IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб интерес към имоти в Боровец и Пампорово, сделките в Банско намалели

Британците са активни на пазара предимно в ролята на продавачи, расте влиянието на руските купувачи

14:58 | 24.01.11 г. 1
Слаб интерес към имоти в Боровец и Пампорово, сделките в Банско намалели

Средната цена на продадените в Банско апартаменти през 2010 г. е 42 800 евро, а през 2009 г. беше 38 700 евро, което е ръст от 10,5% на годишна база, отчитат в годишния си анализ от Бългериан Пропертис. Този ръст идва предимно от продадените по-големи като квадратура апартаменти, докато цената на квадратен метър се запазва същата като през 2009 г. – средно от около 650 евро на кв. м. За разлика от лекия ръст в средните цени на закупените апартаменти в Банско, обемите от сделки бележат спад през 2010 спрямо 2009 г.

Макар вече и в Боровец (от 650 евро до 1400 евро на кв. м) и в Пампорово (от 450 до 1000 евро на кв. м) да има изгодни оферти за продажба на апартаменти, интересът към тези курорти остава минимален и сделки там се сключват много рядко.

Като основни причини за това се посочва, че британските купувачи изцяло липсват от пазара, гърците също на този етап не се интересуват от покупки на имоти у нас, а руснаците не познават много добре тези ски курорти и засега предпочитат морските дестинации. Българските купувачи на ваканционни имоти са все още много малко.

Имоти в морски курорти

Средната цена на закупените апартаменти в курортите Слънчев бряг и Св. Влас през 2010 г. беше 36 500 евро, докато за 2009 г. беше 50 000 евро – 27% годишен спад, отчитат от компанията. Цените на квадратен метър остават стабилни и варират от 350 до 700 евро. При тези по-ниски цени агенцията отчита значителен ръст в броя на реализираните продажби по южното Черноморие спрямо 2009 г.

Интересът към Созопол и другите южни курорти беше минимален, основно заради по-високите цени на имотите там.

Средните цени на продадените апартаменти в курортите по северното Черноморие бяха 44 600 евро, като на кв. м цените варират между 600 и 1400 евро. Данните са на база реално сключени сделки с български и чуждестранни клиенти на компанията.

Най-многобройната група от чуждестранните клиенти на агенцията през 2010 г. са руснаците, които съставляват 20% от чуждестранните купувачи. Така руските купувачи са чужденците, които оказват най-голямо влияние на пазара на имоти у нас към момента – най-вече в частта ваканционни апартаменти към момента, като има индикации за интерес и в други пазарни сегменти, отбелязват брокерите. От месец май 2010 г. британците поетапно се изтеглиха от пазара и към момента интересът от тяхна страна продължава да бъде много слаб. Те са активни основно в качеството си на продавачи, като броят на британците, които са обявили своите имоти за продажба през 2010 г., е нараснал почти двойно спрямо 2009 г., посочват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 13 години
Преди бяха англичаните и ирландците, сега руснаците, утре очаквам да пуснат анализи за силното влияние на индонезийските купувачи на имоти върху пазара на селски къщи в Дряновския Балкан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още