IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълкът идва - растящите лихви тласкат собствениците на жилища в Испания до ръба

Разкото вдигане на лихвите от централните банкери в еврозоната задълбочава кризата с издръжката за живот

15:00 | 06.11.22 г. 13
Страховете са особено силни в Испания заради пресните спомени от мъчителната жилищна криза, която започна със спукването на имотния балон през 2007 г. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Страховете са особено силни в Испания заради пресните спомени от мъчителната жилищна криза, която започна със спукването на имотния балон през 2007 г. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Четиристайният апартамент на Исабел Бенито в Колменар Виехо, ветровит град с гледки към планините северно от Мадрид, не е обичайното жилище на семейство, което е на ръба на оцеляването. Но банковите документи и написани на ръка бележки, които тя държи в препълнена пазарска торба във всекидневната си, са свидетелство, че е подложена на финансов натиск, пише Financial Times.

56-годишната Бенито е притеснена, че вноските по ипотечния ѝ кредит с плаваща лихва, обичайния договор за повечето испански собственици на жилище, скоро може да нараснат от 902 евро на месец до над 1300 евро. „Има страх, че ще загубя дома си, ще загубя това, което съм платила до момента, и всички саможертви, които съм направила. Много страх и тъга“, казва тя.

Безпокойството ѝ се споделя от милиони хора в еврозоната, които трябва да се справят с поредица от агресивни повишения на лихвите от Европейската централна банка в отговор на ширещата се инфлация. За домакинствата последиците от затягането на паричната политика по ипотечните им кредити се случва в момент, когато цените на енергията и на храните поглъщат нарастващ дял от бюджета им.

Управлението на произтичащото от това недоволство е неотложна задача на политическите лидери и е особено важно за тези от тях, за които престоят избори догодина, като испанския премиер социалист Педро Санчес, чието правителство притиска банките да предложат облекчения.

В Испания страховете са особено остри заради пресните спомени от мъчителната жилищна криза, която започна със спукването на имотния балон през 2007 г., водейки до принудително извеждане от домовете им на стотици хиляди хора, финансова криза и унищожаване на доверието в банките.

Испанската централна банка съобщава, че около три четвърти от притежателите на ипотечни кредити в Испания имат договори с плаваща лихва, които обичайно остават такива за срока на заема. Делът на ипотечните кредити с плаваща лихва е също толкова висок и в съседна Португалия, но е далеч по-нисък във Франция и Германия, където договорите с фиксирана лихва са обичайни.

Макар че ЕЦБ вече повиши базовата си лихва с два процентни пункта тази година и се очаква да пристъпи към ново повишение с 0,5 процентни пункта в средата на декември, последиците за испанските собственици на жилища не са незабавни. Повечето ипотеки с плаваща лихва са обвързани с 12-месечен Euribor, междубанкова лихва, която отразява накъде според пазарите ще се насочат лихвите на ЕЦБ плюс марж, основан на обстоятелствата при конкретния кредитополучател. Но вноските по кредитите обикновено се коригират само веднъж в годината.

„Вълкът идва, но все още не е тук“, казва Лаура Барио от жилищната група Coordinadora de Vivienda.

Най-големият шок ще изпитат хората, чиято последна корекция е била към края на 2021 г., когато 12-месечният Euribor беше -0,5%. Сега той е 2,6%, а пазарите очакват, че ЕЦБ ще продължи да повишава лихвите спрямо настоящото им ниво от 1,5 на сто. Това означава, че в следващите няколко седмици вноските ще нараснат с над 200 евро на месец – от 636 на 850 евро за домакинство със среден размер на заема от 145 хил. евро, оставащ срок от 20 години и стандартна ставка на Euribor от +1%.

Миналия месец председателят на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос заяви, че повишение на лихвите с три процентни пункта ще увеличи броя на притиснатите домакинства, които заделят над 40% от доходите си за плащания по дългове, с 400 хил. души до един на всеки седем.

Бенито, която има временна работа в център за детски грижи, вече е решила, че несигурността е твърде голяма и е уведомила банковия си мениджър, че иска да премине към заем с фиксирана лихва. Предложили ѝ лихва от 2,85% спрямо настоящите 0,2%, която ще вдигне месечните ѝ вноски с над 200 евро до 1137 евро и ще погълне на практика цялата ѝ заплата. Доходите на съпруга ѝ, оператор на кран, ще трябва да покриват всичко останало. „Ако не си гарантирам лихвата сега, може да настъпи момент, в който да не мога да плащам“, казва тя.

Испанското министерство на икономиката е наясно с рисковете и води разговори с банките как да бъдат смекчени последиците от по-високите лихви. То очаква предложение от тях „в идните седмици“, съобщи представител на министерството.

Банките искат ограничения кой може да се възползва от евентуални мерки. Гонсало Гортасар, главен икономист на CaixaBank, един от големите кредитори в страната, каза миналата седмица: „Мерките трябва да бъдат съсредоточени върху тесен периметър, върху най-уязвимите“.

Но Мануел Пардос, президент на групата за защита на потребителите ADICAE, предупреди, че критериите за облекчаване в миналото са били толкова строги, че „са изисквали кредитополучателите буквално да мизерстват“.

Една от идеите на банките е за временно отлагане на лихвени плащания изцяло и прибавянето им към дължимата сума в края на заема. Друго предложение е за удължаване на срока на ипотечните кредити, за да се намали месечното бреме.

Но ADICAE изчислява, че удължаването на средния ипотечен кредит в Испания с пет години ще прибави лихвени плащания за общо 6700 евро.

Йоланда Диас, един от испанските вицепремиери, заяви миналия месец, че предложенията на банките „не са достатъчни“. Министри побързаха да отбележат миналата седмица, че всички най-големи банки отчетоха силни тримесечни печалби.

Засега броят на кредитите, които се превръщат в проблемни, е малък. Испанската централна банка съобщава, че има „основателно съмнение“ за пълното изплащане на едва 3,9% от целия дълг на потребителите, далеч от връхната точка от 13,6% през 2013 г. Освен това жилищните заеми обичайно са една от последните сметки, които хората спират да плащат.

Хосе Антонио Алварес, главен изпълнителен директор на най-голямата испанска банка Santander заяви миналата седмица, че страната „съвсем не е близо“ до мрачните дни от 2008 и 2009 г. Тревогите стават основателни, когато източниците на доходи на хората изчезнат, но Испания не отчита материален ръст на безработицата, допълни той. Последното тримесечие безработицата нарасна до 12,7%, което е ниско ниво по исторически стандарти за Испания, но трудовият пазар продължава да е отслабен заради преобладаващо временните договори.

В Колменар Виехо това е още едно нещо, което тревожи Бенито. „Аз съм служител на временен договор и по всяко време може да ме изхвърлят на улицата“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: nkavrakov1982 , е добре де за някой условен Uniper може да влеем нанайсе млрда, щото не са си направили сметката, а обикновените потребители да се мъчат. Не става така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Централната банка е мълчалива, че е некомпетентна за прекратяване на сегашната инфлация. С некомпетентност е невъзможно успешно прекратяване на сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 4
Моабет да става
преди 1 година
До: nkavrakov1982Прав си. Но трябва да се вземе предвид и това, повечето кредитополучатели не са достатъчно грамотни икономически / аз включитено. / Българският народ казва: Не е виновен този който е изял баницата...Нека и тези които им е работа да разбират от финанси да си поемат отговорноста за неразумно раздадени кредити. За съжаление в България закона закриля банките, а не гражданите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: 0pkТова няма как да стане ,защото по този начин ще стимулират поемането на дълг без никаква сметка от страна на този дето го взима ,в икономиката има и трудни моменти ,ако не си си направил сметката че ще дойдат лоши времена защо теглиш заеми ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
can protocol-a нема да движи комбайните и тракторете без северен паток.Норвежците префрълиха добива на зелен гас и па ша опират до сръп чук и петолъчка сегашните пубери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 11
0pk
преди 1 година
Е добре де, да не пипат лихвите по старите кредити, за да не поставят хората в затруднено положение. В крайна сметка банките могат да си позволят малко по-нисък доход. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
До: VentsiВ щатите след Лимон Брадърс фалираха много банки Европейската комисия излезна партиен секретар "дайте да дадем" и сега ще има още повече шума срещу по-малко стоки.Въпрос на време е глада да стане още по-силен от тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: VentsiОказва се че най-старата приказка за банките остава в сила след вируси,войни,и изобщо каквото се сетите -Когато навън е слънчево банкера Ви подава услужливо и с усмивка чадър/раздаването на кредити за мечтания дом ,с УЖ изгодни условия /,когато навън се заоблачи,загърми и завали,банкера Ви иска да му върнете чадъра и Вие оставате сам в бурята ,това се случи отново,раздадоха кредитите и сега започват да събират ,цените на имотите и балона който се наду отново го реализираха те .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 47 rate down comment 3
Ventsi
преди 1 година
Банкерите се превърнаха в новите дилъри. С години захранваха населението с евтини кредити и когато огромна маса от хора се закачи на въдицата, започват да вдигат лихвите. Само 1% вдигане на лихвите при над 50 млрд. лв ипотечни кредити е над 500 млн лв годишно допълнителна печалба. Дори от наркотици не се правят подобни печалби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
юрибор преди 15 годин раздаваше Хипотеки с 40 годишен матуритет много кобили са фанати от гората да Вършеят.Буяк ша излаза от дирника на всичкото златен милиярд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още