IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери отчитат забавяне на спада на цените на имотите у нас до 8,3% през 2010

В София средната цена на продадените апартаменти нараства с 2%, докато средната цена на кв. метър бележи спад от 7,8%, сочи доклад

11:38 | 24.01.11 г. 7
Брокери отчитат забавяне на спада на цените на имотите у нас до 8,3% през 2010

2010 г. донесе стабилизация на цените на имотите и нарастване на броя на реализираните покупко-продажби, а за 2011 г. се очаква продължаваща стабилизация на цените, по-убедителен ръст на сделките и слабо покачване на цените на имотите от последното тримесечие на годината, прогнозират в годишния си доклад от агенцията Бългериан Пропертис.

Спадът в цените на имотите у нас на база реализирани сделки през 2010 г. забави темп и средно за 2010 г. е 8,3% спрямо 2009 г., сочат данни на агенцията. За сравнение, средният спад на цените през 2009 г., отчетен от компанията, беше 36%. Анализът обхваща данни за сделки с жилищни, ваканционни и селски имоти, като данните са на база сключени сделки от агенцията в цялата страна.

В петък от НСИ отчетоха 10,1% средно намаление на пазарните цени на жилищата през 2010 г. спрямо предходната година, като тук влизат само данни за апартаменти в областните градове без новопостроени имоти.

Агенцията отчита и 10% ръст в броя на реализираните продажби на имоти в цялата страна през 2010 г. спрямо 2009 г.

Пазарът в София

Пазарът на имоти в столицата беше най-динамичен в цялата страна през 2010 г. В началото на 2010 г. се търгуваха повече имоти във високия ценови клас. Най-ниската стойност на средните цени на продадените апартаменти в София беше достигната през третото тримесечие на 2010 г., след което се отчита покачване с около 10%. Съпоставяйки тези тенденции със случилото се и през 2009 г., от агенцията посочват, че се е оформила годишна цикличност, при която в първите месеци на годината се продават по-скъпи имоти, след което се търгуват имоти на по-ниски цени през второ и трето тримесечие и нивата на цените се покачват в края на годината поради възвръщане на интереса и платежоспособното търсене предимно към имоти в по-високия ценови клас.

Средната цена на продадените през агенцията апартаменти в София през 2010 г. е 76 хил. евро, евро, което е с около 2% по-висока стойност от средната цена на продадените през 2009 г. апартаменти – 74 500 евро.

Съпоставяйки средната цена на кв. метър за 2010 (920 евро на кв.м) спрямо тази от 2009 (998 евро на кв.м) се регистрира спад в цените с около 7,8%.

Най-много реализирани сделки за покупки на имоти има през последното тримесечие – с около 20% повече от предходното тримесечие. Новината през 2010 г. за имотите в София беше силният пазар и през традиционно слабите летни месеци на годината. През втората половина на годината сделките в София нараснаха с 30% спрямо първата половина на годината и с 16% спрямо втората половина на 2009 г.

Около 30% от продажбите в София са в комплекси от затворен тип, като това са предимно апартаменти във високи ценови клас. Прави впечатление, че има завръщане на интереса към апартаменти в централните части на столицата, отбелязват от агенцията.

Другите големи градове

От средата на 2010 г. се забеляза оживление на имотния пазар и в другите големи градове на страната освен в София. Това оживление обаче все още е далече от динамиката и зрелостта на пазара в столицата, посочват от агенцията. Можем да се каже обаче, че интересът към апартаменти във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и други градове леко се засили и се реализираха сделки с апартаменти в порядъка между 20 хил. и 40 хил. евро. Средните цени на продадените апартаменти за някои от големите градове според агенцията са:

Варна – 77 200 евро
Бургас – 41 800 евро
Пловдив – 43 400 евро
Велико Търново – 36 100 евро

Прогноза за 2011 г.

Ако икономиката продължава да се развива положително, каквито са прогнозите към момента, то нашите очаквания за имотите в България са през 2011 г. пазарът да преодолее шока от драматичния спад в цените през 2009 г., ценовите нива да се запазят стабилни, да нараснат обемите от сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. средните цените на имотите в страната да преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%, прогнозират от агенцията.

От началото на 2011 г. те наблюдават активизация на интереса на купувачите, както и засилено предлагане на имоти за продажба и под наем, което говори, че всички, които са изчаквали, вече се връщат към пазара и търсят добри сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 13 години
имаш право , но принципно !!!за държава като БГ принципите на важат , ситуацията се изчерпва с песента на Слави Трифонов - "Нема такава държава" ..........там където свършва логиката - там започва БГ , за това имотите започнаха да поскъпват , каквото и да си говорят купувачите - прецакаха се пак от алчност.--------Кучатата си лаят , керванът замина.............промяната е предвидена за следващия милениум , ако ни има на картата още ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
dhd58
преди 13 години
Покупателната способност е ниска, икономиката плахо тръгва слабо нагоре, има доста свободни жилищни площи, предстои на пазара да излязат доста ипотекирани имоти, все още ако държиш парите на влог ще спечелиш малко по-вече. Тези фактори няма начин да не се отразят върху цената на жилищата. Може би и тази година ще има известен спад но не по-вече от 10%.Тези които обаче очакват жилищата да се купуват за жълти стотинки може би ще сгрешат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
stoian777
преди 13 години
Само да попитам нещо : Тези така наречените БРОКЕРИ не са ли заинтересуваната страна в този бизнес ? На тези хорица не им ли е това работата и интереса за по-, по, по- или най- скъпи жилища , че дават ЕЛЕМЕНТАРНОТО СИ МНЕНИЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 13 години
Как някой ще спечели, ако плати за статия, в която се казва, че имотите са забавили спадът на цената си?Ех ако беше толкова лесно, имотите щеше да поскъпнат и през 2008 и през 2009 г. и през 2010 г., но явно нещата не са така лесно контролируеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
h17
преди 13 години
Не мирише, а направо смърди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Audiofly
преди 13 години
На платена статия ми мирише...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още