IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Съйков: Запазването на стабилността на пазара на имоти е постижение

Нужно е увеличение на сделките и промяна на съотношението търсене-предлагане, за да има ръст на новото строителство и цените, смята управителят на "Имоти" ООД

08:02 | 05.09.14 г. 6
<p>
	Валентин Съйков. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Валентин Съйков. Снимка: Личен архив

- Ако доскоро се търсеше най-евтиното, дори с цената на множество компромиси, какво наблюдавате сега?

- Всеки търси това съотношение, което може да си позволи за съответния вид жилище и район. Истината е, че пазарът е силно диференциран съобразно икономическото разслоение на населението, но мога да кажа, че в различните сегменти и ценови категории съществува равновесие. Смята се, че колкото отиваме по-нагоре в ценово отношение, изборът става по-лесен, но не е точно така, защото се повишават критериите на клиентите. Мнозинството от имотите в по-високите ценови категории по редица показатели не отговарят на търсенето. Голямата част от тези имоти имат недостатъци, с които такъв купувач трудно би се примирил.

- Какви тенденции наблюдавате при търсенето и предлагането на жилищата старо строителство, включително и в панелните комплекси?

- Жилищата в панелните комплекси, напук на всички прогнози през последните две десетилетия, продължават да се продават по две основни причини. Първо – те са по джоба на масовите клиенти, които имат ограничени ресурси и които имат остра необходимост да си решат жилищния проблем с определена сума пари, с които разполагат, без значение дали става въпрос за пари в брой, или за кредит. Другата причина е, че те са апартаментите с най-добро разпределение и когато един панелен блок е добре поддържан, той все още предлага доста прилични условия за живот, които хората с ограничени ресурси могат да си позволят. Да не говорим за наличието на зелени площи, места за паркиране около тези блокове. Не е само цената единственият плюс на старото панелно строителство.

Оттук насетне основният въпрос е ще се намерят ли сили, воля и пари тези блокове да се санират. В тях живее огромна част от градското население. Примерът, който Германия даде в източната ѝ част още в началото на 90-те години, е красноречив. Много делегации ходиха да гледат какво беше направено за изключително кратко време в Берлин и други големи източногермански градове, но без резултат. Ако този опит се приложи в България, наистина тези жилища ще имат втори живот. Ако продължаваме в тази област само да си приказваме и да се отчитат резултати от порядъка на десетки жилища санирани на фона на съществуващите стотици хиляди, проблемите ще се задълбочават.

Този проблем няма друго решение, освен санирането по немски образец. Няма как всички тези хора в рамките на десетилетие да бъдат изнесени в нови сгради. Няма кой да построи толкова жилища, няма как огромни части от градовете да бъдат съборени и на мястото на тези блокове да се построят нови, защото това ще струва още по-скъпо.

- Доколко обаче високият дял на частната собственост у нас не задълбочава проблема, имам предвид неразбирателствата между съседи?

- И в Германия има висок дял на частната собственост, но това не пречеше на държавата да реши проблема за няколко години. Говорим за държава, която има ясна програма за действие и която заделя необходимия ресурс да се извършат тези действия. Естествено, държавата сама не може да свърши всичко. Връщам се отново на икономическите фактори, които влияят на пазара на имоти. Ако икономиката върви напред и хората получават все по-добри доходи, ако предприемачите получават достатъчно добри печалби и имат перспективи за развитие, ще се събират повече данъци, ще се вдигат и пенсиите. Тогава ще се съберат ресурси този проблем да се реши. Ако се затварят производства, ако хората в активна възраст масово емигрират, ако тук остават тези, които се нуждаят от социални помощи, тогава и този проблем, заедно с всички други, ще се задълбочава.

- В последно време се забелязва от статистическите данни, че има опити за ръст на цените в определени райони. Доколко това е трайна тенденция?

- На фона на всички фактори, които влияят на пазара, бих казал, че тези тенденции са в рамките на статистическата грешка. Даже ми беше интересно, че в най-динамично развиващите се пазари на имоти, в основни градове, водещи градове, през миналото тримесечие имаше лек спад на цените. В същото време в градове, които са сред най-пострадалите от обезлюдяването и икономическата криза, имаше леко движение нагоре. Това съвсем не откроява тенденция, защото това не значи, че във Видин, Монтана или Търговище пазарът тръгва нагоре, нито че във Варна и Бургас ще тръгне надолу. По-скоро това са моментни колебания и движения на тези пазари и много зависи как ще се развият събитията през есента и зимата.

Ако запазим стабилност на пазара като брой сделки и като цени, това ще бъде един малък успех. Ако постигнем умерен ръст най-вече в броя на сделките, защото това движи пазара всъщност, а не скоковете в цените, пазарът ще стои по-добре и ще означава, че се вливат свежи пари. Трябва да преминем през значително увеличение на броя на сделките, да се промени съотношението между търсене и предлагане – повишеното търсене да е намалило запасите от жилища на пазара и това да доведе до ръст на новото строителство и на цените. Това е нормалният механизъм на развитие на пазара. Ако при сегашните съотношения ние гоним някакъв по-сериозен ръст на цените, той би бил в известна степен изкуствен и няма да генерира дългосрочен растеж.

Пазарът на имоти е много по-подвластен на въздействието на външни и вътрешни икономически фактори. Пазарът на хляба и на киселото мляко например са подвластни също на явления от най-различен характер, но въпреки всичко там потреблението се колебае в тесни граници, докато пазарът на имоти може да замре почти напълно, както го видяхме в предишни години, а може да преживее и сериозен бум, какъвто също наблюдавахме. Хората, които имат свободни пари, могат да си купят апартамент, вила, ваканционен имот в България или в чужбина, стига да виждат добра финансова перспектива. Дали българските граждани и чуждестранните инвеститори ще се ориентират към покупки у нас, зависи много от стабилността на икономическата среда и от успеха на водените политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
forum_rookie
преди 9 години
"Освен да строим какво друго?"Необходимостта да се строи няма нищо общо с необходимостта да се строи с печалба, варираща между 300% и 600%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
Веск
преди 9 години
Щом САЩ зависят от жилищното си строителство за растежа защо ние се притесняваме да го признаем. *** сме бе хора. Нямаме технологии. Освен да строим какво друго? Образованието години наред ще бълва неграмотни дори днес да го реформираме с магическа пръчка. Няма на какво да се надяваме друго. Селското стопанство и туризма не свършиха нищо - малка заетост създават, главно временна при това и малко БВП. Кокото си искате оплювайте брокери. Без инфлация и ръст в икономиката и строителството няма оправия. Никога не е било евтино да се купъва имот. Никога и никъде. Сега даже съотношението заплата/цена на кв. метър е доста добро. Кредити има добри. Само при Костов беше по-евтино, но тогава нямаше такова кредитиране естествено. Поевтиняване може да има само при продължаване на дефлацията, която е страшен бич за икономиката и при някакъв икономически колапс евентуално ( и то е спорно, защото тогава пък се бяга към сигурно - имоти).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
avramcho
преди 9 години
;) ..."Прав си , забележителен си" През 2010 беше Дъното ..тогава се купуваше евтинКо ..след което започна Обратното броене ;) , но треба друга глАва ...най-големият песимист купИ ..Виж кога и НЕ иска да коментира покупката си..или е ***...или има нещо друго:**************http://***.investor.bg/***/122/a/nai-golemite-pesimisti-na-uol-striit-napazaruvaha-apartamenti-v-manhatyn,111168/*******************не си научил как "работят Парите " , за това ги пишеш едни...)Като теб мислеха и влогаджиите в КТБ...но вече не мислят )..ЕЦБ даде "сигнала" пред още през Зимата , щом не става доброволно - става доброЗорнои коментарите под статията са адекватни , но някой треба да препуска със стадото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
melon
преди 9 години
Брокерите са голям фактор за простотията царяща на пазара на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
moderebov
преди 9 години
Тая групичка *** които напомпаха балона на НИ с безумните си обещания и липсата на каквато и да е квалификация явно не стават за нищо друго :) Няма да го бъде господа, нито вътрешния пазар ще живне повече - нито ще ни продадете на чужденци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Людени
преди 9 години
За каква стабилност говори господинът ?Той не чете ли статиите, вкл. и в Инвестор - от 2010 г. все е ръст на пазара на НИ !! Казано е вече много пъти !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още