IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели в Европа искат служителите да остават вкъщи, за да спестят от енергийните разходи

Високите сметки за ток и отопление карат някои мениджъри да отменят задължителното връщане на работното място и не всички служители са доволни

19:42 | 16.11.22 г. 2
Мерките за пестене на енергия в Милано включват и по-кратки часове улично осветление. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Мерките за пестене на енергия в Милано включват и по-кратки часове улично осветление. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

От две години кметът на Милано Бепе Сала се опитва да върне държавните служители в офиса, след като те работеха от вкъщи в разгара на пандемията от COVID-19. Сега той иска служителите да останат още време у дома, за да намали високите сметки за енергия на общината, пише Wall Street Journal.

Сала не е сам. В Европа някои работодатели насърчават служителите си да прекарват по-малко време в офиса, тъй като високите сметки за ток и отопление стават непосилен разход, който забавя или дори обръща стремежа за края на повсеместната работа от вкъщи.

„Това започна с войната в Украйна“, казва Сала, който неотдавна обяви петък за ден за задължителна работа от вкъщи за над 2000 служители на общината в Милано. „Всички трябва да спестим енергия“, допълва той.

Енергийната криза в Европа обръща дебата за работата от вкъщи с главата надолу. Работата от разстояние сега е услуга, която ръководителите искат от служителите си, а не тенденция от времето на пандемията, която мениджърите се стремят да прекратят.

Разходите за енергия в Европа нарастват след нашествието на Русия в Украйна, което доведе до намалени доставки на руски горива към Стария континент в отговор на санкциите на Европа срещу Москва и подкрепата за Киев.

Някои офис сгради в Европа са затворени един ден в седмицата или повече, за да пестят от енергийни разходи. В Испания от държавните служители често се изисква да работят от разстояние до три дни в седмицата, когато офисите им са затворени. До неотдавна служителите имаха правото да работят от вкъщи един ден в седмицата.

Работодатели от частния сектор се присъединяват към тях. Най-голямата телекомуникационна компания в Италия Telecom Italia преговаря с профсъюзи да пренасочи повечето служители към задължителна работа от разстояние в петък, когато повечето сгради ще остават затворени, съобщи компанията. Служителите вече получиха разрешение да работят от вкъщи два пъти седмично, ако искат.

Не всички служители са доволни отново да работят повече от вкъщи и то по същата причина, поради която работодателите не ги искат в офиса – скъпо е.

Профсъюзи твърдят, че е нечестно да се стоварват растящите разходи за ток и отопление върху служителите и настояват за финансови компенсации за работата от вкъщи.

„Хората, които работят от вкъщи, са обременявани с разходи, които всъщност работодателите им трябва да поемат. Използването на работата от разстояние, само когато е удобно за работодателите, може да предизвика конфликт, особено във време, когато семействата изпитват затруднения с високите разходи“, коментира Флориндо Оливейро, представител на най-големия синдикат в Италия CGIL.

Във Великобритания близо една четвърт от служителите планират да работят от офиса по-често, за да ограничат потреблението си на енергия у дома, сочи неотдавнашно допитване на компанията за пазарни анализи OnePoll.

След като преминаха изцяло към работа от разстояние в разгара на пандемия, повечето служители в САЩ и Европа постепенно се връщат към офиса за най-малко няколко дни в седмицата, показват допитвания.

„Всички тези призиви да си стоим вкъщи по време на COVID подмамиха хората да мислят, че всъщност не е необходимо да работят усилено. Предстои рязко събуждане!“, заяви Илон Мъск преди да забрани работата от разстояние в Tesla през юни.

Миналата седмица Мъск предупреди служителите в Twitter, който придоби неотдавна, че ще сложи край на работата от разстояние за повечето от тях.

В Европа, където разходите за енергия почти са се удвоили спрямо година по-рано, притесненията за производителността при работата от вкъщи отслабват.

Кметът на Милано Сала смятал работата от вкъщи за нещастна необходимост, след като COVID връхлетя Северна Италия в началото на 2020 г., и очаквал, че тя бързо ще бъде елиминирана.

„Време е да се върнем на работа“, каза той през юни същата година. Но строгата му позиция омекнала. Той неотдавна увеличил броя на дните на работа от разстояние за служителите си до средно около десет на месец спрямо осем преди това заради високите разходи за енергия. Сала въвел също и други мерки за пестене на енергия в Милано като по-кратки часове за улично осветление.

Когато кметът на район в Брюксел обявил задължителен ден за работа от вкъщи за служителите си миналия месец, той добавил и извинение. „Това не са приятни мерки“, казал Емир Кир, кмет на Синт Йост, при съобщението, че офисите ще остават затворени в петък в обозримо бъдеще. „За съжаление нямаме избор, ако искаме да запазим работните си места и справедливи нива на данъци“, допълнил той.

Някои работодатели предлагат финансови стимули на служителите си, за да са далеч от офиса. Air France плаща на служителите си допълнителни 4 евро за всеки ден работа от разстояние. Френската авиокомпания удължава политиката си за хибридна работа от пандемичната ера, която позволява на около 11 хил. служители да работят от вкъщи до три дни в седмицата. Централата на компанията и останалите офиси остават затворени в петък. Служителите в държавния сектор във Франция получават 2,50 евро на ден, за да работят от вкъщи.

Във Великобритания допълнителните разходи за служителите, работещи от вкъщи през цялата седмица тази зима, може да варират от 50 паунда до 130 паунда на месец, показват проучвания.

Разходите са по-ниски за работещите хибридно служители. В Италия допълнителните разходи за енергия, включително отопление през зимата и охлаждане през лятото, прибавят около 400 евро на година за хора, които работят от вкъщи два дни в седмицата, показва изследване на центъра за анализи Osservatorio Smart Working към Политехническия университет в Милано.

Но работата от вкъщи пести пари по други начини. „Служителите пестят средно около 1000 евро само от разходи за пътуване до работа“, казва Мариано Корсо, който ръководи центъра за анализи. „Има явни спестявания с работа от разстояние“, допълва той. За компаниите нетните спестявания достигат около 500 евро на служител, показва изследването.

Милано се надява са спести до 2 млн. евро тази зима, като затваря четири общински офис сгради в петък. Хората, които не искат да работят от вкъщи в петък, могат да посещават други отворени офис сгради.

Федерико Гамберини е сред близо 2300-те служители на община Милано, чийто офис ще бъде затварян в петък. Той обича да работи от вкъщи, но смята, че работодателите трябва да споделят част от спестяванията си със служителите.

„Въпросът не е толкова в парите, а в принципа“, казва Гамберини.

Кметството преговаря с профсъюзите за възможни финансови стимули, но казва, че спестяванията от работата от разстояние не са много. „Просто ограничаваме загубите си“, отбелязва Сала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Rodnok... Ти като значим и редовен дъвкател ги назнайваш нещата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Rodnok
преди 1 година
Яко ще го дъвчат тази зима из цяла Гейропа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още