IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите брокери пред кризата на жилищния пазар

През пандемията много представители на поколението Z влязоха на жилищния пазар, но вече усещат трудностите

23:50 | 05.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато става въпрос за работа, професията брокер изглеждаше като детска игра за представителите на поколението Gen Z (родените между средата на 90-те и края на първото десетилетие на новото хилядолетие, бел. авт.)

По време на бума на активите по време на пандемията, когато цените на жилищата нарастваха главоломно и купувачите действаха бързо, а понякога дори плащаха в брой за невидими имоти, а TikTok беше залят със съвети как да прехвърляте и продавате имоти, дигиталното ноу-хау на представителите на това поколение им даде предимство, пише Bloomberg.

Но точно когато най-новата група агенти по недвижими имоти навлизаше в бизнеса, по-широкият пазар, а също и индустрията като цяло, бяха ударени от рязко нарастващите лихви по ипотечните кредити, които замразиха пазара и засилиха съкращенията в брокерските компании през 2023 г. Сега новото поколение се намира в ъгъла на охладен пазар на труда и е подложено на страшни турбуленции в началото на кариерата си.

Джила Гудман е започнала работа в силните времена. Преди това тя искала да стане актриса и сервирала кафе на холивудски декори, изкарвайки „най-много“ 2500 долара на месец. Но през 2021 г., когато цените на жилищата се повишиха, 25-годишната жена се е запознала с агент. Този път такъв, който работи в областта на недвижимите имоти.

„Той имаше скъп автомобил и изглеждаше стабилен“, спомня си тя. „Всичко, което правят тези хора, е да показват красиви домове и да говорят с хората“, помислила си Джила тогава. Това я накарало да се замисли.

Тя решила да смени работата си. Гудман получила лиценза си, променила профилите си в социалните медии, за да се фокусира върху съдържанието на имоти, и напуснала Лос Анджелис, за да отиде в Лас Вегас, където цените на жилищата са нараствали изключително по това време. Дори с лихвите по ипотечните кредити, които доближават 20-годишни върхове, Вегас остава „ донякъде конкурентноспособен“, според компанията за недвижими имоти Redfin. Гудман споделя, че е продала 10 имота този октомври и е спечелила почти 100 хил. долара от комисионни.

Това е впечатляваща история, която трудно би се повторила и при друг млад брокер. Продажбите на жилища са намалели през миналата година, тъй като купувачите се отдръпнаха заради по-високите разходи по заемите, а много потенциални продавачи решиха да не пускат обяви с имотите си, задълбочавайки недостига на налични такива, наблюдаван от години.

През последните седмици обаче има признаци на размразяване. От една страна има голямо търсене от купувачи, които са се отказали да купуват жилище преди това и от собственици, които искат да се преместят. А от друга лихвите по ипотечните кредити се понижиха през последните седмици на 2023 г., спадайки под 7%, тъй като Федералният резерв сигнализира за намаляване на лихвите през 2024 г.

Но предизвикателствата излизат извън границите на пазара, тъй като агентите са изправени пред екзистенциални въпроси относно възнаграждението, основано на комисиони, което отдавна е в основата на недвижимите имоти в САЩ. През октомври съдебна комисия в Мисури установи, че Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (National Association of Realtors) и други организации са се договорили да поддържат изкуствено високи комисиони - обикновено около 5-6 % от продажната цена, които се разпределят между агента на купувача и на продавача в една сделка.

По-късно тази година се очаква в съда в Илинойс да бъде разгледан по-голям колективен иск по същия основен въпрос, а Министерството на правосъдието също проверява подобни практики. Прекратяването на практиката може да означава, че младите агенти ще се борят да получат доходите, които тези комисиони са предлагали на предишните поколения в една индустрия, която е известна със своите цикли на ръст и спад.

Това тревожи Сабрина Пауъл, 26-годишен брокер в Лос Анджелис. След като учи бизнес в колежа, тя се запознава с шефа си чрез TikTok, след като той коментира едни от популярните ѝ видеоклипове.

„Не осъзнавах проблемите с пазара на недвижими имоти, докато не подписах договор“, каза тя. „Едва когато бях на терен, си помислих, че съм се прецакала.“

По-старите агенти са минали през подобни кризи и преди. И отчасти възрастта е това, което пречи на по-младите професионалисти в областта на недвижимите имоти Според Националната асоциация на брокерите типичният представител е „60-годишна бяла жена, която е посещавала колеж и е собственик на жилище“. В по-широк план хората са склонни да смятат, че агентите по недвижими имоти са на възраст над двадесет и няколко години. И на някои купувачи им е трудно да поверят това, което често е най-голямата финансова сделка в живота им, на сравнително неопитен човек.

„Когато хората ме видят, си мислят, че съм на 17 или 18“, признава Амбър Пъркинс, 27-годишен агент от Лос Анджелис. „Тя е млада и неопитна, не знае какво говори“, съм чувала да казват по мой адрес.

Пъркинс и нейните връстници се борят с парадокса в началото на кариерата в областта - имат нужда от сделки, за да придобият опит, но получават сделки само ако имат такъв. Това е особено трудно на пазар, който рязко отстъпи от силния си период и сега предлага малко сделки.

За да се справи с това, Пъркинс казва, че разчита на силните си страни като дигитален специалист и усилено работи в социалните медии.Там тя се запознава с повечето от потенциалните си клиенти.

"Млада съм", казва тя. "Но съм уверена в способностите си и в това, което мога да направя."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 41 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Младите брокери ще тввбва да се учат да преживяват на минимална заплата през следващите години. 2009-2014 дали ги помнят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 месеца
У нас ,в България е същата история ,ако видите десетките подкасти,видеа на разни брокери които са на 20,25 години ,ще си помислите че има вечно парти,вечен купон,за съжаление тези млади хора никога през живота си не са преживели криза или спад на пазара на имоти.Масата от тях не само в имотния бизнес ще получат шок ако останат без работа или доходи за някакъв период,те са свикнали и си мислят че винаги ще е розово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още