IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Стойнев: Зеленината на покрива подобрява енергийната ефективност на сградата

Изграждането на зелен покрив вдига и пазарната цена на имота без да се увеличава размерът му, посочва ландшафтният архитект

08:00 | 01.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Светослав Стойнев.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Светослав Стойнев. Снимка: Investor.bg

- Какви видове зелени покриви има?

Зелените покриви са 4 вида – екстензивен, полуинтензивен, интензивен и суперинтензивен.

Екстензивният зелен покрив е икономичен, с дебелина на почвения слой до 12 см. Той не се нуждае от напоителна система и се поддържа изцяло от атмосферните условия, като се използват растения с малка височина.

При полуинтензивния зелен покрив почвеният пласт е до 30 см, като за озеленяването се използват трева, малки храсти, цветя и различни декоративни видове, но трябва да бъде осигурено напояване и достъп за целите на поддръжката.

При интензивния зелен покрив имаме всички дадености на една истинска градина, с тази разлика, че е на покрива. Почвеният субстрат е до 56 см. Използваните видове могат да бъдат най разнообразни: декоративни храсти, малки дървета и др. Задължително е изграждането на напоителна система.

И последният вид – суперинтензивен зелен покрив, обикновено се изгражда върху приземни конструкции, като например подземни паркинги и гаражи и др. Почвения субстрат е 80 см. Може да се използва голямо разнообразие от дървесно-храстова растителност, както и да се изградят алеи, по които при нужда могат да влизат пожарни автомобили, линейки и др.

- Колко би струвало изграждането на зелен покрив на един средностатистически български блок?

Цената започва от 50-60 евро на м² в зависимост от това какъв тип зелен покрив ще се избере. Аз например живея в блок с площ от около1 000 кв. м², в който има 128 апартамента. Ако предположим, че средната пазарна цена на всеки апартамент е 50 000 евро, себестойността на зеления покрив би била по малко от 1% от стойността на цялата сграда.

- Оттук насетне ще работите ли за приемането на някаква нормативна рамка?

Да, разбира се. Смятаме да проведем още срещи с представители на Столична община. Вече имаме проведени разговори с представители на Столичния общински съвет. Смятаме да се срещнем и с представители на дирекция “Зелени системи” в Столична община. Надяваме се Общинският съвет в София да приеме промяна в наредбата, за която споменах.

- Само върху Столичната община ли ще концентрирате усилията си или предстои да работите и с други общини?

В следващите месеци ще направим представяния на видове системи за покривно озеленяване в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Вече имахме едно представяне, което се състоя в София. Ще работим в национален план, ще се срещаме с колкото се може повече представители на държавата и общините, които биха били полезни за решаването на съществени проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още