IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София през 2022 г.: Тези толкова трудни ремонти

Забавяне и ремонти на ремонта - столицата изпраща още една обичайна година

09:07 | 24.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изпращаме 2022 година - още една година, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2022".

Гафове в знакови ремонти и забавяне или отлагане за неопределено време на други – и 2022 г. не мина без засечки в усилията на градската власт за обновяване на ключови централни пространства в София. Към станалия печално известен ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, който впоследствие наложи нееднократни „ремонти на ремонта“, тази година се прибави пренареждането на жълтите павета по централния булевард „Цар Освободител“. Само седмица след като движението в пренаредения участък беше пуснато през септември, стана ясно, че се планира ремонт. Причината – разместена настилка и зейнали фуги.

В същото време началото на реконструкцията на друго емблематично пространство в София – площад „Света Неделя“, пак беше отложено за неопределено време, както и обновяването на Централната минерална баня. Втори пешеходен мост в Южния парк и заявено намерение за обновяване на пустеещата от години къпалня „Мария Луиза“, са сред другите по-големи проекти на градско ниво, които бяха обявени тази година. През пролетта на следващата година се очаква да започне и изграждането на 30-километров Зелен ринг на София, който предвижда стари железопътни линии в града да бъдат превърнати в пешеходни и велосипедни алеи.

Пренареждането на жълтите павета, което се изпълняваше от „Трейс Груп Холд“, беше част от ремонтите в центъра на столицата. Те започнаха през 2018 г. и по план трябваше да приключат в началото на март догодина. Финансирането е осигурено по програма „Региони в растеж“. Но общината спря проекта за повече от година, тъй като търсеше нови изпълнители, и в крайна сметка беше принудена да поиска удължаването му с шест месеца, за да не загуби европейското финансиране. Така ремонтите в центъра на София ще се точат до септември догодина, а конкретно пренареждането на жълтите павета пред парламента ще продължи и през пролетта. Заради некачествения ремонт фирмата изпълнител беше глобена със 100 хил. лв.

Това лято започна и ремонтът на ул. „Иван Шишман“, който трябваше да приключи до 25 септември, но и този краен срок не беше спазен и подновяването на настилката на малката търговска улица ще се довършва напролет. Това се случва, след като улицата остана разкопана цяло лято миналата година заради смяна на магистрален топлопровод. Стойността на обществената поръчка за ремонта на ул. „Иван Шишман“ е 5,4 млн. лв. без ДДС и включва и ул. „Шести септември“.

Началото на реконструкцията на знаковия софийски площад „Света Неделя“ също се бави заради съдебни дела, заведени от граждани и собственици на търговски обекти в района, които обжалват разрешението за строеж. Идейният проект е дело на италианското архитектурно студио „Фуксас“, което спечели организирания от Столична община международен конкурс през 2019 г. Впоследствие той беше преработен и първоначалните планове на общината бяха да обяви поръчка за избор на строител през пролетта на 2022 г. Това така и не се случи, а съдебните дела може да се проточат с месеци, което ще забави още повече проекта.

Той предвижда да бъдат възстановени пешеходните зони в центъра, за да се създаде непрекъснато и оживено обществено пространство, което освен площад „Света Неделя“ ще включва още пешеходните части на бул. „Мария Луиза“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Витоша и ул. „Съборна“. Първоначалната идея за пълна забрана на достъпа с автомобили отпадна и преработеният проект предвижда възможност за влизане с коли до църквата „Света Неделя“ и сградата на Софийската митрополия, която е дом на патриарх Неофит.

И обновяването на Централната минерална баня в София ще се забави още, въпреки че докладът с План за обновяване на сградата, изработен от общинското предприятие „Софияплан“, беше внесен в общинския съвет още през април миналата година. Мотивът – планът вече бил неактуален и трябвало да се преработи. През 2020 г. жури избра четири концепции на български и международни архитектурни колективи, по които трябваше да се приеме задание за конкурс за проекти за развитие на северното и източното крило на банята. Всички концепции предвиждаха да се развива балнеологията в съжителство с Регионалния исторически музей в София. Според общинарите обаче първо трябвало да бъде избран концесионер и след това да се изготви задание за архитектурен конкурс съобразно неговите идеи за бъдещите функции на северното и източното крило. За обновяването на емблематичната сграда в центъра на София са необходими между 9 и 12 млн. лв., които според съществуващия План за обновяване трябва да дойдат от общинския бюджет, но ако се преработи, инвестицията ще бъде направена от бъдещия концесионер.

Макар и с голямо закъснение първият етап от ключовия ремонт на релсовия път по бул. „Цар Борис III“, който започна през април 2021 г., приключи през декември. Заради забавянето с 90 дни на началния участък от трасето – от Съдебната палата до площад „Руски паметник“, на фирмата изпълнител ВДХ беше наложена глоба от 900 хил. лв. Първата част от ремонта на трасето включваше още изграждането на линеен парк между площад „Македония“ и Руски паметник и реконструкция на релсовия път до ухо „Бъкстон“. Вторият етап от бул. „Бъкстон“ до кв. "Княжево" по договор трябва да бъде завършен през април 2023 г. Целият проект се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“, а сумата е над 48 млн. лв. През април стана ясно, че общината е глобена по тази обществена поръчка с 12 млн. лв. от управляващия орган на програма „Региони в растеж“ заради провеждането на опорочена процедура по избор на строител.

Последна актуализация: 19:36 | 25.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още