19. Това е предмет на групов иск в САЩ.

През март Airbnb създаде фонд от 250 млн. долара за своите домакини, за да покрие около 25 процента от това, което те са изгубили като резервации, но в отворено писмо признава, че „можехме да бъдем по-добри партньори“.

Междувременно конкуренцията нараства, особено на зрели пазари като САЩ и Обединеното кралство, където има „стабилна тенденция“ сред домакините да използват и други канали. „Много хора разбраха колко е важно да не слагате всичките си яйца в една кошница“, казва Дейвид Джейкъби, съосновател на Hostfully, която предоставя софтуер за управление на обяви на множество сайтове.

В САЩ, според Transparent, 44% от домовете, листнати в Airbnb, могат да бъдат резервирани и другаде. Домакините с множество обяви често използват Airbnb като начин за привличане на нови клиенти, но преминават към различни платформи, когато търсят техния повтарящ се бизнес.

Има и въпроси относно това дали Airbnb може успешно да въведе нови продукти извън основния си бизнес за споделяне на домове. Продуктът Experiences, който предлага екскурзоводни дейности, например възлиза на 1,4 трлн. долара. От стартирането му през 2016 г. обаче Airbnb все още не е споделила значими данни за неговата ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още