IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Андреев: Конкуренцията на пазара на имоти в София ще се увеличава

Сериозните строителни предприемачи ще намалят темпото и ще оценяват риска по-внимателно, коментира съсобственикът и управител на „Планекс Холдинг“

08:14 | 29.11.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инж. Пламен Андреев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Инж. Пламен Андреев. Снимка: Личен архив

На какви терени биха могли да разчитат инвеститорите в жилищни имоти в предпочитаните квартали в градовете, в които оперира Вашата компания? В каква посока може да се развиват като локации?

Преди няколко години започнах да систематизирам изискванията към терените и потенциала за развитие на проект върху тях. Стигнах до седемнадесет точки. В момента те са повече от тридесет. Най-важното при избора на терен си остава способността на предприемача да „види“ готовата сграда, гледайки голия незастроен терен. Ние сме може би прекалено взискателни и консервативни в избора на терен, но пък за сметка на това почти нямаме непродадени имоти. Във Варна след завършването на „Акварел“ ни предстои започване на комплекс „Корал“ – близо до морската градина, с отлична морска панорама, хубав двор, басейн, клуб, осигурено паркиране, модерна визия, на цени от 850 до 1000 евро за кв.м. По-интересно ще бъде в София. В момента (след „ГАМА“) проектираме „Дуо“ – близо до „Парадайс мол“, почти на бул. „Черни връх“, договаряме още два терена на спокойни и лесно достъпни първокласни локации. Проектите са с разгъната застроена площ между 6 хил. и 10 хил. кв. м. За първите два имаме осигурено финансиране със собствени средства и банков кредит.

Как очаквате да се развиват жилищните пазари в градовете, в които оперира „Планекс“, в близката година?

Прогнозата за пазара се базира на правилото „продай преди да купиш“. Разумните проекти като съчетание между обем (РЗП), срок, качество, цена и добра среда ще намерят своята реализация. В момента във Варна се наблюдава голямо предлагане като локация и цени малко под средните нива (периферия на широк център), което може да създаде проблем с нормалната във времето реализация. В други локации – център, „Бриз“, „Чайка“, очаквам пазарът да бъде добър и на основание, че проектите не са толкова големи.

В Бургас и Велико Търново няма бум, няма и силен пазар. Обикновено там оперират местни фирми, които добре познават пазара. Пазарът в София е труден за прогнозиране. Многото проекти дават предимство на купувачите – за по-голям избор, повече изисквания към проекта и качеството на изпълнение. Очаквам търсенето леко да започне да спада, конкуренцията да се увеличава, но както винаги съм казвал - добрият проект сам си намира купувачите. Надявам се следващата година да бъде поне като тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Как да го четем това?1. Няма купувачи и много нови копторки и кутийки са празни?2. Качеството е толкова зле та се нуждае от сериозна промяна и подобрение. а за средата около сградите въобще да не говорим?3. Демографската криза влиза в действие с рекордно малобройния набор 97 дето вече е на пазара на труда?4. А може би просто се връщат мутренските времена и споровете ще са с бомби и бухалки?5. Или в провинцията останаха само *** и най-некадърните и възрастните та няма ресурс , който София да дърпа оттам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още