IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерски спор за работата от разстояние и връщането в офиса

Австралийският предприемач Скот Фаркухар осмя заповедта на Илон Мъск за връщане на служителите в офиса

13:13 | 03.06.22 г. 9
<p>
	<em>Скот Фаркухар. Снимка:&nbsp;Atlassian Plc&nbsp;</em></p>

Скот Фаркухар. Снимка: Atlassian Plc 

Милиардерът Илон Мъск влезе в спор в Twitter с третия по размер на богатството човек в Австралия за ползата от това да се сложи край на пандемичната практика за работа от разстояние, пише Ройтерс.

Във вътрешен корпоративен имейл тази седмица главният изпълнителен директор на Tesla Inc заяви, че "от всеки в Tesla се изисква да прекарва минимум 40 часа в офиса на седмица" и "ако не се появите, ще приемем, че сте подали молба за напускане". Това предизвика критики сред защитниците на правата на работниците заради потенциалния риск от заразяване с коронавирус.

Съоснователят на австралийския разработчик на софтуер за управление на проекти Atlassian Plc Скот Фаркухар осмя заповедта на Мъск в поредица от съобщения в Twitter като "нещо от 50-те години на миналия век". Политиката за "работа отвсякъде" на компанията, регистрирана в САЩ, е "ключ за нашия непрекъснат растеж", посочи той. "Насочваме усилията си към увеличаване на Atlassian до 25 хил. служители до финансовата 2026 година", написа Фаркухар. "Интересуват ли се служители на Tesla?".

Мъск отвърна: "Горната поредица от туитове илюстрира защо рецесиите изпълняват жизненоважна икономическа прочистваща функция".

Илон Мъск. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Размяната на реплики не е необичайна за Мъск, който често използва Twitter, за да прави остри изявления по чувствителни теми.

В Силициевата долина много технологични фирми преминаха към смесен модел на работа от дома и офиса по време на пандемията, докато други определиха дати за връщане в офиса, но ги отмениха впоследствие с появата на нови вълни на коронавируса.

Мъск, най-богатият човек в света, а също и главен изпълнителен директор на SpaceX, е влизал в спорове и с други милиардери. През 2021 г. той публикува изображение на медал за второ място в отговор на туит от Джеф Безос, празнуващ успеха на Amazon.com Inc.

През 2017 г. другият съосновател на Atlassian - Майк Кенън-Брукс, сътрудничи на Мъск, като публично подкрепи предложението му за доставката на най-голямата литиево-йонна батерия в света за щата Южна Австралия, след като той претърпя прекъсване на електрозахранването през 2017 г. Кенън-Брукс, който оттогава ръководи кампания за закупуване на австралийската енергийна компания AGL Energy Ltd и ускоряване на прехода ѝ към възобновяема енергия, сега сподели в Twitter забележките на Скот Фаркухар, критикуващи заповедта на Мъск за връщане в офиса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
cherney
преди 1 година
Казах го по принцип, а Мъск едва ли дава подобни указания просто ей така. Най-вероятно има някакви съображения. Аз съм фен на home office и 4-дневна работна седмица, ако това е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
''....но има и такива, където се изисква личен контакт, присъствие в офис или цех....''Видно от съдържанието на статията, предметът на дейност на фирмите и на двете спорещи страни, е предимно ИТ услуги. Което влече след себе си извода, че не става въпрос за производствена дейност в завод/ хале или за промишленост, а за предоставяне на ИТ услуги/ ИТ дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
cherney
преди 1 година
Все пак трябва да имаме предвид, че съществуват различни бизнеси и в някои компании можеш да си home office нон стоп / брат ми, например, който се занимава с кибер секюрити /, но има и такива, където се изисква личен контакт, присъствие в офис или цех. Така, че забележката на австралиеца е търсене на пет минути слава в случая. Прочети за предизвикателствата пред Тесла във връзка с развитието на мащабно производство на Model 3 и решенията на Мъск, а също така и за изграждане производствения процес по създаване на двигателя Raptor, ползван от СпейсХ и ще разбереш каква величина е Мъск. Апропо, уверявам те, че IT специалистите са бол за разлика от кадърни инженери, които могат да измислят нови батерия и / или двигател, респективно мениджъри, които могат да изградят предприятие, което да произвежда по половин милион автомобили, например
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Ти пък откога имаш нещо общо с квантовия компютинг, ИТ, сайбърсекюритито, че да даваш становище по казуса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Gocho
преди 1 година
Той е наясно ,ама му се налага да ги изрита ,а и тепърва още ще изрита ,че и заводи ще затвори тук там , особено в такива страни ,дето много разбират от "права"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Преди няколко дни, каза, че трябва да съкрати 10% от служителите, в същия момент прави ден на отворените врати, че да привлече най-добрите в сектора. И като чуеш, че иска минимум 40 часа седмично в офиса, първото за което се сещаш е, че вероятно всеки работи и овъртайм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
той използва факта, че развива изключително нови неща, които са интересни... и имаш чувството че създаваш бъдещето. Това минава много добре при младите, защото са нахъсани в началото на кариерата си... но с течение на времето стреса, бърн аута си казват думата... все още не може да ходим срещу природата! :):) ... пък и конкретно за Спейс екс, там не е като да има супер много компании в тоя сектор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
Аааа- никой не е луд да бачка толкова много работни часове високоинтелектуален труд, а после онзи да му каже- ''Изчезвай от фирмата- утре да те няма, тъй като искаш работа дистанционно от домът ти''...Като работодател /вероятно/ е изключително кофти, а като собственик на фирма пак не е много наясно, че не управлява чушки и домати, а кадърните и способни ИТ-та и в САЩ, и навсякъде по света, не се ритат по улиците и броят им не е с милиарди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
колкото и да ме кефи Мъска и нещата които прави... пазете се от работодатели като него! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още