IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. В. Мирянова: Завърналите се у нас млади хора са новата група купувачи на имотния пазар

Строителството засега е адекватно на търсенето, защото има пазар за добрите жилищни имоти, казва изпълнителният директор на АРТЕКС

12:04 | 06.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Артекс Инженеринг Снимка: Артекс Инженеринг

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в "Интер Експо Център". Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

За състоянието на имотния пазар, иновациите в строителството и търсенето на имоти разговаряме с арх. Весела Мирянова - съосновател, изпълнителен директор и мажоритарен собственик на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД.

Към края на годината е време за равносметки, каква е вашата общо за строителния сектор в София и в частност за вашата компания? Кои са най-големите предизвикателства за строителните компании в момента? 

- В строителството в София навлязоха значителни капитали. В него стъпиха компании, които до този момент са строили другаде или са имали друга сфера на дейност. Така че се строи повсеместно и интензивно.

В тази ситуация АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ има предимството, че е разпознаваема, призната, утвърдена компания. Клиентите ни – от началото на 90-те години досега – знаят, че винаги сме тук; дори не сме сменяли мястото на централния си офис. Това дава несравнимо с нищо чувство за сигурност, що се отнася за гаранционното обслужване и дори след изтичане на срока му.

Предполагам, че за новите за София строителни компании предизвикателството би било именно във вдъхването на подобна увереност. Клиентите да са сигурни, че могат да разчитат на тази компания тук, сега и винаги. За АРТЕКС предизвикателството е да продължаваме да синхронизираме начина на строене у нас с най-добрите образци от света, да бъдем иновативни по отношение на материали, технологии и системи. Всичко това – при разширяване на гамата на строителните продукти, така че качеството на АРТЕКС да бъде достъпно и за тези, които не са мислили, че могат да си го позволят.

Арх. Весела Мирянова

Арх. Весела Мирянова е съосновател, изпълнителен директор и мажоритарен собственик на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД. Завършила е Строителния техникум „Христо Ботев“ в София със златен медал, архитектура в УАСГ, специалност „Жилищни сгради и хотелски комплекси“, отново с отличие; има специализации в областта на финансите и маркетинга.

Член на Българската търговско-промишлена палата, на УС на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България и на редица други професионални и благотворителни организации. Обожава работата си, защото в нея има съзидание, смелост и размах. Всички свои награди възприема като успех на компанията. Радва се на постиженията на своите пораснали син и дъщеря, както и на всеки час с двамата си внуци.

Наложи ли се да направите промени и какви в модела си на работа при започване на нови проекти и довършване на съществуващи, за да отговорите на предизвикателствата? 

- Конкуренцията стимулира, разбира се, но ние реализираме днес това, което заложихме като цел още през 1993 г.: здравословно, функционално жилище с икономична поддръжка. Сега само намираме най-актуалните, най-иновативните средства за това. Въвели сме, например, рекуператорната система с нейните двойни ползи: до 80% от топлинната енергия се запазва у дома при непрекъснат приток на свеж въздух, пречистен от полени и прахови частици. Друго въведение са фотокаталитичните материали (като активната керамика, например), пречистващи въздуха в общите части чрез процеса на фотокатализата.

С натрупания опит от пандемията се изостря интересът към всичко, което предотвратява разпространението на зарази: управление с гласови команди, безконтактно придвижване с асансьорите, въздушни изолационни системи за блокиране на кръстосаните инфекции, UVC дезинфекционни модули и материали с антибактериално покритие в общите части на сградите. Активно следим всичко свързано с енергоефективните сгради и принципите на устойчивото строителство въобще.

Какъв е обобщеният образ на купувача на жилище в момента и има ли групи купувачи, които са били активни на пазара преди, но не виждате сега? 

- АРТЕКС се отличава със стабилна мрежа от купувачи. Нещо обичайно е порасналите деца на първите ни клиенти да търсят собствено жилище именно от нас, защото са се убеждавали в качеството му през целия си съзнателен живот. Активно се купуват и жилища за инвестиция.

Не виждам да изчезва група купувачи, напротив! Ясно се очертава нова: на млади хора, които са получили образование в чужбина и са работили там, но са избрали да се върнат. Живели са в луксозни сгради, видели са предимствата на безупречното строителство, на енергоефективността, на вградените зелени практики в обитаването, на естетиката на цялото и във всяка негова част, на ефективния мениджмънт. С пълно основание искат да живеят в такава среда и у нас. Смятат по-високите цени на такива жилища за приемливи заради личните си наблюдения върху цените навън и заради собствените си доходи. Не пестят, инвестират. В тази група най-големият сегмент са IT специалистите.

Сделките с имоти намаляват пет поредни тримесечия, но цените на жилищата продължават да растат. Какво е обяснението? 

- Влизането в еврозоната предполага доближаването на цените на жилища у нас с тези в Европа. Покачването отразява постепенността в този процес и не мисля, че може да бъде избегнато. Повишаването на цените на суровините и материалите също допринася за този ефект.

Много или малко е жилищното строителство в София в момента? Какви са очакванията ви за съотношението между търсенето и предлагането на жилищния пазар в столицата в краткосрочен план? 

- Засега е адекватно е на търсенето, защото има пазар за добрите жилищни имоти. В София винаги ще има.

Всъщност страхът от пренасищане е стимулиращ по отношение на креативността и иновативността. Клиентът с право става по-взискателен при наличие на по-голям избор.

Друг е въпросът, че заради желанието една сграда да се реализира максимално бързо, често страда проектирането. Една впечатляваща фасада например може да прикрие несъвършенствата във функционалните схеми на жилищата. Признавам, че разпределението е вечната ми болна тема. Сградата не е декор, а жива среда, в която всичко трябва да е красиво, трайно и много, много функционално.

Кои са новите и бъдещите квартали в София, които ще се развиват? Към кои от тях гледате? 

- Следвайте метрото, ако искате най-бърза ориентация при търсене на перспективни зони. Вижте например какво се случи с „Дружба“, който преди метростанциите там не беше сред привлекателните квартали. Сега се развива интензивно. „Кръстова вада“ чака своята метростанция, ще има нови и в „Люлин“. Инфраструктурата е водеща.

Разбира се, ние изследваме цяла група показатели, за да сме сигурни, че предлагаме на клиентите си възможност за далновиден избор. Сред тях са чистотата на въздуха, възможностите за работа, за образование и за пълноценното свободно време.

Защо подкрепяте Investor Finance Forum? 

- Човекът не е остров, казва поетът Джон Дън, но и никоя компания не е остров. Цялото общество има нужда от събития, в които се установяват и укрепват връзките между професионалисти в различни сектори на деловата сфера и в които сверяването на часовниците става с най-точните инструменти. Актуалността на информацията и споделянето на добрите практики са изключително важни за една строително-инвестиционна компания като АРТЕКС, затова с радост подкрепяме Investor Finance Forum.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още
Финанси виж още